The Boring Company Elona Muska nabírá 120 milionů dolarů na budování tunelů pro rychlejší přepravu ve městech

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Podnikatelské cíle Elona Muska jsou celkem jasné – nabídnout inovativní způsob přepravy ve vzduchu, na zemi i v podzemí. O vzdušnou přepravu by se měly časem postarat rakety společnosti SpaceX. Pozemní dopravu zajišťují elektromobily značky Tesla a rychlý transport pod povrchem měst slibují tunely hloubené společností The Boring Company, které původem jihoafrický inovátor rovněž šéfuje.

Zatímco Tesla horečně prodává elektromobily s nepříliš uspokojivým finančním výsledkem, zbylé dvě jmenované společnosti slaví mnoho úspěchů. Zatímco SpaceX posílá do vesmíru spoustu raket a testuje novou, se kterou chce až na Mars, The Boring Company nyní oznámila velkou vnější investici na další rozvoj dopravního systému v rámci podzemních tunelů.

The Boring Company prodala akcie v hodnotě 120 milionů dolarů, tedy téměř tří miliard korun, informoval server Bloomberg. Mezi hlavními investory byly investiční společnosti 8VC, Vy Capital, Craft Venture, Valor Capital a DJF. Tuto částku si The Boring Company připsala ke 113 milionům dolarů z minulého roku, které do společnosti investoval sám Elon Musk a někteří zaměstnanci.

boring-company-tunnel-tesla-lights

Foto: The Boring Company

Tesla Model X vyjíždí z přepravního tunelu od The Boring Company

„Jsme potěšeni, že jsme se stali investory Boringu. Boring je skvělým příkladem přelomového projektu, který jsme hledali,“ řekl Steve Jurvetson, investor společnosti Future Venture. Dvaapadesátiletý americký byznysmen je ale zároveň členem představenstva Tesly i SpaceX a také blízkým přítelem Elona Muska.

Po nové finanční injekci se hodnota společnosti The Boring Company odhaduje na 920 milionů dolarů, tedy více jak 21 miliard korun. Elon Musk již dříve nabíral peníze i trochu netradičním způsobem v podobě merchandisingu a prodeje čepic či kontroverzních plamenometů, za které utržil celkem přes 10 milionů dolarů.

beatsaber

Přečtěte si takéČeský startup LIV získal na rozvoj VR téměř 23 milionů korun. Investoval i jeden z tvůrců Beat SaberuČeský startup LIV získal na rozvoj VR téměř 23 milionů korun. Investoval i jeden z tvůrců Beat Saberu

The Boring Company má v současné době podepsanou svou první smlouvu na zprostředkování komerční přepravy. Konkrétně se jedná o projekt podzemního tunelu pro kongresové centrum Las Vegas Convention Centre, které je pravidelným místem pořádání veletrhu spotřební elektroniky CES.

theboringcompany_091318x1_cc

Foto: The Boring Company

Návrh speciálního výtahu pro auta do podzemního železničního systému

Hodnota projektu byla vyčíslena na 48,7 milionu dolarů (více jak 1,1 miliardy dolarů). Právě tento projekt by měl ukázat, zda je tunel The Boring Company skutečně schopen poskytovat rychlejší a zároveň levnější alternativu k současným městským dopravním systémům.

Mezi další místa, kde by mohl být tunel The Boring Company v budoucnu hlouben, patří Los Angeles a také Chicago. Zároveň se hovoří a vyhloubení tunelu mezi Washingtonem a Baltimorem. Ve všech případech je prozatím vše v procesu přezkoumávání.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym