Počkejte na příští spoj. Google Mapy v Česku nově ukazují obsazenost tramvají či metra

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

praha-metro

Pražské metro

0Zobrazit komentáře

Při jízdě autem už dnes prakticky bereme jako samozřejmost, že zapneme navigaci a ta nás upozorní, jaké jsou na plánované cestě nečekané překážky a jak se jim případně nejefektivněji vyhnout. Mezi nejpopulárnější mobilní navigace patří Google Mapy, které neustále přicházejí s novými funkcemi, ve snaze cestování maximálně zjednodušit.

Vedle automobilových řidičů se ovšem Google stále více věnuje i cestování po městě v rámci městské hromadné dopravy. Pochopitelně umí najít nejrychlejší způsob, jak se dostat z bodu A do bodu B, ať už má jít o vlak, autobus, metro nebo tramvaj, a nově vás také upozorní, jak je daný dopravní prostředek naplněný.

Na začátku roku přidal Google do svých Map nové informace o zpoždění i mimořádnostech na trase, jelikož Praha otevřela data o hromadné dopravě, a nyní začne cestující upozorňovat na obsazenost jednotlivých spojů. Funkce má postupně začít fungovat jak v Praze, tak také v Brně.

google-mapy-obsazenost2

K aktuálním informacím o přerušení provozu, objížďkám či ceně jízdenky, kterou si je potřeba pořídit, tak nyní v Praze dostanete také informaci, jak moc jsou určité spoje v danou dobu obvykle naplněné. Například podle volných míst k sezení se pak můžete rozhodnout, zda raději nepočkáte na další spoj.

Nová funkce Obsazenost spoje bude v Česku fungovat v Praze a Brně a bude zahrnovat autobusy, vlaky, metro a tramvaje. Postupně je funkce spouštěna od minulého týdne a dočkat by se ji nakonec měli všichni uživatelé.

tramvaj-praha-prague-min

Přečtěte si takéLítačka v mobilu se blíží. Brzy bude možné nechat fyzickou kartu domaLítačka v mobilu se blíží. Brzy bude možné nechat fyzickou kartu doma

Google pro zobrazování informací o tom, jak jsou jednotlivé spoje plné, využívá data přímo od cestujících, kteří mohou během navigace a jízdy v MHD vyplnit, jak moc jsou daná tramvaj či metro, ve kterém se nachází, zaplněny. Vedle toho Google používá také historická data o provozu linky, která po celém světě sbíral v uplynulých měsících.

google-mapy-obsazenost3

Diskuze (0)

Novinka

Anonym