Konec jedné éry. Apple opouští legendární designér Jony Ive, který stál za nejzásadnějšími produkty v čele s iPhonem

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

apple-jony-ive-tim-cook-iphone-xr

Foto: Apple

Jony Ive a Tim Cook při představení iPhonu XR v roce 2018

0Zobrazit komentáře

iPhone, iPad, Apple Watch, Mac, iPod. Nevyjmenováváme pouze nejzásadnější produkty kalifornské společnosti Apple za poslední tři dekády. Všechny mají společné také to, že za jejich designem stál Jony Ive. Slavný dvaapadesátiletý designér byl neodmyslitelnou součástí Applu téměř třicet let a po Stevu Jobsovi byl považován za jednu z nejdůležitějších postav. Nyní končí.

Kalifornský gigant Apple oznámil, že rodák z Londýna, který byl v roce 2006 vyznamenám Řádem britského impéria a o šest let později povýšen do hodnosti rytíře, v průběhu letošního roku firmu opustí. Ze své pozice Chief Design Officer, v níž byl zodpovědný prakticky za veškerý design Applu, od hardwaru přes software až po obchody, odchází, aby si založil vlastní designérskou firmu.

„Jony je jedinečnou postavou ve světě designu a jeho role ve vzkříšení Applu nelze zpochybnit, ať už mluvíme o průlomovém iMacu v roce 1998, o iPhonu nebo bezprecedentní ambici Apple Parku, do kterého v poslední době vkládal tolik své energie a péče,“ uvedl šéf Applu Tim Cook.

Po skonu Steva Jobse, spoluzakladatele a dlouholetého šéfa Applu, v roce 2011 se právě Tim Cook ujal vedení jablečné společnosti a přestože se mu dařilo jako bývalému provoznímu řediteli firmu minimálně podle finančních výsledků řídit velmi dobře, zůstával Jony Ive naprosto klíčovým mužem.

apple-keynote-2017-jony-ive-tim-cook

Foto: Apple

Jony Ive a Tim Cook po představení iPhonu 8 v roce 2017

Sám Cook nikdy nebyl vyloženě produktový nebo designový člověk a obecně se bralo, že po věčném odchodu Steva Jobse převzal zásadní roli v navrhování nových produktů právě Jony Ive, respektive dostal větší volnost, než když nad ním bděl puntičkářský vizionář Jobs. Byť tak jeho odchod z Applu nyní může přijít jako překvapení, paradoxně jde jen o vyvrcholení několikaletého procesu, který započal už v roce 2015.

„Po téměř 30 letech a nespočtu projektů jsem nejvíce pyšný na dlouhodobou práci, kterou jsme udělali, abychom vytvořili designový tým, proces a kulturu v Applu, které nemají konkurenci. Dnes je silnější, živější a talentovanější než kdykoliv v historii Applu,“ komentuje svůj odchod Jony Ive.

Odchod Sira Jonyho Ivea

Odcházení Sira Jonyho Ivea z Applu ovšem začalo již před lety. Když Apple ukázal své první chytré hodinky, Apple Watch, což byl jeden z vysněných produktů holohlavého britského designéra a vášnivého sběratele tradičních hodinek, udělal Tim Cook jednu zásadní změnu. Jmenoval Jonyho Ivea do role Chief Design Officer, tedy šéfdesignéra, který měl dohlížet na design úplně všech produktů.

Paradoxně ale Iveovo povýšení znamenalo spíše jeho pomalý odchod. Zodpovědnost za každodenní řízení totiž přebrali jiní designéři. Hardwarový design si vzal na starost Alan Dye a software Richard Howarth a Jony Ive se postupně vzdaloval. Byť se v roce 2017 nakonec ještě vrátil převzít některé zodpovědnosti, jichž se původně vzdal, jeho současný odchod byl zkrátka již delší dobu nasnadě.

book-designed-by-apple-in-california-iphone1

Foto: Apple

První iPhone z roku 2007 v knize Designed by Apple in California

Své spojení s Applem nicméně Jony Ive jen tak neroztrhá. Jednak to není dost dobře možné už z toho pohledu, že proces vývoje a navrhování nových produktů je ve společnostech jako Apple dlouhodobý, a i kdyby už se nyní významný šéfdesignér do Cupertina, kde Apple sídlí, nikdy nevrátil, jeho vliv bude vidět na většině produktů i v následujících letech.

Člověk, který za poslední dekády ovlivnil nejen celou řadu svých kolegů, ale také soupeřů z konkurenčních firem, které si často brali vytříbené produkty Applu za příklad, však úplně odcházet nehodlá. Plánuje si založit vlastní podnik, nezávislou designérskou firmu, jejímž prvním a hlavním zákazníkem bude právě Apple. Vedle toho se ale Iveovy schopnosti otevřou i pro další klienty.

bill-gates-2

Přečtěte si takéBill Gates prozradil svou největší chybu v kariéře a proč v začátcích Microsoftu nevěřil na víkendy ani dovolenouBill Gates prozradil svou největší chybu v kariéře a proč v začátcích Microsoftu nevěřil na víkendy ani dovolenou

„Ačkoliv už nebudu zaměstnanec Applu, stále budu velmi angažován – a doufám, že to tak ještě bude po mnoho dalších let,“ vysvětlil Jony Ive v exkluzivním rozhovoru pro Financial Times. Do nové firmy, kterou pojmenoval LoveFrom, s ním přechází také Marc Newson, další vyhlášený designér, kterého jako svého dlouholetého přítele do Applu přilákal v roce 2014.

Také Australan Newson patří mezi designéry, kteří se proslavili mimo jiné prací kolem hodinek, a právě Apple Watch byl jedním z nevýznamnějších společných projektů této dvojice. Jak sám Jony Ive uvedl, v Applu za sebou nechává skutečně jeden z nejlepších designových týmů na světě. O tom, že Apple zaměstnává a dlouhodobě lákal skutečně ty nejlepší světové designéry, není obecně na trhu příliš pochyb.

Svoboda pro osobní vášeň

Nyní však bude zajímavé sledovat, jak se v následujících letech bude celé designové oddělení Applu vyvíjet. Přestože dopad nebude okamžitý, leccos může naznačit už fakt, že Jony Ive nemá žádného přímého nástupce. Zmíněný Alan Dye, viceprezident softwarového designu, a jeho kolegyně Evans Hankeyová, která po výše zmíněném Richardu Howarthovi postupně přebrala vedení průmyslového designu, se budou nově zodpovídat Jeffu Williamsovi.

Jeff Williams byl ovšem až dosud provozním ředitelem firmy, což byla jednak role, kterou dříve zastával Tim Cook, ale především je to role, která by s designem produktů neměla mít tolik společného. Alespoň v případě Applu, kde jsou provoz a design dvě zcela zásadní, patrně vůbec ty nejzásadnější součásti jeho byznysu, a tak by měly mít i příslušné vedení.

apple-keynote_jeff-williams_09122018

Foto: Apple

Jeff Williams představuje nové Apple Watch Series 4

Leccos už nicméně mohl napovídat fakt, že byl Jeff Williams od začátku zapojen do vývoje Apple Watch, sám právě o hodinkách hovořil na pódiích při představování nových verzí a nyní bude mít po sebou kompletní designové oddělení. Ostatně i proto Apple okamžitě jmenoval nového senior viceprezidenta provozu, Sabiha Khana, aby měl Williams pro novou roli o něco uvolněné ruce.

„Týmu se bude pod skvělým vedením Evans, Alana a Jeffa, kteří patřili k mým nejbližším spolupracovníkům, jistě dařit. Mám ve své designérské kolegy v Applu, kteří zůstávají mými nejbližšími přáteli, naprostou důvěru a těším se na naši spolupráci v dalších letech,“ dodal Jony Ive.

Odchod po velmi intenzivních sedmadvaceti letech v Applu, který za dobu jeho působení prakticky vstal z mrtvých a postupně se vyšvihl až mezi nejhodnotnější a nejuznávanější značky i firmy jako takové na světě, není z osobního pohledu Jonyho Ivea tak překvapivý. Již před lety hovořil o tom, že cítí po náročných projektech únavu, a nejeden pozorovatel vytušil, že by se rád věnoval i trochu něčemu jinému.

Designový jazyk Jonyho Ivea z produktů s logem nakousnutého jablka jen tak nezmizí.

V Applu se ostatně nakonec od designování počítačů a později telefonů nebo tabletů dostal až k architektuře, kdy stál jednak za proměnou obchodů Apple Store a také nového skvostného sídla Apple Park, a stále více se zapojoval i do softwaru. Ve svém novém podniku LoveFrom se chce právě věnovat jak nositelným technologiím a s tím často související zdravotnické péči, což byly i důležité projekty v Applu, tak svým dalším osobním vášním.

Odchod z Applu mu v tomto ohledu konečně rozváže ruce. Jony Ive však hlásí a potvrzuje, že v jablečných laboratořích spolu s kolegy dlouhé roky pracují i na mnoha dalších, dosud nezveřejněných projektech, a právě tuto práci bude chtít také dokončit. Jeho designový jazyk, který byl často především o jednoduchosti, čistotě a někdy až nadměrné obsesi a honbě za tenkostí, z produktů s logem nakousnutého jablka jen tak nemizí.

steve-jobs-theater-apple-park

Foto: Apple

Steve Jobs Theater v Apple Parku

Diskuze (0)

Novinka

Anonym