Do brněnského Kiwi.com vstupuje za miliardy korun americký investor. Oliver Dlouhý jako šéf zůstává

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

oliver-dlouhy-kiwicom2

Foto: Kiwi.com

Oliver Dlouhý, CEO Kiwi.com

0Zobrazit komentáře

Jeden z dlouho sledovaných českých startupových příběhů je u očekávaného konce. Brněnské Kiwi.com oznámilo, že nadpoloviční podíl v jednom z nejrychleji rostoucích startupů posledních let kupuje společnost General Atlantic. Za více než 50 procent zaplatí americký konglomerát 100 milionů britských liber, tedy necelé tři miliardy korun a významně promění podobu akcionářské struktury.

Jak informovaly servery Euro a Forbes, výše transakce blížící se třem miliardám korun ocení celé Kiwi.com na více než 5 miliard korun, což je v přepočtu na americké dolary přes 215 milionů. I po akvizici ve firmě zůstává zakladatel a dosavadní CEO Oliver Dlouhý spolu s nejbližšími kolegy, několik dalších investorů naopak definitivně odchází.

Akcionářská struktura brněnského startupu byla vcelku složitá, i proto ostatně v posledních letech několikrát ztroskotaly diskuze o dalším rozvoji Kiwi.com a ke shodě došlo až nyní. Díky mnohamiliardové investici globálního investora General Atlantic tak nyní z firmy kompletně odchází Jiří Hlavenka (držel 20,2 %), Ondřej Tomek s Impulse Capital (10 %), Jaroslav Kokolus se Sugilit Invest (8,5 %) a také bývalá výkonná ředitelka Lucie Brešová (0,9 %).

kiwi-1

Foto: Kiwi.com

Brněnská kancelář Kiwi.com

Naopak podíl zůstává Oliveru Dlouhému, který Kiwi.com, tehdy ještě pod názvem SkyPicker, v roce 2012 založil a dosud držel téměř čtvrtinu firmy (24,5 %). Podobně se rozhodl také spoluzakladatel a CTO Jozef Kepési (dosud 13,4 %) a dlouholetý Chief Architect Luboš Charčenko (0,9 %). Aktivním zůstává i poslední akcionář, Touzimsky Airlines Jana Veverky, který dosud držel 21,6 % a rozhodl se prodat přes polovinu svých akcií – nově tedy drží 10 %.

Jednoduchým výpočtem můžeme dojít k tomu, že součet všech kompletně odprodaných podílů zmíněných výše spolu s částí akcií Touzimsky Airlines přesahuje potřebných 50 procent, které získal General Atlantic. Zároveň to znamená, že Dlouhému, Kepésimu a také Charčenkovi zůstává velmi podobný podíl jako dosud. Konkrétně však novou akcionářskou strukturu, kde bude mít hlavní slovo nový americký investor, nikdo komentovat nechce. Důležité je rovněž to, že Dlouhému s Kepésim zůstávají dosavadní exekutivní funkce.

hubhub-palac-ara_1-min

Přečtěte si takéHubHub v Praze otevírá druhý coworking. V Paláci ARA nabídne 5 pater a 2 700 metrů čtverečníchHubHub v Praze otevírá druhý coworking. V Paláci ARA nabídne 5 pater a 2 700 metrů čtverečních

Do brněnského startupu každopádně vstupuje ostřílená private equity společnost, která od roku 1980 sídlí v New Yorku a dnes spravuje aktiva v celkové hodnotě 31 miliard dolarů. General Atlantic se soustředí na technologie, finanční služby nebo zdravotní péči a mezi jeho předchozí investice patří například Flixbus, Uber, Slack či Airbnb. Nyní sází miliardy korun na vyhledávač letenek, který propojuje nespolupracující letecké společnosti, a rychle roste.

oliver-dlouhy-kiwi.com2

Foto: Kiwi.com

Oliver Dlouhý, CEO Kiwi.com

„Z partnerství s General Atlantic jsme nadšení, pouštíme se díky němu do další fáze růstu. Našim zákazníkům chceme přinášet na stále komplexnějším trhu online travel služeb hodnotu i možnost volby,“ okomentoval partnerství Oliver Dlouhý, spoluzakladatel Kiwi.com. „Hluboká expertíza General Atlantic v technologickém a cestovním sektoru i dosavadní výsledky při pomoci rychle rostoucím disruptivním firmám dosáhnout globálních rozměrů budou pro Kiwi.com obrovským benefitem,“ dodává.

Oliver Dlouhý a Jozef Képesi začali na Kiwi.com, tehdy již pod zmíněným názvem SkyPicker, pracovat koncem roku 2011. V té době bylo ve firmě jen pár lidí včetně Lucie Brešové, která pro CzechCrunch příběh o raketovém růstu nedávno popsala. Z firmy o čtyřech zaměstnancích je dnes obří společnost, která má přes 2 400 zaměstnanců po celém světě, v loňském roce utržila téměř 31 miliard korun a opět skončila v zisku, byť ho blíže nekomentovala.

jozef-kepesi-kiwi.com

Jozef Képesi, spoluzakladatel a CTO Kiwi.com

„Unikátní je Kiwi.com především díky tomu, že do firmy se investovalo do dnešního dne jen 1,4 milionu dolarů, což je na startupové poměry hrozně málo. Navíc firma byla hned v prvních letech zisková. Takové srovnání nemohou nabídnout ani nejznámější světové firmy,“ vysvětluje investiční ředitel Impuls Capital Branislav Gordan, který měl na starost prodej 10% podílu Ondřeje Tomka. Ten do Kiwi.com vložil peníze v roce 2016.

Přestože je pro mnoho investorů akvizice General Atlantic i vzhledem k četným nesouladům mezi všemi akcionáři v posledních letech úspěšným vyvrcholením jejich příběhu, nejednou se předpokládalo, že se brněnský startupový klenot prodá za mnohem víc. Případný prodej měl původně dosáhnout alespoň dvojnásobku konečné ceny, za níž General Atlantic nadpoloviční podíl získalo, nicméně minimálně pro Olivera Dlouhého a jeho nejbližší kolegy tato jízda ještě nekončí a jak šéf Kiwi.com prozradil pro Hospodářské noviny, ve hře zůstává i kompletní exit a vstup na burzu.

kiwi.com

Diskuze (0)

Novinka

Anonym