V Evropě vzniká největší hráč na doručování jídla s hodnotou přes 10 miliard dolarů. Půjde proti Uber Eats a dalším

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

takeaway-delivery2

Foto: Takeaway

Rozvoz jídla Takeaway.com

0Zobrazit komentáře

Na evropském trhu začíná přituhovat v souboji firem, které se specializují na rozvoj jídel z restaurací. Do rychle rostoucího byznysu naskočilo v posledních letech několik větších i menších firem a každá bojuje o svůj podíl na trhu. Dva z největších hráčů v Evropě se nyní rozhodli spojit v obří fúzi v hodnotě více než 10 miliard dolarů, která jim má zajistit ještě lepší pozici.

Řeč je o nizozemské firmě Takeaway.com a původem dánském Just Eat. Přestože zatím ani jeden z nich nefunguje v Česku, v Evropě patří mezi nejvýznamnější hráče a díky vzájemnému spojení svou pozici ještě posílí. Zatímco Just Eat se soustředilo zejména na západní Evropu a také Kanadu, Brazílii, Austrálii nebo Nový Zéland, Takeaway operovalo zejména na východě starého kontinentu, a tak spojení dává smysl.

Jak informuje agentura Reuters, amsterdamské Takeaway.com v pondělí oznámilo, že hodlá nakoupit veškeré akcie konkurenčního Just Eat, díky čemuž vznikne nový rozvozce jídla s tržní hodnotou přesahující 10 miliard dolarů (přes 230 miliard korun). Půjde tak o jednu z vůbec největších firem na trhu, která se bude chtít postavit další konkurenci v čele s americkým Uber Eats či britským Deliveroo.

just-eat-neapol

Foto: Just Eat

Rozvoz jídla Just Eat v Neapoli

Spojenectví má Takeaway a Just Eat zajistit vedoucí pozici na klíčových evropských trzích, jako je Velká Británie, Německo nebo Nizozemsko, ale také například v Kanadě. Takeaway, založené v roce 2010, aktuálně funguje v 10 evropských zemích (zejména východních) a také v Izraeli a Vietnamu. Na rozdíl od Just Eat není na klíčovém trhu ve Velké Británii a obě služby se zatím v jedné zemi potkaly pouze ve Švýcarsku.

Takeaway.com má od Just Eat odkoupit veškeré akcie po 731 pencích za jednu (15% bonus oproti páteční hodnotě na burze), což britskou firmu ohodnotí na více než 6 miliard dolarů. Hodnota Takeaway na amsterdamské burze se aktuálně pohybuje těsně pod hranicí 6 miliard dolarů s tím, že jeho akcie po pondělním oznámení vyskočily až o 6 procent nahoru. Akcie Just Eat rostly dokonce o 21 procent.

fortnite-skins

Přečtěte si takéDva mladí Češi se dostali mezi světovou špičku ve hře Fortnite. Z mistrovství světa si odnášejí přes dva miliony korunDva mladí Češi se dostali mezi světovou špičku ve hře Fortnite. Z mistrovství světa si odnášejí přes dva miliony korun

Současní akcionáři Just Eat, kteří obchodovali na londýnské burze, získají za každou akcii Just Eat přesně 0,09744 akcie Takeaway, čímž v nově vzniklé skupině Just Eat Takeaway.com získají 52,2 %. Sídlo nové firmy bude v Amsterdamu a obchodovat se bude na London Stock Exchange, přičemž v Londýně zůstane i velká část provozu. Na tom se již vedení obou firem domluvilo a v následujících týdnech by mělo dojít k finálnímu schválení celého sloučení.

Když sečteme loňské výsledky obou firem, dostaneme se na 360 milionů objednávek v hodnotě přesahující 8 miliard dolarů. Spojením by tak podle obou firem vznikla největší food delivery platforma na světě.

takeaway-com-delivery-app

Mobilní aplikace Takeaway.com

Podle všech předpokladů navíc byznys a celý trh s doručování jídla dál poroste. Spojení Takeaway a Just Eat tak přichází jako logický krok proti zvětšující se konkurenci ze strany dalších velký hráčů, jako je Uber Eats, který funguje i v Česku, nebo Deliveroo, které má za sebou například Amazon, jež v květnu vedl investici do služby ve výši 575 milionů dolarů.

Ostatně růstový apetit Takeaway.com potvrdilo už loni v prosinci, kdy od skupiny Delivery Hero, která vlastní i české Dáme jídlo, odkoupilo jeho kompletní německý byznys s rozvozem jídla, a v lednu 2018 zase koupilo britský HungryHouse. Výsledkem bylo, že Takeaway mělo v roce 2018 14,1 milionu zákazníků a 94 milionů objednávek.

rimska-tramvaj

Přečtěte si takéVyhoď PET lahev, získej jízdenku na MHD. V Římě rozjíždí inovativní recyklační automatyVyhoď PET lahev, získej jízdenku na MHD. V Římě rozjíždí inovativní recyklační automaty

Menší hráč tu tedy kupuje většího. Just Eat totiž mělo v loňském roce 26,3 milionu klientů, 221 milionů objednávek a 780 milionů liber (965 milionů dolarů) v obratu. Proti tomu Takeaway vygenerovalo obrat ve výši 232 milionů eur (258 milionů dolarů). A zatímco zisk EBITDA byl v případě Just Eat 180 milionů liber (223 milionů dolarů), Takeaway skončilo ve ztrátě 11 milionů eur (přes 12 milionů dolarů).

Výkonným ředitelem nově vzniklé společnosti se stane Jitse Groen, dosavadní šéf Takeaway.com. Na pozici předsedy usedne dosavadní předseda Just Eat Mike Evans a současný předseda Takeaway Adriaan Nühn se stane místopředsedou. I na tom se již obě strany domluvily, a tak je podle všeho finální dohoda blízko. Podle britských zákonů musí být jasno do 24. srpna.

jitse-groen-takeaway-com

Foto: Takeaway

Jitse Groen, CEO Takeaway.com

Diskuze (0)

Novinka

Anonym