Španělský startup vytvořil solární stolek, který je velkou bezdrátovou nabíječkou. Nabije 4 telefony najednou

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ebord-table4
0Zobrazit komentáře

Nabíjet každý den mobilní telefon a spoustu dalších elektronických zařízení, to je denní chléb prakticky každého trochu modernějšího uživatele. Nabíjet se už dnes nemusí pouze kabelem, ale stále větší počet zařízení podporuje bezdrátové nabíjení, kdy jen stačí telefon přiložit k příslušné nabíjecí destičce. A nebo ho také může stačit jen položit na stůl.

Právě s takovým nápadem přišel španělský startup Proton New Energy Future, který se rozhodl vytvořit takový stůl, který by byl zároveň bezdrátovou nabíječkou. Jeho chytrý stolek nazvaný Ebörd má navíc solární funkci a dokáže si brát energii ze slunečního svitu a je tedy plně soběstačný.

Na první pohled vypadá Ebörd jako jiné stylové stolky. Tmavé sklo doplňuje ocelový rám, ale právě pod sklem se skrývají klíčové technologie, které ze stolku dělají unikátní kus nábytku. Ne že by snad už nábytek s integrovanými bezdrátovými nabíječkami neexistoval, ale ten obvykle přichází s jednou nebo dvěma nabíjecími cívkami, na které je telefon potřeba přímo položit.

ebord-table

Foto: Proton Future

Chytrý stůl Ebörd

Španělský startup se však rozhodl, že nechce, aby musel uživatel řešit, kam telefon položí, a tak do svého stolu implementoval rovnou více než 50 cívek, které navíc zvládnou najednou nabíjet až čtyři zařízení. Využita byla nabíjecí platforma Qi, se kterou si dnes poradí všechny vlajkové telefony od Applu, Samsungu, Googlu a dalších a také některé chytré hodinky, tablety, sluchátka. A kdyby to nestačilo, má Ebörd ještě dva adaptéry.

Bezdrátový je pak i samotný stůl. Jelikož má po celém povrchu fotovoltaický článek, dokáže přeměňovat sluneční záření na energii, kterou následně skladuje v baterii o slušné kapacitě 10 Ah. Proton New Energy Future tvrdí, že zároveň využilo patentovanou membránu založenou na proteinu z mořských bakterií, díky kterému má být výkon solárních modulů v horších světelných podmínkách až o 60 procent vyšší.

doom1

Přečtěte si takéUmělá inteligence ukázala, jak by vypadala hlavní postava ze hry Doom v reálném světěUmělá inteligence ukázala, jak by vypadala hlavní postava ze hry Doom v reálném světě

Španělé dokonce tvrdí, že by si měla jejich technologie poradit i s umělým světlem, ale vzhledem k tomu, jak dosud solární technologie fungují, nelze předpokládat, že by celé řešení fungovalo například ve zcela tmavé místnosti jen s umělým světlem.

ebord-table2

Foto: Proton Future

Chytrý stůl Ebörd

O tom, jak solární stůl s nabíjecím povrchem funguje, se budou moci přesvědčit první zákazníci koncem letošního roku. Tehdy je v plánu odeslat první objednávky z Indiegogo, kde již Ebörd překonal plánovaný cíl 20 tisíc dolarů (450 tisíc korun) a stále ještě zbývají přes dva týdny do konce kampaně. Základní cena chytrého stolu je 450 dolarů (10 200 korun), ale připlatit si můžete i za varianty s LED podsvícením, či Bluetooth systémem pro prostorový zvuk.

Prémiové modely s doplňky aktuálně vyjdou na 570 dolarů (13 tisíc korun), ale mimo kampaň by se pak měly všechny stoly prodávat zhruba o 40 % dráž. A pokud byste se báli, že takový chytrý stůl třeba zkratujete, když na něj vylijete svůj čaj, bát se nemusíte – je totiž voděodolný.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym