Přepravní aplikace Bolt začíná jako první v Praze jezdit i s auty, která uvezou větší skupiny osob

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

bolt_markusvillig_car-min

Foto: Bolt

Markus Villig, spoluzakladatel a CEO Boltu

0Zobrazit komentáře

Na objednání si odvozu přes mobilní aplikaci si Češi rychle zvykli. Místo mávání na klasické žluté taxíky stačí sáhnout do kapsy a v aplikaci Liftago, Uber nebo Bolt si zařídit přistavení vozu i s řidičem. Menší problém ovšem nastal v případě, že si odvoz chtěla objednat větší skupina osob, která se do jednoho auta nevešla. Drtivá většina vozů je totiž jen pro pět lidí včetně řidiče.

Právě na rostoucí poptávku po vozech, které by dokázaly převést větší skupiny osob, nyní reaguje původem estonský startup Bolt (dříve Taxify). V rámci nové kategorie XL začíná v Praze nabízet přepravu vozidly, jež disponují minimálně šesti místy pro cestující.

„Kategorie XL je primárně určena pro větší skupiny lidí, které by si jinak musely objednat dvě auta. Takto si objednají jen jedno, což je vyjde levněji, a řidič si zároveň vydělá více peněz. Navíc místo dvou aut pojede v ulicích jen jedno. Je to výhodné pro všechny strany – cestující, řidiče i město, a to je naším cílem,“ říká Roman Sysel, regionální manažer Boltu pro střední Evropu.

bolt-aplikace2

Foto: Bolt

Aplikace Bolt

Právě tak, že si musela dosud vícečlenná skupinka objednávat alespoň dva různé taxíky, pokud chtěla využít mobilních aplikací tří hlavních tuzemských hráčů, dosud přeprava fungovala. Možnost vybrat si před jízdou větší auto zatím nenabízí ani Liftago, ani Uber (který má podobnou službu XL zatím jen na některých trzích) a Bolt by se tak mohl stát pro pět a více osob zajímavou volbou.

Cena služby v kategorii XL má být na Boltu zhruba o 60 procent dražší než jízda ve standardní kategorii. Zároveň je to ale logicky méně, než kdybyste si objednávali dvě auta. Bolt chce většími vozy oslovit také větší skupiny, které do Prahy přijíždějí z letiště, nebo při rozvážení z firemních večírků. V nabídce by se měly objevit vozy typu Mercedes-Benz Vito, Viano nebo Volkswagen Transporter.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym