Americký startup reaguje na drahé bydlení v San Francisku a za 1 200 dolarů měsíčně pronajímá sdílené palandy

Michal PtáčekMichal Ptáček

podshare-34Insider

Foto: PodShare

Zakladatelka startupu PodShare Elvina Becková

0Zobrazit komentáře

Kdo sleduje alespoň vzdáleně realitní situaci v ráji technologií a startupů, San Francisku, ví, jak složitým obdobím toto kalifornské město, respektive celé Silicon Valley, v posledních letech prochází. Na jednu stranu se těší velké přízni Facebooku, Applu, Googlu a dalších technologických obrů, kteří zde sídlí a lidem dávají práci, na druhé straně bojuje se stále vyššími náklady na život, které ho postupně pro nižší a střední třídu dělají neobyvatelnými.

Například měsíční pronájem průměrného jednopokojového bytu (obývací pokoj s kuchyní a jednou ložnicí) v San Francisku vychází na zhruba 3 tisíce dolarů (téměř 70 tisíc korun), v různých oblastech i o stovky dolarů více, a to jsme pouze u položky bydlení.

Drahé restaurace, služby, ale například i vzdělání – to vše způsobuje neustále se rozevírající nůžky a situaci v tomto ohledu příliš nenapomáhá ani nejednotnost obyvatel. Ti totiž často hází vinu na dobře placené IT vývojáře a inženýry, kteří se do měst stěhují za prací a ceny bydlení i služeb neustále ženou nahoru.

Palanda v místnosti s ostatními za 27 tisíc korun měsíčně

V reakci na tento stav se proto v San Francisku dlouhodobě těší velké oblibě různé druhy spolubydlení, které jsou ovšem při tamních cenách i tak pro některé obyvatele nedostupné. A právě zde vznikl prostor pro startup PodShare, který za 1 200 dolarů měsíčně (přibližně 27 tisíc korun) po vzoru levných hostelů pronajímá zájemcům sdílené palandy.

podshare

Foto: PodShare

Sdílené palandy startupu PodShare

Poptávka je vzhledem k momentální realitní situaci na trhu obrovská. Startup, který v současnosti nabízí k pronájmu 220 paland napříč šesti lokalitami v San Francisku a Los Angeles, má totiž všechny kapacity až do letošního září obsazené.

Skříňka se zámkem, toaletní papír a ramen

Nájemníci přitom nemohou očekávat nějaký nadbytečný luxus. Součástí pronájmu je palanda, skříňka se zámkem, toaletní papír, balení ramen nudlí a přístup k televizi a Wi-Fi. Nic víc, nic míň, tedy pokud nepočítáme příležitost seznámit se s ostatními spolubydlícími s různými životními příběhy.

„Bydlel jsem v miniaturním studiu, které mě měsíčně vyšlo na 1 750 dolarů. Mělo zhruba 18 metrů čtverečních. Bydlení v PodShare je oproti tomu luxus a navíc stojí ve výsledku méně peněz a zároveň se můžu seznámit s novými, podobně smýšlejícími lidmi,“ řekl pro CNN 27letý Stephen T. Johnson, který provozuje digitální agenturu pro instagramové influencery.

slack-hlavni

Přečtěte si takéHory, pouště a jezera. Slack otevřel nové obří sídlo v San Francisku, které se tematicky inspiruje přírodouHory, pouště a jezera. Slack otevřel nové obří sídlo v San Francisku, které se tematicky inspiruje přírodou

Podobných příběhů je mnoho a s rychle rostoucími náklady na život jich zajisté bude i nadále přibývat. Ostatně i sama zakladatelka projektu, 34letá Elvina Becková, vlastní službu pravidelně testuje a neustále pendluje mezi jednotlivými lokalitami. Cílová skupina, která její službu využívá, je jinak dle jejích slov velmi různorodá.

„Někdo nemá peníze na dvouměsíční kauci, někdo nemá potvrzení o dostatečně vysokém příjmu a nezíská proto vlastní bydlení a někdo je třeba čerstvě po rozvodu a hledá nový začátek. Naše služba je tu pro všechny,“ říká Becková.

podshare-1

Foto: PodShare

PodShare v Los Angeles

Sama si ostatně podobnou situací prošla před lety, když jako nezaměstnaná filmová producentka přežívala v Los Angeles a snažila se najít co nejlevnější způsob, jak někde přespat. Právě v ten moment se jí začal v hlavě rodit nápad na její budoucí projekt.

Ačkoliv obecně panuje přesvědčení, že lidé potřebují k životu soukromí a určitý osobní prostor, současná generace dle Beckové přemýšlí trochu jinak. „Lidé chtějí žít v žádaných lokalitách a jsou ochotni se v těchto případech vzdát určitého osobní komfortu a soukromí,“ dodává.

A jaká jsou pravidla? Podmínky k využívání služeb PodShare jsou dvě. Žádné osobní návštěvy a žádné svícení po desáté hodině večer.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym