NASA prodala stážistovi záběry přistání na Měsíci za 218 dolarů. Nyní míří do aukce za v přepočtu 16 milionů korun

Jiří SvobodaJiří Svoboda

nasa

Foto: NASA

Přistání na Měsíci mise Apollo 11

0Zobrazit komentáře

Je to příběh jako z pohádky. Jistý Gary George byl v sedmdesátých letech stážista v americké agentuře NASA, od níž v aukci koupil celé krabice videofilmu s různými záběry vesmírných misí. Stálo ho to přesně 217,7 dolaru (v přepočtu na dnešní dobu zhruba 981 dolarů), nyní se z něj ale díky obsahu několika z nich stane milionář.

Celkem pětašedesát krabic plných videofilmu George koupil v roce 1976 za účelem přeprodeje pro místní televizní stanice, což také s menším profitem udělal. Jiné daroval místnímu kostelu a texaské Lamra University. Na doporučení svého otce si ale tři krabice nechal. Byly popsané slovy „APOLLO 11 EVA | July 20, 1969 REEL 1(-3)“ a jak se později ukázalo, mezi desítkami jiných krabic byly zcela omylem.

Ještě že tak učinil – zkratka EVA totiž znamená „extravehicular activity“, v tomto případě tedy mimo jiné záběry toho, jak se astronauti Neil Amstrong a Buzz Aldrin poprvé v dějinách lidstva procházejí po Měsíci. Až po dlouhých třiceti letech se George dozvěděl, že se NASA snaží tyto záběry vyhledat v souvislosti s 40. výročím prvního přistání na Měsíci. Teprve tehdy, v říjnu 2008, se na nahrávky poprvé podíval.

apollo-6

Foto: Sotheby’s

Jedny z nahrávek Apolla 11, které půjdou do aukce

Pásky prý byly v naprosto bezchybné kondici a ukázalo se, že se jedná o vůbec nejkvalitnější nahrávky přistání na Měsíci, které existují. Kromě záběrů, na kterých se Aldrin a Amstrong procházejí na Měsíci, obsahovaly i zvukové záběry, ve kterých prezident Nixon mluví živě s astronauty. Celkově jde o více než dvě hodiny záběrů, které se podařilo digitalizovat na disk, jež je součástí aukce.

Vyvolávací cena celých tří krabic je 700 tisíc dolarů, v přepočtu tedy téměř 16 milionů korun, ale očekává se, že dnes pětašedesátiletý senior získá něco mezi jedním až dvěma miliony dolarů. Aukce proběhne pod záštitou aukční síně Sotheby’s na 50. výročí mise Apolla 11, tedy 20. července.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym