Google v Česku na daních za rok 2018 zaplatil jen necelých 9 milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

google

Sídlo Googlu v irském Dublinu

0Zobrazit komentáře

Téma placení daní obřích internetových firem, které přelévají své peníze do zemí, kde nemusí platit tak vysoké daně, zatímco v jiných zemích neplatí prakticky vůbec žádné, je stále hodně diskutované. Francie jako první v Evropě schválila zavedení tzv. digitální daně a například počínání Googlu v Česku ukazuje, proč k takovému kroku mohou země sahat.

Jak upozornila Lupa, Google v České republice vykázal za rok 2018 tržby ve výši necelých 311 milionů korun a na daních zaplatil 8,8 milionu korun. Čistý zisk firmy činil 15,9 milionu korun.

Reálné tržby v Česku jsou však pro amerického internetová obra mnohem větší. Podle odhadů to může být až šest miliard korun, z nichž však většina proudí do irské centrály. Právě v Irsku platí Google (a mnoho dalších internetových firem) na daních mnohem méně, a proto v dalších evropských zemích vykazuje jen minimální příjmy přímo související s lokálním provozem.

Za vše hovoří srovnání s českou internetovou jedničkou Seznam.cz. Ta za rok 2018 utržila rekordních 4,5 miliardy korun, přičemž na daních vzhledem k zisku EBIT (před zdaněním a úroky) ve výši 1,6 miliardy korun státu odvedla zhruba čtvrt miliardy korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym