Microsoft s Teams rozdrtil Slack. Vedení nad miliardovým startupem přebírá s 13 miliony uživatelů denně

microsoft-teams-nadella

Foto: Microsoft

Šéf Microsoftu Satya Nadella představuje Microsoft Teams

0Zobrazit komentáře

Na poli komunikačních nástrojů ve firmách byli vedle e-mailových služeb především dva hráči, kteří dlouhou dobu soupeřili o jejich přízeň a první příčku. Prvním byl miliardový startup Slack, který nedávno vstoupil s obrovským úspěchem na burzu a který pravidelně publikoval svá čísla na poli aktivních uživatelů. Tím druhým byl nástroj Teams od technologického obra Microsoft.

Právě Microsoft v rámci své online platformy Teams, která propojuje běžnou komunikaci s mnoha dalšími nástroji, svá čísla aktivních uživatelů dlouho tajil. V první polovině letošního roku pouze oznámil, že v rámci Teams eviduje přes 500 tisíc organizací, které je využívají na pravidelné bázi. O počtu uživatelů ani slovo – až dosud.

Microsoft Teams totiž překonal hranici 13 milionů aktivních uživatelů denně a 19 milionů uživatelů alespoň jednou za týden. Oproti Slacku tak mají v denní aktivitě náskok zhruba o 3 miliony uživatelů – tedy alespoň pokud bereme v potaz veřejná čísla z letošního dubna ještě před vstupem firmy na burzu. Zatímco Slack rostl na 10 milionů zhruba 6 let, Microsoft to s Teams stihl za poloviční dobu.

microsoft-teams

Foto: Microsoft

Microsoft Teams

Nutno ovšem přiznat, že Slack je samostatná firma, která nabízí pouze jeden produkt, kdežto Microsoft si značnou měrou pomohl integrací do služby Office 365, ve které automaticky Teams nabízí svým uživatelům. Velké společnosti na něj tak často přejdou spíše pro pohodlnost, a protože nechtějí využívat tolik separátních nástrojů. Menší firmy naopak stále inklinují ke Slacku, který je pro ně přívětivější – především pak v případě, že spousta z nich se obloukem vyvaruje využívání klasického Excelu, Wordu nebo Outlooku a radši využije například alternativy od Googlu.

Pokud bychom to tak brali do důsledku, nelze Slack s Microsoft Teams s ohledem na zcela rozdílný přístup i využití porovnávat jedna ku jedné. I tak se samozřejmě rád Microsoft vůbec poprvé pochlubil výsledky, které má v plánu ještě zásadním způsobem navyšovat. Společnost rozšířila svůj prodejní tým k pobídkám dalším uživatelům a šlape také do rozšiřování funkcí.

samaras

Přečtěte si takéČeská nápojářská skupina Kofola vstupuje do byznysu s kávou. Kupuje tuzemskou firmu EspressoČeská nápojářská skupina Kofola vstupuje do byznysu s kávou. Kupuje tuzemskou firmu Espresso

Dalších nových funkcí se Teams dostalo i s ohlášením aktuálního milníku. Jednou z nich jsou přednostní notifikace, tedy takové, které se připomenou danému uživateli každé dvě minuty na telefonu i počítači do doby, než na ně skutečně zareaguje a odpoví. Využitelné je to například v nemocnicích nebo v médiích, kde se často hraje o čas.

Velmi brzy by se měla do Teams dostat i možnost posílání zpráv do více kanálů najednou, možnost nastavení moderátorů jednotlivých kanálů a také funkce, která umožní vidět, kdo všechno si každou jednotlivou zprávu v chatu přečetl. Některé z těchto věcí Slack vůbec nenabízí, ale oproti tomu v nedávné době představil například propojení e-mailových schránek s kanály, zapojení dalších integrací včetně populární videokomunikační platformy Zoom a také podporu právě služby Office 365 od Microsoftu. Další boj tak bude zajímavý.

mteams

Růst počtu uživatelů Microsoft Teams versus Slack

Diskuze (0)

Novinka

Anonym