Z nuly mezi největší hudební hvězdy. Ed Sheeran své turné zakončí s rekordními tržbami kolem 750 milionů dolarů

Ed Sheeran na jednom z koncertních turné

0Zobrazit komentáře

Ještě před mnoha lety byly mezi umělci po nahrání nového alba výdělečné prodeje LP desek, nahrávek na CD nebo dokonce kazetách. Úspěch se měřil podle toho, kolik se jich podařilo v daném období prodat, a zisk na jedné takové nahrávce byl stále relativně slušný. Doba však pokročila a většina hudby se přesunula do digitální podoby, na což se museli stávajících umělci i hudební veteráni adaptovat.

S digitalizací přišla nejen rychlá dostupnost hudby, ale bohužel také nižší profitabilita, jelikož se jednoduše měří výdělky na počet přehrání, za které ve výsledku zpěváci, zpěvačky a skupiny dostanou opravdové minimum. A tak se začalo ještě více koncertovat. Koncerty jsou totiž dnes absolutně nejsilnějším zdrojem příjmů všech hudebních umělců, a streaming hudby, prodeje nosičů nebo prodej oblečení a dalších merch doplňků je spíše doplňkovou záležitostí.

Jen pro srovnání, například známá kapela U2 za rok 2017 utržila celkem 54,4 milionu dolarů, ze kterých samotné koncertní turné představovalo ohromných 52 milionů dolarů. Pouhých 624 tisíc dolarů skupina vygenerovala streamingem hudby, 705 tisíc dolarů z poplatků za využití jejich hudby a titěrných 1,1 milionu dolarů za prodej alb. Není se tak čemu divit, když se i další upínají na koncerty.

1ac836c6-2d35-45ec-9e92-5161d1648b96

U2 – jedna z historicky nejúspěšnějších kapel na koncertních turné, kterou Sheeran překonal

A co víc, většina koncertních turné trvá celé roky, nejde pouze o několikaměsíční štaci. Absolutním králem se mezi koncertními šňůrami během několika posledních let stal populární britský zpěvák Ed Sheeran, který od roku 2017 obráží svět se svým dosud posledním albem s názvem „÷“ v rámci turné Divide.

Co je ovšem zajímavější, je fakt, že po úplném konci turné, který by měl nastat v druhé polovině srpna letošního roku, překoná Ed Sheeran veškeré historické rekordy a stane se tak díky Divide sólovým umělcem s nejvýdělečnějším turné v historii.

Zatímco za 105 show v roce 2017 podle žebříčku Billboardu dokázal utržit 122 milionů dolarů, o rok později už se částka během pouhých 99 koncertů vyšplhala na 429 milionů dolarů. Vliv na to měly především koncerty ve velkých arénách a také to, že v případě výprodeje všech lístků se často turné v daném městě protáhlo ještě na druhý termín.

model3

Přečtěte si takéTesla překonala očekávání. V posledním čtvrtletí doručila rekordních 95 tisíc elektromobilůTesla překonala očekávání. V posledním čtvrtletí doručila rekordních 95 tisíc elektromobilů

Ostatně to je i případ Prahy, kde Ed Sheeran vystoupí již tuto neděli. Lístky se vyprodaly rychlostí blesku, a tak se rozhodla jeho produkční společnost otevřít ještě pondělní termín.

Mezi nejsilnější trhy pro Sheeranovo turné Divide patřil bez pochyby Londýn – v tamní O2 Areně vystoupil hned třikrát, ale také například Staples Center v Los Angeles nebo Barclays Center v newyorském Brooklynu. Loni nejvíce peněz utržil na londýnském stadionu Wembley, kde za celkem čtyři koncertní noci vygeneroval ohromných 28 milionů dolarů. Silné byly i šňůry po Austrálii, Japonsku, Singapuru, množství míst ve Spojených státech a samozřejmě Evropě, kde koncertuje nyní.

Ed Sheeran

Jen za rok 2017 a část 2018 tak dosáhl Sheeran v koncertních příjmech na více než půl miliardy dolarů, což je obrovský skok oproti předchozímu turné s názvem Multiply Tour, které mezi roky 2014 a 2015 přineslo necelých 64 milionů. Samozřejmě jde pouze o obrat prodeje lístků, nikoliv to, co by připadlo přímo Sheeranovi. Ten si v loňském roce přišel asi na 48 milionů dolarů, o rok dříve to bylo 37 milionů.

Celkové jmění Sheerana se aktuálně pohybuje dle magazínu Forbes kolem 110 milionů dolarů. Jeho aktuální koncertní turné ovšem stále neskončilo a očekává se, že celkové příjmy z Divide se nakonec přehoupnou vysoko přes 700 milionů dolarů, respektive až k 750 milionům. Na konci roku 2018 byla bilance koncertního turné 551,8 milionu dolarů.

Pokud by se mu to opravdu povedlo, jak tomu prozatímní čísla napovídají, překonal by i dosavadního rekordmana – skupinu U2 a jejich koncertní turné 360°, za které skupina utržila mezi roky 2009 a 2011 celkem 736,4 milionu dolarů (nebereme-li v potaz inflaci).

Klasika mezi hudebními titány

Teprve 28letý zpěvák si tak nezadá ani s dlouholetými úspěšnými kapelami jako například Guns N‘ Roses, The Rolling Stones, Rogerem Watersem z Pink Floyd nebo novodobými Coldplay. Zmínění Guns N‘ Roses právě finišují své koncertní turné Not in This Lifetime, které běží od roku 2016. Za to doposud inkasovali 563,3 milionu dolarů. The Rolling Stones se se svým starším turné A Bigger Bang mezi lety 2005 až 2007 drží na třetí příčce s 558,2 milionu dolarů. Během něj zdarma odehráli koncert pro 2 miliony lidí na pláži Copacabana v Rio de Janeiru.

Mezi novější skupiny, které se řadí v rámci koncertů k nejvýdělečnějším, patří například Coldplay. Britská rocková kapela za pouhý jeden rok odehrála v rámci turné A Head Full of Dreams Tour celkem 114 koncertů, mezi kterými byla i tři vystoupení ve Francii pro více než 230 tisíc za každý koncert, stejně jako celkem čtyři představení na londýnském Wembley. Tour vydělala celkem 523 milionů dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym