Plavčík na dálkové ovládání. Motorizovaný plovák Dolphin 1 se sám dopraví k tonoucímu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

dolphin

Foto: OceanAlpha

Plovák na dálkové ovládání Dolphin 1 Smart Lifebuoy

0Zobrazit komentáře

Záchrana tonoucích už dávno nevypadá jako v Pobřežní hlídce, hlavně kvůli rozvoji nových technologií. Existují drony shazující záchranné kruhy z nebe a bóje s vlastním pohonem a lidští plavčíci tak často v ruce spíše než plovák drží dálkové ovládání. Novým příspěvkem do této rodiny záchranářských zařízení je Dolphin 1 Smart Lifebuoy od hongkongské firmy OceanAlpha.

Zahlédnutí topícího se člověka vyžaduje co nejrychlejší reakci a vynaložení úsilí pro jeho záchranu. Ani skvělý plavčík ale nestačí rozměrnému plováku, který je schopný se po vodě pohybovat rychlostí až 15 km/h a zvýšit tak šanci na záchranu. Orientace ve vodě navíc nemusí být zdaleka tak snadná jako z pobřeží nebo vyvýšeného bodu paluby lodi. Dolphin 1 stačí hodit do vody a pomocí dálkového ovládání navést k tonoucímu a udržet si skvělý přehled o situaci.

Dosah 500 metrů při výdrži 30 minut

Dálkové ovládání má dosah do 500 metrů a baterie vydrží 30 minut provozu, což by mělo ve většině situací znamenat dostatek pro cestu tam i zpátky se zachráněným člověkem. Svou funkci záchranného kruhu přitom samozřejmě neztratí ani po vybití baterie.

oceanalpha-dolphin-1-2

Foto: OceanAlpha

Plovák na dálkové ovládání Dolphin 1 Smart Lifebuoy

Nehodí se sice pro situace, kdy je tonoucí osoba na pokraji ztráty vědomí, je ale ideální pro vyčerpané plavce nebo lidi, kteří se v hluboké vodě ocitli nezáměrně například přepadnutím přes zábradlí paluby lodi. I v prvním případě však může poskytnout rychlejší dopravu plavčíkovi k tonoucímu a oba udržet nad hladinou do doby, než přijede záchranná loď. Navíc úspěšná záchrana prostřednictvím motorizovaného plováku vůbec nevyžaduje asistenci vycvičeného plavčíka nebo záchranáře.

Dolphin 1 váží 13 kilogramů a jeho rozměry činí 115 × 83 centimetrů, člověku tedy umožní držet se madel na přídi a nechat se unášet nebo najít oporu těla na dostatečně velké ploše plováku. Ten je zepředu opatřen gumovým nárazníkem pro minimalizaci risku úrazu při případném nárazu do tonoucího a vrtule jsou kompletně zakryty kovovými plášti.

Pokud záchranná akce probíhá na silně rozvlněné hladině a plovoucí pomůcka se převrátí, lze ji na dálku přetočit zpět do správné polohy. Užitečné jsou ve zhoršených podmínkách i mlhová světla. Všechny popsané funkce a hlavně potenciál výrazného zvýšení šancí na záchranu tonoucích firma OceanAlpha ocenila na 5 500 dolarů (zhruba 125 tisíc korun). Přesně za tuto částku se totiž zařízení bude prodávat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym