Nová mise pro Iron Mana. Robert Downey Jr. chce pomocí pokročilých technologií vyčistit planetu

Filip HouskaFilip Houska

tony-stark
0Zobrazit komentáře

Americký herec Robert Downey Jr. si coby geniální vědec Tony Stark vydobyl ve filmovém průmyslu nezapomenutelné jméno. Přibližně 11 let totiž na plátnech bavil celý svět v roli komiksového Iron Mana a prakticky neexistuje nikdo, kdo by o tomto 54letém chlapíkovi se smyslem pro humor a vytříbeným slovníkem alespoň jednou neslyšel.

Přestože se cesta Roberta Downeyho Jr. marvelovským univerzem po posledním kasovním trháku Avengers: Endgame patrně uzavřela, neznamená to, že jeho sláva upadne v zapomnění. O to víc, když nyní rozjíždí nový ekologický projekt s velmi ambiciózními cíli. Během konference re:MARS, kterou pořádá Amazon s důrazem na oblasti jako strojové učení, umělá inteligence, automatizace a vesmír, Downey Jr. oznámil, že plánuje spustit novou organizaci pro ochranu životního prostředí.

downey-junior

Foto: Gage Skidmore/Flickr

Robert Downey Jr.

Nazval ji Footprint Coalition a jejím primárním zaměřením má být čištění planety od všemožného druhu odpadu (především toho plastového, jehož eliminací se začíná zabývat čím dál více firem) spolu se snížením dopadu skleníkových plynů. Filmový Iron Man by k celé této iniciativě měl ve spolupráci s příslušnými partnery využívat právě inovativních pokročilých technologií v podobě robotických systémů, platforem s umělou inteligencí a tak podobně.

„Díky robotice a nanotechnologiím můžeme planetu radikálně – ne-li zcela – vyčistit za 10 let,“ oznámil podle magazínu The Variety Downey Jr. během re:MARS svůj odvážný plán, který by měl oficiálně odstartovat v dubnu příštího roku s tím, že by mohl být provozován alespoň 11 let (stejně jako doba Tonyho Starka na filmových obrazovkách). Bližší informace nicméně zatím nejsou známy.

windy-web

Přečtěte si takéMeteorologický projekt Windy Iva Lukačoviče nově ukáže mapu kvality vzduchu po celém světěMeteorologický projekt Windy Iva Lukačoviče nově ukáže mapu kvality vzduchu po celém světě

Footprint Coalition prozatím operuje jen se svým oficiálním webem, kde je formulář vyzývající jednotlivé organizace k zapojení. Opět ale bez žádných detailnějších údajů, což nasvědčuje tomu, že jde prozatím především o velkou vizi, která se teprve bude muset zevrubně rozpracovat. Ochrana životního prostředí je sice skvělý záměr, ale extrémně komplexní bez záruk na úspěch.

„Musím něco dělat – jsem nezaměstnaný,“ zavtipkoval Downey Jr. v narážce na konec své filmové kariéry v roli Iron Mana. Stěžovat si však rozhodně nemůže, když v uplynulém roce patřil k nejlépe placeným hercům v Hollywoodu.

Svět tak aktuálně může pouze spekulovat nad tím, kdo by se do Footprint Coalition mohl připojit. Rozhodně není od věci přemýšlet nad nizozemským startupem The Ocean Cleanup pod taktovkou Boyana Slata, který se snaží pomocí masivních plovoucích sítí vytahovat odpad z hladin oceánů (byť nedávno narazil). Možná by se v celém plánu mohla angažovat i 14letá školačka Anna Du se svým podvodním robotem pro vytahování plastových mikročástic z mořských hlubin.

Robert Downey Jr. sám moc dobře ví, že si stanovil velmi ambiciózní cíl, aleje odhodlán za ním jít, i když to nebude jednoduché. „I kdybychom nakonec neuspěli, je to pořád ten nejlepší nápad, jaký jsem kdy měl,“ hlásí populární herec.

Foto: Cage Skidmore / Flickr; The Ocean Cleanup

Diskuze (0)

Novinka

Anonym