Praha zažije start Apolla 11. Při příležitosti 50. výročí prvního přistání na Měsíci vzletí ze Žižkovské věže

Jiří SvobodaJiří Svoboda

apollo11_zizkov

Foto: Moon50.cz

Raketa Saturn V zobrazená na Žižkovské věži

0Zobrazit komentáře

Již v sobotu tomu bude padesát let, co Neil Armstrong a Buzz Aldrin vstoupili jako první lidé na povrch Měsíce. Do oslav tohoto významného výročí se zapojí i Praha díky unikátní videoprojekci na Žižkovské věži, ze které v sobotu večer „odstartuje“ raketa Saturn V, nedílná součást mise Apolla 11.

Program akce nazvané Moon 50 začne v sobotu v 17.45 v Mahlerových sadech a zájemce čeká projekce filmu, panelová diskuze, hudba od Pražského filmového orchestru a ve 22.17 i samotný start rakety Saturn V, který bude doprovázen simulací burácejících motorů a kouřem. Ve stejné časy je v plánu program i na na neděli. Celým programem bude provádět Jakub  Kohák.

Projekt vznikl spontánně z nadšení několika přátel, kteří chtěli toto významné výročí oslavit i v české metropoli. Výhodou je, že tubusy Žižkovské věže mají takřka stejné rozměry jako skutečná raketa, a tak bude videomapping promítán v poměru 1:1. Kromě toho budou lidé moci sledovat „start“ i z vyznačených míst v Praze, odkud je výhled na Žižkovskou věž.

d_r8tt3xuaakktl

Foto: Moon50.cz

Raketa Saturn V zobrazená na Žižkovské věži

Hlavním účelem akce je podle jejího iniciátora Ondřeje Boháče zažít raketu v plné velikosti, což je možnost, kterou neměli ani lidé pozorující start v roce 1969, protože byli vzdáleni několik kilometrů. Lidé se také během programu dozví o českých stopách na Apollu 11. Neil Armstrong s sebou například měl kazetu s Dvořákovou Novosvětskou symfonií.

Podobná projekce je k vidění v pátek a v sobotu i ve Spojených státech, na slavném Washingtonově monumentu. Tamní sedmnáctiminutová show již ukázala nejenom start, ale i přistání rakety Saturn V.

horizn_studios51

Přečtěte si takéOsmnáctiletá astronautka NASA navrhla zavazadla pro cestování budoucnosti. Podívejte se, jak vypadajíOsmnáctiletá astronautka NASA navrhla zavazadla pro cestování budoucnosti. Podívejte se, jak vypadají

Na akci spolupracují desítky partnerů, včetně městské části Praha 3, skupiny ČEZ a vládních organizací. Osobně se zapojil i zakladatel internetového supermarketu Rohlik.cz Tomáš Čupr. „Fandím inovacím a kolem letů do vesmíru v šedesátých letech jich vznikla spousta. Lidé se budou bavit a taky jsem žižkovák,“ popsal Čupr pro CzechCrunch důvody, proč se zapojil.

Žižkovská raketa

Žižkovská věž má ostatně spojeného s raketou mnohem více. Díky své světově unikátní ocelobetonové konstrukci se třemi sloupy se jí už za socialismu přezdívalo „raketa“ nebo Bajkonur, odkazující na kosmodrom v Kazachstánu.

Raketa Saturn V byla 110 metrů vysoká a v průměru měla deset metrů. Během programů Apollo a Skylab startovalo celkem třináct jejích exemplářů, pak byla vyřazena pro svou vysokou cenu. Dvě rakety byly vyrobeny, ale kvůli zrušení programu Apollo do vesmíru nikdy neletěly – ty lze v plné velikosti vidět v Johnsonově vesmírném středisku v Texasu a Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Odpočet

Už jen pár dní zbývá do startu Apolla 11 po 50 letech, tentokrát na Žižkovském vysílači.Bude to malý krok pro člověka, ale velká oslava pro Prahu!Přijďte si užít nezapomenutelnou show: https://www.facebook.com/events/385555258752006

Zveřejnil(a) Moon 50: Zpátky na Měsíc dne Pátek 12. července 2019

Diskuze (0)

Novinka

Anonym