Mobilním telefonem už v Česku platí téměř třetina lidí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

apple-pay-iphone-3-min

Foto: picjumbo

Placení iPhonem přes Apple Pay

0Zobrazit komentáře

Česká republika patří v bezkontaktním placení mezi evropské lídry. Ostatně velkou vlnu zájmu vyvolalo únorové spuštění platební služby Apple Pay, které do Česka přišlo po několikaletém čekání a majitelé iPhonů a hodinek Apple Watch ho začali okamžitě využívat. Postupný odklon od tradičních fyzických plastových karet k mobilním řešením potvrzuje i nejnovější průzkum společnosti Mastercard.

Podle Mastercard Digitalization Survey 2019 v Česku platí mobilem 31 % lidí a každý desátý Čech má chytré hodinky. K placení mobilním zařízením lze vedle Apple Pay využívat také konkurenční Google Pay pro majitele telefonů s operačním systémem Android. Několik českých bank má navíc i aplikace s vlastním platebním řešením.

Právě placení mobilem zažívá velký růst. Zatímco před třemi lety svým telefonem platilo pouze 13 % Čechů, letos je to už 31 % a podíl na tom má i zmíněné Apple Pay, které dnes využívají již stovky tisíc klientů. „Češi se nových technologií nebojí. Tomu nasvědčuje fakt, že se mobilní platby u nás staly skutečně masovou záležitostí velmi krátce po tom, co jsme je společně s bankami klientům nabídli,“ říká Luděk Slouka, ředitel rozvoje produktů a inovací Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

Přes Apple Pay dnes mohou platit zákazníci Monety, Komerční banky, České spořitelny, mBank, Air Bank, J&T Banky, Twista, Edenredu a nově také Revolutu. Google Pay nabízí Moneta, Komerční banka, mBank, Equa banka, J&T Banka, Fio banka, Revolut a Edenred a vlastní platební aplikaci pro Android mají Česká spořitelna, Air Bank, ČSOB a také Sodexo.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym