Dopravní systém Hyperloop hlásí nový rychlostní rekord přes 460 km/h

Hyperloop Pod Competition

Foto: Hyperloop

Tunel pro dopravní systém Hyperloop

0Zobrazit komentáře

Dopravní systém Hyperloop slibuje budoucnost, ve které se budeme moci přepravovat z místa na místo rychlostí hraničící s rychlostí zvuku. Sloužit by k tomu měl vakuový tubus, ve kterém budou pasažéři a zboží přepravováni pomoci speciálních kapslí. Nejdříve je však nutné celý tento systém vyvinout do zcela vyhovující podoby a především dosáhnout té správné přepravní rychlosti.

Maximální rychlost Hyperloopu se každoročně snaží navýšit několik týmů v rámci soutěže Hyperloop Pod Competition pořádané společností SpaceX Elona Muska, který je i duchovním otcem celého Hyperloopu. Soutěže se pravidelně účastní především studentské týmy, jejichž úkolem je přemístit kapsli na vzdálenost 1,6 kilometru. Minulý ročník soutěže ovládli studenti z Mnichovské univerzity, kteří nastavili nový rychlostní rekord Hyperloopu na 457 km/h. Toto prvenství se jim podařilo v letošním ročníku obhájit, kdy jim stačilo posunout maximální rychlost svého systému na 463 km/h.

Finální rychlost, ve které by měl Hyperloop přepravovat osoby a zboží, je však stanovena až na 1 200 km/h, což znamená, že před týmy stojí ještě velké množství práce. Velkou výzvou by se pro ně měl stát již příští ročník soutěže, ve kterém budou moci představit svou technologii ve vakuovém tunelu o délce 10 kilometrů, který nabídne i zakřivení. Podle slov Elona Muska budou mít jednotlivé týmy díky novému tunelu více prostoru pro prezentaci svých dovedností.

Hyperloop Pod Competition, TUM

Foto: Hyperloop

Studenti Technické univerzity v Mnichově prezentují svou technologii Elonu Muskovi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym