Microsoft boří rekordy a hodnotou znovu překračuje 1 bilion dolarů. Akcie jsou na historickém maximu

satya-nadella-microsoft

Foto: Microsoft

Satya Nadella, CEO Microsoftu

0Zobrazit komentáře

Je to jen několik měsíců od doby, kdy se poprvé v historii Microsoft dotkl hranice jednoho bilionu dolarů, pokud jde o hodnotu firmy. Od té doby se pral o první příčku spolu s dalšími americkými firmami, Alphabetem, pod který spadá Google, Amazonem a Applem. Společnost, kterou před 44 lety založili Bill Gates a Paul Allen, ale znovu potvrdila, že pod vedení šéfa Satyi Nadelly umí extrémně růst.

Akcie Microsoftu jen od začátku roku vzrostly o celých 20 procent. Největší zásluhu na tom má expanze cloudových služeb, které si u americké společnosti předplácí více než 214 milionů aktivních uživatelů. I díky tomu se po posledních dnech strmého růstu opět posunula hranice hodnoty společnosti nad 1 bilion dolarů a získala tak zásadní náskok oproti své další konkurenci na poli technologických firem.

Valuace Microsoftu je aktuálně na hranici 1,016 bilionu dolarů při ceně 132,6 dolaru na akcii. Během posledního dne se při obchodování pohybovala hodnota akcií až kolem hranice 135 dolarů a jde tak o historické maximum, na které Microsoft kdy dosáhl. Tři nejbližší „konkurenti“ na americkém akciovém trhu se v případě Amazonu drží na 916 miliardách dolarů, Apple hlásí 886 miliard dolarů a Alphabet 750 miliard dolarů.

microsoft_rust

Růst akcií Microsoftu v posledních letech

Během pouhých čtyř dní poskočily akcie Microsoftu o téměř 10 procent a vypadá to, že budou i nadále růst. Kolem Microsoftu totiž panuje pozitivní prostředí, oproti tomu Alphabet nebo například Facebook (s tržní hodnotou 500 miliard dolarů), tedy firmy, jež se pohybují v první pětce, čelí problémům se soukromím uživatelů a také možným pokutám od regulatorních orgánů. To vše pomáhá Microsoftu vzdalovat se a obhajovat pozici prozatím nejhodnotnější americké firmy.

Valuace přitom není pro stávajícího šéfa Nadellu nijak zásadní. V jednom z dřívějších rozhovorů pro server Bloomberg řekl, že pro něj není papírová hodnota společnosti jakkoliv důležitá a překonání milníků bilionové valuace tak nebude žádným způsobem oslavovat. Ještě před několika lety nicméně cesta Microsoftu nebyla tak růžová, jak to vypadá dnes.

g330_model_big

Přečtěte si takéNadpozemský luxus ve vlnách. Monacký Dynamiq ukázal výletní jachtu inspirovanou BentleyNadpozemský luxus ve vlnách. Monacký Dynamiq ukázal výletní jachtu inspirovanou Bentley

Do roku 2014, než Nadella nastoupil, se i Microsoft potýkal s mnoha interními problémy, které měl samozřejmě částečně na svědomí i někdejší šéf Steve Ballmer. Firma si nedokázala poradit s rostoucím boomem mobilních zařízení, její vyhledávač Bing, který měl konkurovat Googlu, se naplno neuchytil, nenaskočila na trend sociálních sítí a nejistá byla i budoucnost samotného operačního systému Windows nebo kancelářského balíku Office. Nadella pomohl většinu těchto problémů odstranit a zaměřil se více i na již zmíněný cloud.

Ostatně cloudová služba Microsoft Azure je dnes jednou z mála rozumných alternativ pro konkurenční Amazon Web Services. Microsoft měl v minulém roce zhruba 17 procent cloudového trhu, bude proto zajímavé sledovat, kam se posune za letošní rok. Amazon má totiž stále mírný náskok, kdy jeho tržní podíl představoval v loňském roce zhruba 32 procent.

nadella

Šéf Microsoftu Satya Nadella

A že je Nadella přeceňovaný? Od jeho nástupu v roce 2014 vyrostl Microsoft o celých 230 procent a postupně odbourává veškeré problémy, se kterými se firma potýkala. Za své zásluhy si loni Nadella odnesl téměř 26 milionů dolarů v odměnách, které kombinovaly základní plat a také výkonnostní složku. V kombinaci s posledními výsledky a vyhlídkou na zbytek letošního roku se očekává, že cena akcií poskočí ze stávajících ještě o zhruba 8 až 9 procent nahoru, tedy blízko k hranici 143 dolarů.

Foto: Flickr/Robert Moranelli

Diskuze (0)

Novinka

Anonym