Majitelé dluhopisů mohou příští rok získat akcie Zootu. Když se bude firmě dařit, sníží tím svou ztrátu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

zoot2

Český e-shop Zoot vyrostl za 3 roky o 462 procent

0Zobrazit komentáře

Český módní e-shop Zoot své významné finanční trable přežije, ale jen za cenu toho, že odepíše velké množství pohledávek a provede s novým vedením zásadní restrukturalizaci celé firmy. Alespoň tak zněl reorganizační plán, který Zoot představil na konci dubna a v němž stálo, že například dluhopisoví věřitelé přijdou o většinu svých peněz. Nakonec se ale právě těm, kteří do Zootu investovali prostřednictvím dluhopisů, otevírá ještě nová cesta, se kterou se původně nepočítalo.

Přes dluhopisy si Zoot v posledních letech půjčil zhruba 230 milionů korun. Jenže koncem loňského roku oznámil, že již není schopen splácet své závazky, které se vyšplhaly na více než 700 milionů korun, a požádal o ochranu před věřiteli. Pod vedením investiční skupiny Natland, která skoupila většinu pohledávek a proměnila je za kontrolní podíl ve firmě, a krizového managementu v čele s Lukášem Uhlem se nyní pokouší o záchranu, jejíž nevyhnutelnou součástí je odpis mnoha nezajištěných pohledávek.

Mezi nimi bylo právě i několik stovek majitelů dluhopisů, jimž dlouhodobě prodělečný módní e-shop před několika týdny v rámci reorganizačního plánu oznámil, že ze svých pohledávek získají zpět jen necelých deset procent. Nyní však přišla drobným věřitelům nová nabídka mimo zmíněný reorganizační plán od společnosti BH Securities, jíž si všichni majitelé dluhopisů zvolili za svého zástupce.

zoot-vydejna-radosti2

Foto: Zoot

Výdejna radosti Zootu

„Po dokončení reorganizace bude Zoot finančně zdravou firmou s novým vlastníkem, jímž se stane Company New, a.s. z investiční skupiny Natland. Ta všem majitelům dluhopisů naším prostřednictvím nabídla možnost získat akcie a stát se spolumajiteli Zootu. Cenné papíry nebudou mít omezenou převoditelnost, tzn. mohou je následně prodat,“ uvedla vedoucí Compliance BHS Markéta Burešová.

BHS bude drobné věřitele zastupovat po celou dobu reorganizace, která má probíhat minimálně několik dalších měsíců, a cílem firmy je dosáhnout maximálního možného výtěžku pro všechny tyto věřitele. BHS totiž předpokládá, že prodej akcií umožní věřitelům dosáhnout vyššího zhodnocení, než je zmíněných 10 procent v reorganizačním plánu.

pokeat-michal-koci-petr-vakoc

Přečtěte si takéČeský startup Pokeat hlásí po roce na trhu milionové tržby. Jeho jídlo na cesty začíná prodávat AlzaČeský startup Pokeat hlásí po roce na trhu milionové tržby. Jeho jídlo na cesty začíná prodávat Alza

Vše nicméně závisí na tom, jak se novému a ozdravenému Zootu bude dále dařit. Sama firma vyhlásila, že letos ještě očekává ztrátu, ale v příštím roce už plánuje být v plusu při provozním zisku EBITDA ve výši téměř 30 milionů korun. Dokončení plánované reorganizace Zootu by mělo proběhnout na přelomu tohoto a příštího roku. Majitelé dluhopisů, jimž by jinak v případě insolvence ze zákona nevznikl nárok na vůbec žádné plnění, jelikož přednost mají nadřazené skupiny věřitelů, se pak budou moci rozhodnout, jestli si ponechají novou emisi vydaných dluhopisů.

Nově vydané dluhopisy budou mít oproti původní emisi jen desetiprocentní hodnotu a s ročním úročením 1,25 % budou splatné na konci září 2022. Nové bondy budou moci majitelé proměnit za akcie Zootu, jejichž převoditelnost nebude omezená. Konkrétní podmínky nicméně teprve budou oznámeny. Zoot vydal v letech 2016 a 2017 celkem dvě emise firemních dluhopisů v celkové hodnotě kolem 230 milionů korun. I včetně ročního úročení představují tyto nezajištěné pohledávky zhruba 239 milionů korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym