Selfie jako od Rembrandta. Umělá inteligence IBM umí podle fotografií generovat malované portréty

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

aiportraits-1

Foto: AI Portraits Ars

0Zobrazit komentáře

Umělá inteligence (AI) možná v budoucnu ovládne svět a podrobí si lidstvo, do té doby ji ale můžeme využívat jako nástroj užitku i zábavy. Tento postup, zdá se, následuje tým pracující v IBM na superpočítači Watson. Vytvořil totiž web AI Portrait Ars, kde uživatel může nahrát fotografii své tváře a nechat si vygenerovat portrét ve stylu jednoho z velkých portrétových malířů.

Aplikace a filtry pro různé proměny tváří jsou v čele s FaceApp aktuálně velmi populárním využitím současných technologických možností strojového učení a analýzy obrazových dat. Nástroje pro převádění fotografií do malovaných portrétů se objevily už v minulosti, AI Portraits Ars se od nich i dalších výrazně liší.

Místo toho, aby na fotografii pouze přidaly „malovanou“ vrstvu podle analýzy základních charakteristik tváře, ji použijí pouze jako podklad pro vygenerování zcela nového obrázku.

aiportraits-com

Foto: AI Portraits Ars

Malované portréty generované umělou inteligencí od IBM

Badatelé z MIT-IBM Watson AI Lab pro svou AI hříčku použili modely tzv. Generative Adversarial Network (GAN), kde spolu, zjednodušeně řečeno, soupeří dvě neurální sítě a na základě zdrojového souboru dat jsou schopny vytvořit nová data, velmi podobná těm původním. Aplikováno na fotografie to znamená, že lze generovat jejich nové verze, zachovávající vybrané charakteristiky (základní barevné ladění, rysy obličeje) a zásadně se lišící v jiných.

Umělá inteligence AI Portraits Ars přitom sama volí, jaký přesně styl použije v závislosti na liniích obličeje, charakteru fotografie a pozadí. Její tvůrci píšou: „Při převodu stylu většinou nastane výrazná proměna barev, ale rysy fotografie zůstávají nezměněné. AI Portraits Ars vytváří nové formy přesahující styl existující fotky.“

picjumbo

Přečtěte si takéViktor Hanáček: Jak se nám podařilo během týdne objevit a zavřít čínskou kopii naší fotobanky PicjumboViktor Hanáček: Jak se nám podařilo během týdne objevit a zavřít čínskou kopii naší fotobanky Picjumbo

Nástroj dokáže obrázky vytvářet v reálném čase až ve 4K rozlišení a ze zmíněných dvou neurálních sítí se jedna učí rozeznávat portréty lidí a druhá je generovat. To vysvětluje, proč použitý styl vychází z dané fotografie a je tedy možné dostat několik různých výsledků třeba i při lišícím se nasvícení nebo úhlu.

aiportraits-3

Foto: AI Portraits Ars

Web nástroje obsahuje také zajímavé přiblížení myšlení stojícího za použitím umělé inteligence pro generování portrétů. Primárně je to zábavný způsob, jak se motivovat k tvorbě co nejvýkonnějších GAN modelů. Ten použitý v AI Portraits Ars se učil na 45 tisících obrazech pocházejících z různých uměleckých hnutí od rané renesance až po současné umění.

Ve světle probíhající kontroverze kolem FaceApp a využívání uživatelských dat pro strojové učení je důležité zmínit, že nahrané fotografie se analyzují na serverech IBM, okamžitě po vygenerování portrétu ale budou podle tvůrců smazány a nebudou použity pro žádný další účel.

Ani s nástupem umělé inteligence se ovšem umělci samozřejmě nemusí bát o svoje živobytí, stále jsme totiž velmi daleko úrovni, kdy by počítač dokázal vymyslet nový umělecký směr nebo i dělat něco jiného než dokonalé napodobeniny již existujících stylů.

aiportraits-2

Foto: AI Portraits Ars

AI Portraits Ars využívá dvě neurální sítě, jedna rozeznává portréty, druhá je generuje

Diskuze (0)

Novinka

Anonym