V Londýně vyroste Infinity Pool, nekonečný střešní bazén se vstupem jako v ponorce

Filip HouskaFilip Houska

infinity-pool2
0Zobrazit komentáře

Rozsáhlé střešní bazény s téměř neviditelným ohraničením patří mezi jeden z rozpoznávacích prvků luxusních hotelů a velmi oblíbené jsou zejména v asijských zemích, především pak v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpur. Podobný zážitek, který v sobě skrývá dávku adrenalinu a netradiční výhled na okolí, se nicméně má brzy objevit také v Anglii. V centru Londýna má vyrůst zcela nová budova s prvním takzvaně 360stupňovým bazénem.

Projekt pod taktovkou britského výrobce plaveckých bazénů Compass Pools je nazván jako Infinity Pool a jak je z pojmenování patrné, hlavní důraz se bude klást na „nekonečno“. Londýnský střešní bazén má být totiž postaven v přesné linii s betonovým zakončením přibližně 220 metrů vysokého chystaného mrakodrapu a nemá disponovat žádným viditelným ohraničením. Především má působit dojmem, že se voda na střeše bude zázračným způsobem držet.

compass-pools-4

To je nicméně fyzikálně nemožné (hlavně z důvodu, že objem bazénu by měl být okolo 600 tisíc litrů) a vodu tím pádem musí něco zadržovat. Compass Pools zvolilo neviditelné stěny z akrylu, které budou dosahovat výšky zhruba 1,5 metru. Lidé, respektive běžní dospělí, by tak uvnitř bazénu měli pohodlně dosáhnout na dno a zároveň mít vhodné zázemí pro plavání.

Na neviditelné bázi bude vytvořeno i dno a vzhledem k tomu, že mrakodrap by měl sloužit i jako hotel, klientům se bude nabízet pohled na přítomné plavce zespod, což by svým způsobem imitovalo návštěvu akvária v zoologických zahradách. Největší výzvou pro Compass Pools byl však návrh, jak se do bazénu bude vstupovat.

nasa-iss-international-space-station-astronaut

Přečtěte si takéMezinárodní vesmírná stanice se otevře turistům. NASA bude za jednu noc účtovat 800 tisíc korunMezinárodní vesmírná stanice se otevře turistům. NASA bude za jednu noc účtovat 800 tisíc korun

Hned v rané fázi plánování tým pod vedením zakladatele a technického ředitele Alexe Kemsleyho zavrhl možnost, že by se schody nebo výtah vyskytoval na vnějších stranách bazénu, což by kazilo celkový dojem. Proto se uchýlil k nápadu vybudovat vstup, který by do bazénu vedl přímo ze dna. „Normálně by posloužil jednoduchý žebřík, ale nechtěli jsme z vnější strany mít nic, co by kazilo výhled,“ komentuje Kemsley.

infinity-pool

Umožnit běžný průchod do bazénu ze dna je však technicky nemožné, jelikož by se postupně vylévala veškerá voda. To byl důvod, proč se nakonec tým rozhodl pro vybudování unikátních přetlakových dveří, kterými disponují ponorky. Z nich se pak vysunou točité ohraničené schody přímo na hladinu, přes které se lidé do bazénu dostanou, respektive z něj vylezou.

S vodou se nicméně pojí další nepříjemnost v podobě možného vylití ze stran náporem přítomných lidí. Jelikož hladina – minimálně dle prvních grafických konceptů – bude přesně kopírovat končící linii stěn, je tato obava rozhodně na místě. Compass Pools by však těmto problémům měl předcházet speciálním systémem, který by případnému vylévání na londýnské ulice měl zamezovat.

infinity-pool-lights

Vnitřní světla budou měnit barvu na základě denní doby

Spolu s tím se chystá integrovat také anemometr pro měření rychlosti proudění vzduchu (větru) a také technologii pro ohřev vody přímo z výparů klimatizací v hotelových pokojích včetně systému pro hlídání optimální teploty. Co se týče samotné výstavby, pětihvězdičkový hotel s tímto futuristickým bazénem by měl začít růst příští rok. Podmínkou je však dohoda s partnery a městem.

Foto: Compass Pools

Diskuze (0)

Novinka

Anonym