PRE v Česku postaví první rychlonabíječky pro elektromobily

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

pre-dobijeci-stanice-elektromobil-min

Foto: PRE

Dobíjecí stanice pro elektromobily od PRE

0Zobrazit komentáře

Dobíjecí stanice pro elektromobily by se měly v Česku ještě v letošním roce o rozrůst o první superrychlé nabíječky. Na dvou místech na kraji Prahy je plánuje postavit Pražská energetika (PRE), která po celé zemi aktuálně provozuje síť 70 nabíjecích stanic.

Jak informuje magazín fDrive, PRE plánuje postavit dobíjecí stanice s výkonem 150 kW. Taková nabíječka zatím u nás není a přestože ji prozatím dokáží využít pouze elektromobily Audi e-tron a Tesla Model 3, které jsou na to technologicky připravené, jde o jednoznačnou budoucnost v dobíjení elektromobilů. Čím větší je výkon nabíječky, tím rychleji se logicky baterie dobíjí.

Právě výkonnější nabíječky a zlepšující se akumulátory v elektrických vozech mají zvýšit zájem o elektromobilitu, jejíž jeden z hlavních problémů dnes pro mnoho řidičů je, jak dlouho se musí auta dobíjet. Pokud vše půjde podle plánu, chce PRE své nové nabíječky spustit na podzim.

Do Česka by navíc měly dorazit ještě o mnoho rychlejší nabíječky Ionity, které v budoucnu poskytnou výkon až 350 kW, a postupně také výkonnější Superchargery od Tesly. Díky tomu by mohlo být dobíjení elektromobilů už vcelku srovnatelné s tankováním paliva do aut se spalovacím motorem. Technologicky budou pak na takový výkon připraveny i rychlonabíječky od PRE.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym