Zakladatel Seznamu Lukačovič prodal své 3D mapy Melown. Kupcem je švédský technologický obr s firmou Leica

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

melown-maps2

Foto: Melown

3D mapy od českého startupu Melown

0Zobrazit komentáře

Český miliardář Ivo Lukačovič je známý především díky Seznamu, který založil v roce 1996 a postupně z něj vybudoval obří firmu, která je jedničkou českého internetu. Loňské tržby přesahující 4 miliardy korun to jen potvrzují. Lukačovič ale pouze u Seznamu nezůstal. Dnes je nejaktivnější ve svém meteorologickém projektu Windy.com a na svědomí má také další startupy.

Jedním z nich je i projekt Melown Technologies, který vznikl v roce 2011. Tehdy Lukačovič oslovil svého bývalého kolegu a šéfa vývoje v Seznamu a jejich cílem bylo vyvinout technologii, díky které by šlo snadno tvořit trojrozměrné objekty a umisťovat je na web, jak popisovala před dvěma lety Lupa.

Nakonec se po překotném vývoji zaměření Melownu stočilo na vytváření 3D objektů z leteckých snímků a začaly vznikat 3D mapy, jaké známe třeba z Google Map a jeho Street Veiw. Ty ostatně později přidal Seznam také pro své Mapy.cz a právě Melown se stal jejich dodavatelem. Vedle toho se pražský tým zaměřoval také na další služby spojené s geoprostorovými řešeními.

ondrej-prochazka-seznam

Foto: Seznam.cz

Ondřej Procházka, co-CEO Seznam.cz

Včera nicméně sám Ivo Lukačovič na Twitteru bez dalších podrobností oznámil, že byl Melown prodán. Jeho 3D mapovací společnost založenou na umělé inteligenci měl koupit globální technologický gigant. „Jsem vděčný, že jsem stál na začátku tohoto projektu,“ uvedl Lukačovič a poděkoval právě Ondřeji Procházkovi, který byl osm let hlavní postavou Melownu.

Z čerstvého zápisu v obchodním rejstříku lze vyčíst, že český startup od Lukačoviče odkoupila švýcarská firma Leica Geosystems AG, jež používá stejnou značku Leica jako například slavnější fotoaparáty, za nimiž stojí německá Leica Camera. Dnes již nicméně jde o nezávislé společnosti a konkrétně Leica Geosystems patří do švédské globální technologické skupiny Hexagon AB.

Podle zápisu se stali Švýcaři zároveň jediným akcionářem v Melown Technologies a Lukačovič skončil i jako člen dozorčí rady. Členy představenstva byli naopak jmenováni zástupci nového majitele.

Leica Geosystems se zabývá tzv. geomatikou, což je mimo jiné sběr, analýza či prezentace geografických dat, a tak budou technologie Melownu dobře zapadat do jejího byznysu. Vede toho švýcarská firma vyrábí například také měřicí techniku pro geodety.

Skupina Hexagon AB, jíž Leica Geosystems od roku 2005 patří, je předním světovým poskytovatelem informačních technologií se zaměřením na geoprostorové a průmyslové aplikace a její hodnota na stockholmské burze se pohybuje kolem 20 miliard dolarů.

apple-jony-ive-tim-cook-iphone-xr

Přečtěte si takéKonec jedné éry. Apple opouští legendární designér Jony Ive, který stál za nejzásadnějšími produkty v čele s iPhonemKonec jedné éry. Apple opouští legendární designér Jony Ive, který stál za nejzásadnějšími produkty v čele s iPhonem

Cena, za jakou Leica tuzemský startup koupila, ani jaké s ním má další plány, nicméně ani jedna strana nekomentovala. Hospodářské noviny odhadují cenu akvizice na desítky milionů korun, i vzhledem k tomu, že Melown v roce 2017 utržil 17 milionů korun.

Ondřej Procházka, který se později do Seznamu vrátil a aktuálně je jedním z jeho tří tzv. co-CEOs, se jen na Twitteru vyjádřil v tom smyslu, že nový majitel Melownu teprve bude oficiálně představen, ale že půjde „o velmi dobrý domov pro velmi dobrou společnost.“

„Všichni můžeme být pyšní. Ale to nejlepší teprve přijde. Chytrá, digitální realita dobude svět a na Melown Technologies čeká skvělá budoucnost,“ doplnil Procházka.

melown

Mapová technologie Melownu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym