Osobní klimatizace přímo v tričku. Reon Pocket od japonského Sony vás v horku ochladí až o 13 °C

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Osobní klimatizace Reon Pocket vložená v triku

0Zobrazit komentáře

Je horko. I před tím, než se začaly projevovat vlivy klimatických změn, krajní body letního počasí znamenají přetěžování schopnosti lidského těla regulovat svou teplotu následované pocením, frustrací, rychlejší únavou a potenciálně společensky nepříjemnými situacemi. To se v budoucnu nezmění, a proto má smysl hledat způsoby, jak pro svoje tělo vytvářet příjemnější mikroklima.

Právě to si dalo za cíl Sony a představilo osobní klimatizaci o velikosti malého telefonu. Zařízení, které vzniklo v rámci akceleračního startupového programu japonského obra, se umístí do oblečení, bezdrátově se připojí k telefonu a prostřednictvím aplikace pak lze jako u termostatu regulovat teplotu kolem těla uživatele.

Součástí balení Reon Pocket, jak se produkt jmenuje, je tedy také tričko se zvláštní kapsou za krkem – předpokládá se nošení například pod košilí, ale ani samostatné tričko by z žádného úhlu nemělo vypadat výrazně zvláštně.

Reon Pocket využívá tzv. termoelektrické chlazení, už dlouho přítomné například v mnoha přenosných lednicích. To je založeno na Peltier-Seebeckově jevu, který označuje přímou přeměnu rozdílu teplot na elektrické napětí a naopak. Když mezi dvěma spoji vodičů opačné polarity probíhá elektrické napětí, vznikne mezi nimi také rozdíl v teplotě.

V závislosti na polaritě vodičů se přitom jeden spoj ohřívá a druhý ochlazuje, nebo naopak. Reon Pocket tedy může sloužit nejen pro ochlazování v létě, ale také pro ohřívání v zimě.

olympiada-tokio-20020-roboti-1

Přečtěte si takéJaponsko se chce ukázat jako technologická velmoc. Na olympiádě v Tokiu budou roboti i recyklované medaileJaponsko se chce ukázat jako technologická velmoc. Na olympiádě v Tokiu budou roboti i recyklované medaile

Míra ochlazení nebo ohřátí může být podle Sony i z tak malého zařízení překvapivě vysoká. V horkých dnech si tak uživatel může snížit osobní mikroklima až o 13 °C. Pokud mu naopak bude chladno, nemusí se hned oblékat a místo toho v aplikaci zvýšit teplotu kolem povrchu kůže až o 8 °C.

Tato čísla nejsou pouhými matematickými modely, ale mají vycházet ze stovek testů v reálných podmínkách. Jelikož letošní teploty v Česku opět lámou historické rekordy a v nejextrémnějších případech přesahují až 38 °C, je maximální výkon klimatizovaného trička zcela adekvátní.

Osobní klimatizace Reon Pocket se vloží do trička

Reon Pocket přitom není o mnoho větší než kreditní karta, váží 85 gramů a na jedno nabití má vydržet 24 hodin. Nabíjení pak trvá dvě hodiny a probíhá skrze univerzální konektor USB-C. Tyto charakteristiky platí pro obě verze, Standard a Light, které se liší pouze režimy fungování – standardní má automatický mód a vlastní mód a umožňuje regulaci množství vzduchu, Light je jednodušší.

Jelikož se nejedná o klasický produkt zařazený do standardního portfolia Sony, jeho dokončení a výroba budou částečně financovány z crowdfundingové kampaně, která běží na startupové platformě firmy.

reon-pocket-4

Kdo by si však chtěl s osobní klimatizací zpříjemnit i české léto, má prozatím smůlu. Jednak je předpokládané doručení prvních dodávek stanovena až na březen příštího roku a navíc bude zatím platit pouze pro japonské zákazníky.

Lze však předpokládat, že zařízení stojící i s tričkem v přepočtu necelé tři tisíce korun, by mohlo být hitem letních olympijských her v Tokiu. Crowdfundingová kapmaň na 14 milionů korun svůj původní cíl přesáhla už za několik dnů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym