Facebook má představit svou kryptoměnu už příští týden. Zaměstnanci ji budou moci získat místo platu

facebook_1214
0Zobrazit komentáře

Není to tak dlouho, co jsme informovali o plánech Facebooku na vývoj vlastní kryptoměny, která by měla spatřit světlo světa někdy v příštím roce. Od té doby se postupně dostávají na veřejnost další nové informace, které kryptoměnu GlobalCoin největší sociální sítě nejen potvrzují, ale zároveň kolem ní tvoří čím dál zajímavější auru. Vše přichází v pravý čas, trh s kryptoměnami v čele s bitcoinem postupně zase roste a obavy z úplného splasknutí bubliny, která přinesla spoustu nových milionářů, jsou pomalu pryč.

Facebook si s myšlenkou na tvorbu vlastní kryptoměny pohrává již několik let, a za tu dobu prošel mnoha fázemi, které ho dostaly do pozice, kdy bude moct vytvořit vlastní platební ekosystém, jenž bude fungovat okamžitě a zcela bezplatně kdekoliv na světě.

Podrobnosti o GlobalCoinu bychom se měli dozvědět příští týden, konkrétně 18. června, kdy Facebook vydá takzvaný white paper, ve kterém specifikuje jakým způsobem bude nová kryptoměna fungovat, kolik jí bude v oběhu, ale také detaily ohledně bezpečnosti, správy nebo financování. Vyplývá to z informací německého serveru WirtschaftsWoche.

mark-zuckerberg-facebook3

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Datum potvrdilo i několik dalších serverů, které dostaly až do 18. června informační embargo od blockchainového týmu Facebooku. Právě na blockchainu, tedy decentralizované databázi, bude kryptoměna fungovat. Aby Facebook zajistil dodatečnou nezávislost, jistou kontrolu nad kryptoměnou Facebooku, jež bude sloužit primárně pro posílání plateb mezi uživateli, bude mít i nezávislá třetí strana.

Dodatečná forma bezpečnosti přichází na čas, jelikož byl Facebook v poslední době značně kritizován za svůj přístup k soukromí uživatelů a dokonce se mu ztratila důležitá data. To ovšem nešlo o peníze, ale „pouze“ o soukromé informace – nyní bude celý proces mnohem náročnější. Největší sociální síť ovšem myslí své kroky vážně a chce postavit systém, ve kterém bude možné poslat peníze z jednoho koutu světa na druhý v řádu vteřin a to zcela bez poplatků. Vše navíc bude fungovat jako stávající platební přenosy, které jsou na Facebooku dostupné přes Messenger.

favi-office

Přečtěte si takéČeský vyhledávač nábytku Favi se přestěhoval do nových kanceláří v Galerii Myšák. Podívejte se dovnitřČeský vyhledávač nábytku Favi se přestěhoval do nových kanceláří v Galerii Myšák. Podívejte se dovnitř

Hodit se to bude především v rozvojových zemích, kde je sice přístup k internetu a různým službám vcelku omezený, ale právě Facebook v daných oblastech pomáhá s jeho rozšiřováním, což vede k propojování rodin a přátel a samozřejmě i využití podobných služeb. Mimo Messengeru by měla být platba přes GlobalCoin dostupná také v dalších aplikacích, především pak ve WhatsAppu, který Facebooku rovněž patří.

Uživatelé budou mít k dispozici uvítací bonusy při registraci, časem budou moct platit i u fyzických obchodníků a samotnou kryptoměnu by mělo být možné koupit v zařízeních podobných klasickým bankomatům, jež budou rozmístěna různě po světě. GlobalCoin půjde měnit za běžnou, ve většině zemí rovnou lokální měnu. S tím souvisí i samotný základ kryptoměny, která má technologicky fungovat jako stablecoin, tedy její hodnota je svázána s hodnotou klasické měny a příliš nekolísá. Facebook ji chce navíc svázat ne s jednou, ale množstvím měn.

Další zdroje příjmů

Jde o velmi silný krok, který přímo zasáhne více než 2,3 miliardy uživatelů, jež má Facebook po celém světě, stejně jako jeho zaměstnance. Plány na celý projekt začaly naplno vznikat zhruba před rokem, pod tajným názvem projekt Libra. Ten si vzal na starost bývalý prezident PayPalu, který přešel do vedení blockchainové divize ve Facebooku. Podle dostupných informací si budou moci svůj plat v nově vzniklé kryptoměně vyplácet také přímo zaměstnanci Facebooku. Prozatím ale není zcela jasné, jak na kryptoměně bude chtít Facebook dlouhodobě vydělávat.

Reklama je pro Facebook totiž stěžejní, stále tvoří většinu jeho příjmů, a tak se chce firma Marka Zuckerberga postupně zaměřovat i na okolní produkty, které by jí mohly přinášet dodatečné zdroje příjmů. Samotná kryptoměna, která má být z podstaty decentralizovaná, je tak spíše opakem, protože je primárně v rukou společnosti, jež na ní bude chtít dříve nebo později vydělávat peníze – ať už to bude jakkoliv.

messengerpay

Platby uvnitř Facebook Messengeru

Ostatně i proto si chce Facebook získat určitou kredibilitu tím, že pustí do jejího „řízení“ třetí stranu nebo spíše strany. Ty by měla fungovat jako takzvané nody a spravovat spolu s Facebookem veškeré transakce – přesněji verifikovat jejich správnost. Facebook má dle všeho za tuto výsadu chtít kolem 10 milionů dolarů za neurčené období a třetích stran se do hry může dostat hned několik. Jiné kryptoměny totiž často nemají žádné restrikce na to, kdo může jednotlivé transakce na blockchainu schvalovat.

Projekt Libra od Facebooku, jehož název si nechal registrovat, popisuje rozsah svých služeb na investice, platby, financování, správu identit, analýzu, big data, blockchain a další technologie. Ve výsledku to pak tedy může znamenat, že mimo plateb mezi uživateli si bude přes GlobalCoin možné půjčit peníze, investovat například do akcií nebo přispět na charitativní organizaci. Je navíc dokonce možné, že se kryptoměna vůbec nebude jmenovat GlobalCoin, ale právě Libra.

Potvrzuje to založená organizace Libra Networks ve Švýcarsku, poskytující finanční služby, ale také několik zpravodajských serverů. Na vývoj celého ekosystému by navíc Facebook měl získat až miliardu dolarů – na financování se mají mimo jiné podílet i obrovské finanční firmy jako Visa nebo Mastercard. Žádné oficiálnější zprávy prozatím nejsou, ale už v příštím týdnu se dozvíme bližší detaily.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym