Háček mají i neomezená data od T-Mobilu. Internet bude pomalejší v zahraničí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

t-mobile-prodejna

Foto: T-Mobile

Prodejna T-Mobile na Zličíně

0Zobrazit komentáře

Čeští operátoři v posledních týdnech odpálili tzv. datové léto, když začali nabízet neomezená data. Zatímco u Vodafonu a jeho nových tarifů, které po letech čekání obsahují i právě neomezené využívání mobilního internetu, se o mnoha háčcích vědělo prakticky od začátku, T-Mobile některé nepříjemné souvislosti odhalil až později.

Na rozdíl od konkurence se T-Mobile rozhodl prozatím zavést akci, kdy většina jeho zákazníků (vyjma firem se speciální rámcovou smlouvou a čísel bez datového tarifu) dostane neomezená data na celé léto. Vypadalo to, že zákazníci tak dostanou v červenci a srpnu skutečně zdarma internet bez omezení, ale nakonec se jedno našlo. T-Mobile po spuštění akce, o kterou je obří zájem, oznámil, že omezuje rychlost dat v roamingu.

„Se začátkem dovolených a spuštěním neomezeného letního internetu se roamingový provoz v síti T-Mobile během posledního týdne zdvojnásobil, a dá se předpokládat, že k dalšímu skokovému růstu dojde s koncem školního roku. Aby operátor předešel přetížení sítě a nedostupnosti služeb v zahraničí, rozhodl se přistoupit k dočasné a plošné regulaci datových rychlostí v roamingu,“ vysvětlil tuzemský operátor.

Rychlost připojení prý chce T-Mobile průběžně ladit podle aktuálního provozu, ale jak informuje Lupa, omezení rychlosti dat v zahraničí zřejmě souvisí s tím, že český operátor musí za přenesená data zahraničním operátorům platit. A jelikož se očekává vzhledem k neomezeným datům významný nárůst jejich spotřeby, nechtěl za datový roaming zahraničním operátorům platit tolik.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym