Facebook pro svou kryptoměnu získal velká jména. Nechybí mezi nimi Visa, Mastercard ani Uber

mark-zuckerberg-facebook

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

0Zobrazit komentáře

Už příští týden má Facebook představit bližší plány ohledně své vlastní kryptoměny, pro níž interně střádá plány po již více než rok pod tajuplným názvem projekt Libra. Kryptoměna, o které se spekuluje, že ponese název GlobalCoin, má sloužit k bezplatným a bezpečným platbám mezi uživateli po celém světě, především na trzích, kde jsou přenosy do zahraničí velmi složité.

Začátkem příštího týdne má pak Facebook ukázat takzvaný white paper, tedy dokument, který popisuje veškerá specifika nové měny, včetně jejího zabezpečení, správy dat, využití a také reálného vypuštění, jež by mělo být v roce 2020. Mezitím už se ovšem na světlo světa dostávají malé střípky informaci, mezi kterými se objevila i spolupráce s externími firmami na ověřování jednotlivých transakcí.

Facebook nemůže být na regulaci měny sám, už z toho pohledu, že měl v minulosti množství problémů se soukromím uživatelů a správou dat. Pro svůj stablecoin, který bude jištěn reálnými penězi, aby nebyla jeho hodnota extrémně volatilní, umožní vstup několika firmám, které se do regulace transakcí na síti, respektive blockchainu, zapojí. Za to chce Facebook údajně 10 milionů dolarů – byť se neví, zda jde o jednorázový poplatek, nebo pouze platbu za určité období.

2297216E-FF50-4D59-B865-C1063EF3A4A8

Marcus David, šéf blockchainové divize ve Facebooku

Peníze by měly sloužit především na jištění kryptoměny, a to rovnou několika měnami, včetně dolaru a eura, které zajistí, že bude jejich cena víceméně stabilní. Podobným způsobem funguje například kryptoměna Gemini Dollar od bratrů Winklevossových, jež kdysi žalovali zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga za údajné ukradení nápadu na dnes největší sociální síť. Právě Winklevossovi mají svou vlastní kryptosměnárnu Gemini, která má jako jedna z mála oficiální licenci na americkém trhu a patří k nejlépe zabezpečeným směnárnám vůbec.

Desítky milionů dolarů od partnerů se tak připojí do pomyslného košíku, který by měl při spuštění nést kolem 1 miliardy dolarů. Do projektu se navíc dle reportu deníku The Wall Street Journal postupně zapojují velká jména, včetně platebních gigantů Visa a Mastercard, ale také internetového poskytovatele plateb PayPal či jednoho z nejhodnotnějších startupů světa Uber. Právě díky těmto partnerstvím bude pravděpodobně nejen jednodušší novou měnu spravovat, ale také ji utrácet na Facebooku a mimo něj, což ostatně potvrdila i přímo sociální síť.

lucie-zdrazilova

Přečtěte si takéS ozdravením módního e-shopu Zoot pomůže nová finanční ředitelka Lucie Zdražilová z Pietro FilipiS ozdravením módního e-shopu Zoot pomůže nová finanční ředitelka Lucie Zdražilová z Pietro Filipi

Přeci jen, Facebook má ve svém ekosystému přes 2,4 miliardy uživatelů a platby může interně využívat nejen na největší sociální síti, ale také na službách jako WhatsApp nebo Instagram, které mu patří. Je ovšem důležité zmínit, že Facebook nebude mít nad kryptoměnou reálnou kontrolu, ta bude pořád v rukou samotných uživatelů. Jedinými hráči, kteří vstupují do hry, jsou výše zmíněné firmy, jež fungují jako takzvané nody a pomáhají na síti, kde probíhá přenos dat, schvalovat jednotlivé transakce a uchovávat záznamy.

markfb

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Facebook bude vše spravovat prostřednictvím nedávno vzniklého konsorcia Libra Association, umístěného ve Švýcarsku, které bylo v průběhu posledních let zájem společností točících se kolem kryptoměn. Mimo výše zmíněných partnerů získal navíc Facebook na svou stranu například i miliardový fintech Stripe, hotelovou rezervační službu Booking.com nebo argentinskou e-commerce skupinu MercadoLibre. Zdá se tak, že má opravdu společnost Marka Zuckerberga v rukávu mezinárodní ambice.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym