Třetí díl finále Hry o trůny přilákal rekordní počet diváků a trailer napovídá, že obří válka ještě nekončí

game-of-thrones-S08E04

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

0Zobrazit komentáře

HBO rozehrálo poslední partii Hry o trůny, která se pro americkou televizní stanici prozatím vyvíjí velmi slibně. Poslední díl přinesl dlouho očekávaný souboj mezi dobrem a zlem, za který byli tvůrci odměněni novým rekordem ve sledovanosti. Třetí díl osmé série se stal vůbec nejsledovanějším dílem celého seriálu a překonal tak i první díl právě probíhající závěrečné série, jemuž toto prvenství doposud náleželo.

Seriálová mašinérie jménem Hra o trůny běží na plné obrátky a k televizním obrazovkám láká stále rekordnější počty diváků. Závěrečná série se s posledním odvysílaným dílem nazvaným Dlouhá Noc dostala do své poloviny. Zda rytíři bránící Zimohrad dokáží porazit hordy nemrtvých nepřátel, si v americké nedělní premiéře nenechalo ujít rekordních 17,8 milionu diváků. Toto číslo zahrnuje diváky klasického kabelového vysílání i streamovacích platforem HBO Now a HBO GO. Díky tomu byl překonán předchozí rekord prvního dílu osmé série, který ve své premiéře sledovalo celkem 17,4 milionu diváků a v současné době má na svém kontě již přes 38 milionů zhlédnutí.

got8

Foto: HBO

Poslední řady Hry o trůny

Jen televizní premiéra třetího dílu přilákala k obrazovkám 12 milionů diváků, což je o 200 tisíc více než u prvního dílu osmé série. A že se pro některé jednalo o skutečně dlouhou noc, nasvědčuje i to, že do rána zhlédlo poslední odvysílaný díl dalších 4,5 milionu diváků. Jedná se však stále jen o počet diváků oficiálního vysílání stanice HBO. Pokud bychom měli zahrnout i diváky, kteří sledovali seriál skrze neoficiální cesty, pak by se divácká čísla vyšplhala mnohem výše.

Dlouhá noc se vším všudy

I přesto, že měl poslední díl takto vysokou sledovanost, rozhodně se nedá říci, že by jej všichni diváci přijali s nadšením. Přeskočme nyní samotný vývoj dějové linky seriálu, který se z pochopitelných důvodů nemusí zamlouvat všem. To, co na posledním odvysílaném dílu vadilo velké části diváků, byla až příliš velká tma, která pohltila v podstatě celý díl.

game-of-thrones-hra-o-truny-8-2

Foto: HBO

Jon Snow (Kit Harington) a Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) z Hry o trůny

Střet, ve kterém stáli ti největší hrdinové seriálu proti nespočtu nemrtvých vojáků, sliboval epickou podívanou.Tvůrci mu vyhradili prozatím nejdelší stopáž, jakou bitva v nějakém televizním seriálu dostala, a také povolali svého dvorního bitevního režiséra Miguela Sapochnika, který režíroval dva předchozí, divácky velice oblíbené, bitevní díly Tvrdodomov a Bitva bastardů. Nicméně příliš tmavé prostředí způsobilo, že ačkoliv mohla být bitva sebevíc epičtější, divák z ní často moc neměl. Pojmenování dílu Dlouhá noc se tak ukázalo být příznačnější, než by kdo očekával.

Kameraman Dlouhé noci Fabian Wagner přišel s vysvětlením, proč se mohl některým fanouškům zdát díl až příliš tmavý. Jednak za to prý může komprese vysílaného obrazu a také skutečnost, že se na díl lidé dívali za příliš velkého světla a na zařízeních, na kterých je požitek ze sledování vždy menší. Tím měl na mysli například mobilní telefony. Zároveň zdůraznil, že Hra o trůny byla vždy tmavým seriálem, který je nejlepší sledovat ve stejných podmínkách, které jsou v kině, tedy především v naprosté tmě. Samotná bitva měla podle něj být co nejvíce intenzivní a klaustrofobní, nikoliv však zmatená. Celou obhajobu temnoty pak v rozhovoru pro server TMZ zakončil slovy: „Vím, že to nebylo příliš tmavé, protože jsem to natáčel.“

POZOR! Následující obsah může obsahovat prozrazení děje již odvysílaných dílů i dílů následujících.

Zapomeňme však na nedostatky posledního dílu a soustřeďme se na to, co přinese pokračování. Po velkolepé bitvě nás nyní HBO láká trailerem a fotografiemi na další díl pojmenovaný The Last War. Ten přinese spíše 78 minut odpočinku a klidu, protože velká bitva byla dobojována, je zapotřebí pohřbít mrtvé a připravit se na další hrozbu, která přichází z jihu. Cersei i nadále spřádá plány, jak si zajistit absolutní nadvládu nad celým Západozemím, a posloužit jí k tomu má armáda Zlatého společenství i její milenec Euron Greyjoy. Flotila lodí s černými plachtami a tříhlavým rudým drakem je připravena jít do boje.

Nový díl bude mít svou českou premiéru v pondělí 6. května od 20 hodin na kanálu HBO. Na streamovací platformě HBO GO bude přístupný i českým fanouškům tentýž den od časných ranních hodin, kdy má díl svou oficiální večerní premiéru ve Spojených státech. Je otázkou, zda překoná úspěch ve sledovanosti předešlého dílu, či nikoliv. Mnoho fanoušků totiž po posledním dějovém vývoji tvrdí, že již nemá chuť seriál dále sledovat. Ten, kdo seriálu zůstane věrný, se však může těšit na zajímavý díl, kde se dozví více o plánech Cersei nebo vztahu mezi přeživšími Targaryeny, který se začíná značně komplikovat.

Podívejte se na několik záběrů z chystané čtvrtého dílu:

game-of-thrones-S08E04_1

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

game-of-thrones-S08E04_2

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

game-of-thrones-S08E04_3

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

game-of-thrones-S08E04_7

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

game-of-thrones-S08E04_4

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

game-of-thrones-S08E04_5

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

game-of-thrones-S08E04_6

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

game-of-thrones-S08E04

Foto: HBO

Záběry ze čtvrtého dílu poslední série Hry o trůny

Diskuze (0)

Novinka

Anonym