Český Neuron soundware předpovídá díky zvuku poruchy strojů. Na vývoj své technologie získává 150 milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

pavel-konecny-neuron-soundware2

Pavel Konečný, zakladatel a CEO Neuron Soundware

0Zobrazit komentáře

Poznat blížící se poruchu stroje ještě předtím, než k ní skutečně dojde. Právě to je specialita českého startupu Neuron soundware, který učí počítače rozeznávat zvuky blížících se poruch pomocí neuronových sítí. Jeho technologie již testují i největší světové firmy a na další rozvoj nyní tuzemský projekt získává novou investici.

Bezmála 150 milionů korun (5,75 milionu eur) získává Neuron soundware v rámci posledního investičního kola, jehož součástí jsou skupiny ČEZ a MOL, maďarská Eximbank i předchozí investor J&T Ventures. Ten do českého startupu investoval před dvěma lety 15 milionů korun.

Skupina ČEZ do Neuron soundware investovala prostřednictvím svého investičního fondu Inven Capital. Skupina MOL a Eximbank zase zaštiťují fond venture kapitálové společnosti Lead Ventures, která sídlí v Budapešti. Nové finanční prostředky pomohou Neuron soundware v dalším rozvoji své technologie založené na umělé inteligenci.

neuron-soundware-nbox

Foto: Neuron

Nahrávací zařízení nBox od Neuron soundware

Neuron soundware vznikl pod vedením Pavla Konečného v roce 2016 v rámci pražského akcelerátoru StartupYard a projekt rychle rostl. Tentýž rok dokázal vyhrát soutěž Vodafone Nápad roku a posléze získat zmíněnou investici od J&T. Dnes už jeho technologie využívají nebo testují i globální firmy jako Siemens, Airbus, Innogy či Daimler, které díky nim mohou předcházet velkým finančním ztrátám.

Neuron totiž dokáže odhalovat závady jak u konkrétních zařízení, jako jsou čerpadla či motory, tak i u celých výrobních linek nebo větrných elektráren. Jelikož dokáže na blížící se poruchu upozornit včas, firmy díky tomu mohou předejít drahým výpadkům ve výrobě a dál optimalizovat servisní údržbu.

future-space-accelerator

Přečtěte si takéInovace v letectví a kosmonautice. Airbus láká české startupy do svého nového akcelerátoru ve VaršavěInovace v letectví a kosmonautice. Airbus láká české startupy do svého nového akcelerátoru ve Varšavě

„Přesně víme, jak mají znít čerpadla, převodovky, písty, elektromotory nebo kompresory. Všechny zvuky máme uložené v databázi. To samo o sobě ale nestačí. Naše umělá inteligence dokáže najít a odlišit problematické zvuky i v obrovské záplavě okolních ruchů, čímž dává zákazníkům jistotu, že na ně jejich zařízení nechystají žádná nepříjemná překvapení,“ popisuje Pavel Konečný, CEO Neuron soundware.

Technologie na bázi umělé inteligence a strojového učení dnes v Praze vyvíjí dvacetičlenný tým, který za loňský rok vykázal obrat ve výši zhruba půl milionu eur, tedy necelých 13 milionů korun. Zakázky aktuálně Neuron soundware získává především v Česku, Německu, Španělsku, Itálii a na Slovensku, kde mezi jeho klienty patří také například Škoda Auto, BMW, E.ON nebo LG.

pavel-konecny-neuron-soundware

Foto: Neuron

Pavel Konečný, zakladatel a CEO Neuron Soundware

„Neuron je jednou z mála firem v oblasti akustické emise, která se prosazuje v konkurenci špičkových firem z Izraele a USA. Za svou krátkou existenci si vybudovala unikátní databázi zvuků, kterou používá pro trénování svých neuronových sítí,“ komentuje nejnovější investici Petr Míkovec, výkonný ředitel Inven Capital.

Potvrzuje to skutečnost, že Neuron soundware má před sebou stále velký potenciál k dalšímu růstu. Jednak geograficky a v počtu klientů, tak i co se týče zdokonalování vlastních technologií, které se vlastně poznáváním nových zvuků neustále učí. Za účelem růstu proto český startup rozšiřuje svůj pražský vývojový tým a plánuje vybudovat nové prodejní a servisní jednotky v Německu, kde obsluhuje například Airbus, BMW či Siemens.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym