Meteorologický projekt Windy Iva Lukačoviče nově ukáže mapu kvality vzduchu po celém světě

Jiří SvobodaJiří Svoboda

windy-web
0Zobrazit komentáře

Česká meteorologická aplikace Windy je již ve světě zavedeným jménem v oblasti předpovědi počasí a nyní opět rozšiřuje své služby. K interaktivním mapám větrnosti, mraků, teploty nebo srážek přidává nově také data o kvalitě ovzduší, o níž se stále více mluví. Právě informace o kvalitě ovzduší začalo s Windy sdílet Evropské centrum pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF), a to přes program Copernicus, což je jeden z hlavních projektů Evropské unie v oblasti pozorování Země.

Pro novou funkci se zástupci ECMWF a Windy rozhodli mimo jiné kvůli faktu, že každý rok po celém světě zemře až 400 tisíc lidí v důsledku akutního i chronického vystavení se jedovatým plynům a pevným částicím ve vzduchu. Účelem tak bylo zajistit nejen přístup k datům, ale i jejich přehledné prezentaci. „Chceme zobrazovat informace v čistém formátu tak, aby jim každý rozuměl i přes zvyšující se množství dat, které na Windy zobrazujeme,“ říká zakladatel Windy Ivo Lukačovič a dodává, že nová data mohou organizace používat k tomu, aby v konečném důsledku zachraňovaly životy.

windy-air-quality-web

Na základě původní dohody z března tak nyní mohou uživatelé sledovat, jaké jsou ve vzduchu po celém světě hodnoty prachu, oxidů dusíku, aerosolů či ozonu. Již dříve Windy zobrazovalo také hodnoty oxidů síry a oxidu uhelnatého. Stejně jako u dalších map také Windy předpovídá, jak se bude situace ohledně kvality vzduchu vyvíjet v následujících dnech.

Aplikace Windy se původně orientovala na windsurfaře, kitaře či lodní kapitány, a proto předpovídá například i velikost vln. Denně službu používá až 800 tisíc lidí a do širšího povědomí se dostala zejména během hurikánové sezóny v roce 2017, kdy jí na monitoring ničivých hurikánů Irma a Maria používaly americké vládní instituce i média.

ocean-discovery-xprize

Přečtěte si takéMezinárodní tým expertů tvoří kompletní mapu dna oceánů, která pomůže i s tsunami. Získal na to 4 miliony dolarůMezinárodní tým expertů tvoří kompletní mapu dna oceánů, která pomůže i s tsunami. Získal na to 4 miliony dolarů

O tom, jak rychle se celý byznys rozvíjí, svědčí i fakt, že letos v únoru zakladatel služby a třináctý nejbohatší Čech Ivo Lukačovič odešel z představenstva Seznamu, aby se naplno mohl věnovat právě novému projektu Windy. Stále však využívá synergií s českou internetovou jedničkou, jejíž zůstává i jediným majitelem, a tak je od dubna dostupná předpověď počasí od Windy také v aplikaci Mapy.cz.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym