Český hotelový startup Mews na cestě ke statusu jednorožce. V nové investici nabírá přes 750 milionů korun

valtrwelleInsider

Foto: Mews

Spoluzakladatelé Mews Richard Valtr a Matthijs Welle

0Zobrazit komentáře

Je jen málo českých firem, kterým by se z místního prostředí podařilo naplno prorazit i v zahraničí a ještě k tomu zaujmout prestižní investory. Richardu Valtrovi a jeho pražskému startupu Mews se to podařilo a v nové investici nabral celkem 33 milionů dolarů, respektive téměř 771 milionů korun, které se připojují k předchozí investici přesahující 150 milionů.

Dnes má Mews ve správě na 1 000 hotelů v téměř 50 zemích, kterým poskytuje vlastní systém pro správu rezervací, přihlašovaných hostů a jejich požadavků. Cílem pražského startupu je nejen šetřit čas v celém procesu a tím i prostředky, ale především modernizovat celý ekosystém.

Každý hotel, který chce systém využít, platí na základě počtu postelí, na které ho nasazuje. Mews takových postelí aktuálně spravuje na 130 tisíc, díky čemuž přes systém startupu v hotelech projde každý měsíc více než 150 milionů dolarů.

mews-system1

Foto: Mews

Hotelový systém českého startupu Mews

V dolarech navíc nemluvíme náhodou. Cílem Mews je po nové investici mimo nabírání dalších posil na rozšíření týmu, který aktuálně čítá 270 lidí, především masivní expanze ve Spojených státech. I proto se Valtr a jeho spoluzakladatel a šéf Mews Matthijs Welle rozhodli pro peníze od fondu Battery Ventures.

Ten sídlí v americkém Bostonu a má startupu pomoci ke strategickým partnerstvím na tamním trhu. Peníze přitom v Mews nutně nepotřebovali, prakticky od začátku už jsou totiž v zisku, byť všechny prostředky investují do dalšího růstu.

„Zájemců z řad investorů bylo více, někteří možná měli věhlasnější jméno, ale naše volba nakonec padla na Battery Ventures. Z velké části také proto, že jde o investiční skupinu s bohatými zkušenostmi v hotelovém byznysu a sídlem v Bostonu, jde tedy v naší situaci o silného strategického partnera,“ říká k investici zakladatel Mews Richard Valtr.

slack-melbourne-hq-mm

Přečtěte si takéPo San Francisku i Melbourne. Slack v bývalé továrně postavil nové přírodní sídlo pro asijsko-pacifický regionPo San Francisku i Melbourne. Slack v bývalé továrně postavil nové přírodní sídlo pro asijsko-pacifický region

V souvislosti s rozšiřováním na americký trh otevřel nedávno startup kanceláře také v New Yorku, dále pak působí i v Londýně, Amsterdamu, Paříži, Mnichově, Stockholmu nebo Sydney. Hlavní sídlo má ale stále v Praze, kde je kvůli vývoji i většina zaměstnanců.

Vše přitom kdysi začalo poměrně nevinně. Brněnský rodák Richard Valtr pracoval na novém pražském hotelu Emblem, pro který mimo jiné řešil také systém na správu rezervací, check-in hostů a další nutné záležitosti. Hledal vhodné technologické řešení, ale kromě zavedených molochů, jejichž systémy byly jednak drahé a také neforemné, na trhu nebylo moc možností.

mews-valtr-welle3-min

Foto: Mews

Spoluzakladatelé Mews Richard Valtr a Matthijs Welle

A tak se Valtr rozhodl pustit do tvorby vlastního softwaru. To postupně z jednoho hotelu přerostlo v obrovský byznys, který jinde v Evropě a možná ani dál ve světě nemá příliš obdoby. Dnes už Mews mimo jiné automatizuje množství činností, zprostředkuje platby a víceméně ho lze brát jako takovou digitální recepci a mozek, který pohání celý hotelový komplex.

Tříciferný růst a slibné vyhlídky

Meziroční růst startupu zanedlouho dosáhne 200 procent, což mu dává šanci dostat se rychle k velkým hotelovým sítím. Sám Valtr pro CzechCrunch potvrdil, že je nyní v jednání s jednou z největších hotelových sítí na světě. Šlo by tak o zásadní posun od aktuálního stavu, kdy Mews využívají především hostely a menší sítě, kam je přístup jednodušší.

„Dnes už Mews využívají všechny významné hostelové řetězce na světě i řada velkých hotelů a očekáváme, že jejich počet bude narůstat. Máme za sebou tisíc implementací. Se současnou bilancí zhruba dvanáct nových zařízení týdně nicméně předpokládáme, že na sebe druhá tisícovka nenechá dlouho čekat,“ doplňuje Valtr.

birdbrno

Přečtěte si takéV Brně se objevilo 150 elektrických koloběžek Bird. Magistrát o nich nevěděl, ale provoz zvažuje i LimeV Brně se objevilo 150 elektrických koloběžek Bird. Magistrát o nich nevěděl, ale provoz zvažuje i Lime

Startup, který vznikl před sedmi lety, je ale vlastně pořád tak trochu na začátku. Valtr ho prý rozhodně nehodlá prodávat, a to ani kdyby přišla lukrativní nabídka. Jeho motivací nejsou peníze, ale změna celého zastaralého systému. Jak odhaluje, další investice by mohla Mews potkat už v příštím roce a posunout startup z aktuální valuace přesahující 200 milionů dolarů, respektive 5 miliard korun, až mezi takzvané startupové jednorožce. Tedy firmy s hodnotou přesahující jednu miliardu dolarů.

Podobně našlápnuto má i další český startup Productboard, který nedávno získal dalších 10 milionů dolarů. Dnes má na investicích Mews nabráno téměř 40 milionů dolarů a další kolo by ho poprvé mohlo přiblížit valuací k respektované devítimístné cifře.

A ani tam by pak ještě Richard Valtr končit nechtěl. Cílem vášnivého čtenáře a cestovatele je, dostat se na několikamiliardovou dolarovou valuaci a poté vstoupit na burzu. Teprve tehdy se potvrdí, že kdysi nenápadný byznys, který vznikl z vlastní potřeby, dokáže konkurovat obrovským společnostem.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym