Windy.com Iva Lukačoviče nově ukáže animované satelitní snímky, díky kterým předpoví extrémní počasí

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

windy-com-satelit

Interaktivní animované satelitní snímky ve Windy.com

0Zobrazit komentáře

České Windy.com původně sloužilo pro předpověď povětrnostních podmínek pro specifickou skupinu uživatelů, rychle se ale rozšiřuje a ve světě se už etablovalo jako sofistikovaný nástroj využívaný i médii či vládami při předpovědích hurikánů. Nyní dokáže pomocí interaktivních animovaných satelitních snímků zobrazit také aktuální vývoj oblačnosti.

Před měsícem projekt zakladatele Seznam.cz Iva Lukačoviče představil celosvětovou mapu kvality vzduchu zaměřenou na srozumitelné informování o důležitém, avšak často opomíjeném aspektu prostředí, ve kterém žijeme. Stejně tak nová funkce animovaných snímků oblačnosti dává komukoliv podobný přehled o počasí, jako mají mnozí profesionální metereologové, aniž by přitom museli disponovat příslušným souborem znalostí.

Nové satelitní snímky, které se skrývají pod položkou Satelit, umožní sledovat aktuální vývoj oblačnosti a rozpoznat tak vznikající bouři s dostatečným předstihem předtím, než se začne blýskat a pršet. V případech extrémního počasí na této schopnosti klidně může záviset i u neprofesionálů předcházení újmě na zdraví a škodám na majetku.

windy-com-satelit

Zdroj: Windy.com

Interaktivní animované satelitní snímky ve Windy.com

Zásadní vlastností nové funkce je celosvětové pokrytí, které nabízí přehled i o tom, co se děje nad oceány, a o aktuálním pohybu hurikánů a tajfunů. Windy je přitom schopné informace ze satelitních snímků přenášet v reálném čase a pro Evropu jsou snímky organizace EUMETSAT dostupné dokonce v pětiminutových intervalech v několika různých barevných spektrech. To umožňuje detailnější sledování vývoje meteorologických podmínek.

Podle informací Windy je v současnosti jejich platforma kromě každodenních uživatelů také součástí profesního života mnoha námořníků, pilotů, hasičů a krizových štábů. Návštěvnost hlavního webu se meziročně zvyšuje až trojnásobně a jen letošní červen přinesl průměrně milion unikátních uživatelů za den na všech platformách dohromady. Zpočátku přitom Windy vznikalo jako úzkoprofilová aplikace pro kitery a surfaře.

dalnice-D8

Přečtěte si takéPapírové dálniční známky končí. Poslanci schválili, že se budou od roku 2021 kupovat elektronickyPapírové dálniční známky končí. Poslanci schválili, že se budou od roku 2021 kupovat elektronicky

Interaktivní animovaná mapa oblačnosti je aktuálně dostupná v desktopových i mobilních webových prohlížečích a přidání do mobilních aplikací Windy.com chystá do konce tohoto léta. Na jejím vývoji firma pracovala půl roku a zahrnovala rozšíření zdroje dat z meteorologického radaru o množství satelitů různých mezinárodních i lokálních organizací.

windy-com-team

Foto: Windy.com

Tým Windy.com

Diskuze (0)

Novinka

Anonym