V Austrálii se začal testovat autonomní autobus. Objednáte ho přes aplikaci

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

via-bus

Foto: Via

Autonomní autobus EasyMile EZ10

0Zobrazit komentáře

Australské město Coffs Harbour ve státě New South Wales je v zemi první, které začalo testovat tzv. BusBot program, využívající autonomní autobus EasyMile EZ10. Austrálie se tak připojila k Singapuru, Kalifornii, Švýcarsku a Finsku, kde testování automatizovaných vozidel různých výrobců proběhlo už dříve.

V první fázi testování malý autobus pasažéry vozil pouze podél jedné ulice. Nedlouho potom následovala druhá fáze, kdy ho k přepravě mohli využívat obyvatelé a návštěvníci městečka pro seniory Marian Grove.

Zájemci o svezení vozidlo přivolají prostřednictvím aplikace vytvořené provozovatelem veřejné dopravy, společností Via. Ta jim řekne, na kterou z blízkých zastávek se dostavit pro vyzvednutí, načež jsou odvezení na požadované místo, respektive zastávku jemu blízkou. Tento systém se testuje od dubna letošního roku a je dostupný zdarma po dobu celkem 22 týdnů.

Zvláštní výzvou pro algoritmus řídící EZ10 je možnost cestování více lidí zároveň, přičemž každý chce vystoupit jinde. Autobus proto nemá předprogramovanou žádný specifický okruh, ale trasu si plánuje sám v závislosti na tom, kam kdo jede. Například ve zmíněném Singapuru se letos testoval klasický velký autonomní autobus od společnosti Volvo. V roce 2022 pak země plánuje spustit program autonomní veřejné dopravy na ostro. Volvo nedávno představilo i samořídící elektrický tahač bez kabiny řidiče.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym