Prodejní aplikace Letgo vypnula web i aplikace. Odchod z Česka je podle všeho definitivní

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

letgoapp

Prodejní aplikace Letgo

0Zobrazit komentáře

Česká éra prodejní aplikace Letgo, která u nás za pár let přilákala přes dva miliony uživatelů, se podle všeho definitivně uzavřela. Několik nejistých posledních měsíců, během kterých dokázalo Letgo nejprve oznámit svůj konec, aby pak úplně otočilo a pokračovalo v provozu, nyní vyvrcholilo zavřením webu a vypnutím aplikací.

Poprvé jsme o dění kolem Letgo psali koncem března. Tehdy se na webu populární služby pro jednoduchý a rychlý prodej zboží všeho druhu objevilo oznámení, že od příštího měsíce už nebude pro české zákazníky k dispozici. Nakonec ovšem Letgo couvlo a svou službu včetně mobilních aplikací nechalo běžet.

„Prozatím jsme se rozhodli pokračovat a umožnit uživatelům nakupovat a prodávat přes Letgo, včetně vkládání nových inzerátů,“ říkal tehdy pro CzechCrunch šéf Letgo pro střední Evropu Jakub Kováč. Obecně však byla celá komunikace firmy kolem jejího odchodu nejen z Česka, ale také dalších zemí střední a východní Evropy, podivná.

letgo-web

Prodejní služba Letgo

Až na zmíněné oznámení, že služba přestane fungovat, Letgo prakticky vůbec nic nevysvětlilo ani nekomentovalo. Od dubnového restartu vše běželo standardně až do června, kdy se na webu opět začalo objevovat stejné oznámení, že v příštím měsíci služba v České republice znovu skončí. A vypadá to, že tento týden skutečně skončila.

Na webu Letgo.cz se zobrazuje jen útržek z kódu, služba nefunguje, a aplikace Letgo zmizely také z App Storu a Google Play, kde byly ještě nedávno dostupné. Zmíněný Jakub Kováč již v Letgo delší dobu nepůsobí a na naše dotazy nereaguje ani americké zastoupení, kde služba nadále působí, ani firma Naspers, největší investor Letgo.

windy-com-satelit

Přečtěte si takéWindy.com Iva Lukačoviče nově ukáže animované satelitní snímky, díky kterým předpoví extrémní počasíWindy.com Iva Lukačoviče nově ukáže animované satelitní snímky, díky kterým předpoví extrémní počasí

Oficiální vyjádření tedy zatím bohužel není od Letgo k dispozici a je otázka, zda se ho vůbec dočkáme. Veškeré dění v posledních měsících totiž naznačovalo, že se z tuzemského trhu Letgo rozhodlo odejít tzv. „po anglicku“, tedy nenápadně, bez velkého humbuku a zadními vrátky. Právě to potvrzuje i nenadálé vypnutí webu a mobilních aplikací.

Podle oficiálních čísel mělo Letgo v České republice v loňském roce 1 milion aktivních uživatelů. Celkem ho mělo v Česku za téměř tři roky využít přes dva miliony uživatelů, přičemž většina z nich používala zejména mobilní aplikaci. O tom, že Letgo ukončí provoz nejen u nás, ale také na Slovensku, ve Slovinsku či Chorvatsku, měli rozhodnout investoři, kteří se chtěli soustředit zejména na rozvojové země.

letgo-konec

Web Letgo.cz je vypnutý

Na rozdíl od českého rozsypaného webu tak nyní Slováci na Letgo.sk najdou následující zprávu: „Je nám ľúto, letgo nie je na Slovensku k dispozícii.“ Stejně jako v Česku nicméně vypadá web Letgo také v Chorvatsku i Slovinsku, a tak k delší dobu plánovanému odchodu z regionu zřejmě definitivně došlo.

Jarní prodloužení fungování služby v těchto zemích mělo mít podle našich informací za cíl poskytnout Letgo manévrovací prostor při případném vyjednávání prodeje nebo předání služby, což by bylo při kompletně vypnuté službě a tím pádem nečinnosti uživatelů složitější, ale není vůbec jasné, jak situace dopadla.

Nejen v Česku již nicméně začalo vznikat několik alternativních aplikací, které chtějí Letgo nahradit. Využít se snažilo konce konkurenta i třeba tuzemské Aukro, které na jaře v reakci na odchod Letgo spustilo marketingovou kampaň, a odchod významného konkurenta zřejmě uleví i největším českým hráčům v čele s Bazošem či Sbazarem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym