Dva mladí Češi se dostali mezi světovou špičku ve hře Fortnite. Z mistrovství světa si odnášejí přes dva miliony korun

Jiří SvobodaJiří Svoboda

fortnite-skins

Foto: Epic Games

Fortnite

0Zobrazit komentáře

Česká republika se po včerejší noci může pyšnit jedním z největších úspěchů na poli esportu v novodobé historii. Dva čeští teenageři se probojovali mezi stovku nejlepších hráčů na světě ve hře Fortnite a soutěžili o prize pool ve výši 15 milionů dolarů, tedy více než 344 milionů korun.

Elitní stovka ze třiceti zemí světa se utkala v šesti zápasech módu Battle Royale. Postupně se tedy hráči v otevřeném světě vzájemně eliminovali a vždy zbyl jeden vítěz. Početní zisky (jak za umístění, tak počet zabití) ze všech zápasů se sčítaly a vítěz celé série získal titul světového šampióna ve Fortnite a tři miliony dolarů (68 milionů korun), což je nejvyšší individuální výhra v historii esportu.

Dvěma českými herními hvězdičkami byly teprve šestnáctiletý Richard „Skailer“ Janeček, student prvního ročníku střední školy, a čtrnáctiletý Martin „Marteen“ Pátek, který v červnu zakončil osmý ročník základní školy.

skailer-marteen

Foto: Epic Games

Martin „Marteen“ Pátek a Richard „Skailer“ Janeček na oficiálních portrétech

Starší ze dvou Čechů si vedl lépe a stal se 22. nejlepším hráčem Fortnite na světě. Po druhé hře ze šesti se dokonce vyšplhal ze 69. místa na průběžné dělené 6.–9. místo z celé stovky. Ve třetí hře byl však vyřazen už jako pátý v pořadí. V dalších hrách se umisťoval okolo padesátého místa, a tak se postupně propadl na 23. místo. V poslední hře si díky umístění ve čtvrté desítce ještě polepšil na konečné 22. místo.

Na svou pozici byl šestnáctiletý Skailer poměrně aktivním hráčem – během šesti her nasbíral čtrnáct eliminací, což bylo i více než měli někteří hráči z první pětky. Díky svému výkonu získal 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun). Chyběla ale jen dvě místa a mohl mít více než dvakrát tolik. I tak si v šestnácti letech díky hraní Fortnite vydělal celkem už přes tři miliony korun.

Skailer v livestreamu na Twitchi s fanoušky po skončení turnaje řekl, že během hraní se hra zasekávala a servery tak očividně nezvládaly nápor stovky hráčů dobře. Uvedl, že kvůli zásekům byl také dvakrát eliminován. Dosáhnout prý chtěl top dvacítky nejlepších hráčů, což mu jen o kousek uniklo.

Méně spokojený bude po včerejší noci Marteen, který skončil celkově na 84. místě. Hned v první hře skončil až na 95. místě, nedařilo se mu však ani v dalších kolech a nejvýše se umístil v polovině hracího pole. I tak si ale rovněž přijde na 1,1 milionu korun, protože odměny od 20. místa až do 100. místa byly stejné.

fortnite-world-cup-skailer

Reprofoto: Twitch

Šestnáctiletý Čech Skailer během mistrovství světa ve Fortnite

Marteen se následně na Twitteru omluvil za – alespoň pro něj – neuspokojivý výkon. Stejně jako jeho krajan Skailer si stěžoval na to, že servery byly nedostatečně rychlé. Dle jeho slov se také nemohl soustředit, když ho sledovaly celé davy lidí.

Ostatně Marteen nemluvil pouze o divácích, kteří se dívali na živý přenos na svých obrazovkách po celém světě, ty hráči tolik vnímat nemusí. Celé mistrovství světa se však konalo na obřím stadionu Arthura Ashe v New Yorku, kde se například hraje tenisové US Open. Na mnoha velkoplošných obrazovkách sledovali přímo na místě hráče zhruba dvě desítky tisíc fanoušků.

Šestnáctiletý milionář

Vítěz celého večera byl však jen jeden – šestnáctiletý Kyle „Bugha“ Giersdorf se stal sólovým šampiónem a domů si odnese v přepočtu více než 68 milionů korun. Je třeba říct, že jednička byla po celý turnaj jeho šťastným číslem. Do nedělního finále se klasifikoval v prvním týdnu z prvního místa a na prvním místě se držel i po celé finále, od první hry až do poslední.

Rodák z Pensylvánie si průběhu jednotlivých her vytvořil patnáctibodový náskok, o který ho už nikdo nepřipravil. Poslední hru tak dohrával jen velmi pasivně a bylo mu jasné, že se z něj právě stal šestnáctiletý milionář mistr světa. Bezprostředně po předání trofeje však jen těžko hledal slova.

Turnaj teenagerů

Konkurence byla obrovská. Do turnaje se během deseti týdnů týdnů kvalifikace zapojilo přes 40 milionů hráčů z celého světa, z nichž se do New Yorku nakonec podívaly necelé dvě stovky – stovka těch, kteří se kvalifikovali sami za sebe (včerejší soutěž), a padesát dvojic, jež o své prvenství soutěžily o den dříve.

Byl to doposud největší turnaj ve Fortnite svého druhu a jestli ho kromě gigantických odměn něco odlišovalo od jiných esport událostí, tak je to věk hráčů. Jejich průměr činil pouhých šestnáct let a o tři miliony dolarů se mohli utkat i třináctiletí teenageři. Vždyť nejstarším hráčem na startovním poli byl čtyřiadvacetiletý Nate Hill.

fortnite-world-cup-livestream

Reprofoto: Twitch

Diváci mohli sledovat vše důležité v živém streamu

O důvodech, proč se kolem hry vytvořila takto mladá komunita, lze jen spekulovat – možné je to přisoudit marketingové strategii Epic Games, kteří Fortnite vytvořili, nebo zkrátka tomu, že se jedná o tak rychlou hru, že s přibývajícím věkem už na ní hráči nemají reflexy.

Zcela nová jména esportu

Událost v New Yorku byla skutečně svátkem pro každého příznivce Fortnite, přesto se ale na hlavním pódium ve finále objevovala nová jména, která byla komunitě často neznámá. Naopak známější jména se příliš neukázala, a tak vyvstává otázka, zda profesionální hraní Fortnite nezažívá generační obměnu.

wim-stocks-top

Přečtěte si takéHerní veterán Wim Stocks: Esport je kulturní fenomén. Olympijské hry ho potřebují, aby přitáhly mladé publikumHerní veterán Wim Stocks: Esport je kulturní fenomén. Olympijské hry ho potřebují, aby přitáhly mladé publikum

V průběhu celých šesti her byl například hodně vidět mladičký Brazilec Bryan Eric „KING“ Calvarho Nunes. Teprve třináctiletý mladík si vysloužil údiv publika, komentátorů a díky celkovému pátému místu si odnesl v přepočtu přes 20 milionů korun.

Favorité propadli

Zklamáním byl naopak výkon Turnera „Tfue“ Tenneyho, známého dvaadvacetiletého hráče, který byl často jmenován mezi favority na vítězství. Místo toho skončil až na celkovém 67. místě, za celých šest her si připsal jen čtyři eliminace a odnesl si stejnou výhru jako čeští zástupci. Podobným favoritem byl i Timothy „Bizzle“ Miller, který skončil třiadvacátý.

Relativně překvapivým výsledkům rozhodně nahrával fakt, že se vůbec poprvé na jednom místě střetli hráči z různých kontinentů, zatímco kvalifikace probíhala podle regionů. Ukázalo se tak, jak je světová špička ve Fortnite vyrovnaná, byť první čtyři pozice v jednotlivcích obsadili Američané. Například Rakušan Aqua, který se svým spoluhráčem o den dříve vyhrál soutěž dvojic, v sólu naprosto propadl a skončil na 94. místě.

fortnite-world-cup-bugha

Reprofoto: Twitch

Vítěz mistrovství světa ve Fortnite v jednotlivcích Bugha

Agentura Reuters uvedla, že v roce 2019 globální esport vygeneruje přes 1,1 miliardy dolarů v tržbách, o 27 % více než minulý rok. Fortnite World Cup byla velká show, která je této masivnosti a rostoucího fenoménu esportu důkazem.

Akce se ostatně konala na zmíněném a slavném Arthur Ashe Stadium, před zraky statisíců diváků na místě i online a o pre-game koncert se postaral hudebník Marshmello. Organizátoři už nepřímo naznačili, že příští rok se obdobný turnaj uskuteční znovu. A pokud bude esport růst jako dosud, můžeme očekávat zřejmě další rekordní prémie.

Na kompletní záznam ze třetího hracího dne mistrovství světa ve Fortnite, ve kterém se proti sobě utkali jednotlivci, se můžete podívat níže:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym