Startup miliardáře Bransona vstupuje na burzu. Na přepravu lidí do vesmíru má získat přes miliardu dolarů

richard-branson-virgin-galactic2

Foto: Virgin Galactic

Miliardář Richard Branson

0Zobrazit komentáře

Na poli vesmírných společností je v posledních letech poměrně rušno. Mílovými kroky dopředu se posunuje jak společnost SpaceX vizionáře a majitele automobilky Tesla Elona Muska, tak Blue Origin nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose. A zapomínat nesmíme ani na Virgin Galactic dalšího miliardáře, Richarda Bransona.

Právě poslední zmiňovaná firma se totiž jako první z celého tria stane veřejně obchodovatelnou společností. Vše ovšem bude fungovat trochu jinak, než jak jsme u běžného úpisu nových akcií na burzu zvyklí.

V britském Virgin Galactic totiž kupuje 49% podíl společnost Social Capital Hedosophia Holdings, kterou založil bývalý manažer ve Facebooku Chamath Palihapitiya a která je již nyní vedena na newyorské burze. Jakmile nicméně převezme vesmírný startup pod svá křídla, půjde o vůbec první firmu pro lety do vesmíru s lidskými pasažéry, která je k dispozici pro veřejné obchodování.

Chamath Palihapitiya

Investiční společnost má za podíl ve Virgin Galactic zaplatit celkem 1,3 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun), ze kterých bude celkem 1 miliarda dolarů v akciích a další stovky milionů v hotovosti. Vše by mělo být podle Virgin Galactic finalizováno ještě do konce letošního roku.

Jsme přesvědčeni, že je Virgin Galatic několik mílových kroků před konkurencí. Podpořeno úžasným byznys modelem a nepopiratelným závazkem k bezpečnosti a k zákaznické spokojenosti. Nemůžu se dočkat, až se jako astronaut podívám do vesmíru sám,“ dodává k investici zakladatel fondu Social Capital Palihapitiya – člověk, který chce Virgin Galactic podpořit 100 miliony dolarů z vlastní kapsy.

edsheeran

Přečtěte si takéZ nuly mezi největší hudební hvězdy. Ed Sheeran své turné zakončí s rekordními tržbami kolem 750 milionů dolarůZ nuly mezi největší hudební hvězdy. Ed Sheeran své turné zakončí s rekordními tržbami kolem 750 milionů dolarů

Investice by měla Virgin Galactic sloužit k urychlení dalšího vývoje a překlenutí náročné fáze, ve které zatím firma nevydělává peníze, protože mimo jiné ještě neposílá do vesmíru komerční lety. Zároveň si ale tímto, poněkud netradičním, krokem firma ušetří starosti s klasickým vstupem na burzu, který je náročný jak procesně, tak finančně, a navíc vyžaduje záruku dalších třetích stran.

080717_VIRGINGALACTIC-VSSUNITY_MP

Foto: Virgin Galactic

Raketoplán VSS Unity typu SpaceShipTwo od Virgin Galactic

Virgin Galactic od svého vzniku v roce 2004 nabralo na investicích již kolem jedné miliardy dolarů, převážně pak od svého zakladatele a miliardáře Richarda Bransona, který budoucnosti své vesmírné společnosti bezmezně věří. První komerční let s lidskými pasažéry chce firma vypustit již příští rok. Ostatně právě na něj prodala již téměř 700 lístků, které byly pryč během pouhých 6 minut, a díky tomu vybrala v zálohách kolem 80 milionů dolarů.

První testovací let podniklo Virgin Galactic loni v prosinci. V únoru letošního roku pak firma poslala na oběžnou dráhu prvního pasažéra spolu s dalšími dvěma piloty a úspěšně se vrátila na zemský povrch. V závodě o ovládnutí vesmírného cestování je ale samozřejmě ještě několik dalších hráčů. Blue Origin Jeffa Bezose chce přepravovat lidi na Měsíc do roku 2024, naopak Muskův SpaceX má do stejného roku za cíl poslat na Mars první lidskou posádku. O dva roky dříve pak první větší náklad.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym