Tomáš Jízdný spouští Education.cz. Nejlepší zahraniční školy chce otevřít pro všechny české studenty

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

tomas-jizdnyInsider

Foto: Rozjízdný.cz

Tomáš Jízdný

0Zobrazit komentáře

Je mu sice teprve šestadvacet let, ale přesto už o něm lze mluvit jako o zkušeném byznysmenovi, jehož důležitou vlastností je, že má v hlavě vše velmi dobře srovnané. Tomáš Jízdný byl ostatně posledních šest let provozním mozkem firmy JK Education, kterou založil se spolužákem Ondřejem Kaniou, aby společně umožnili českým studentům studovat v zahraničí. Dnes už však brněnský rodák Tomáš Jízdný rozjíždí vlastní podnikatelskou dráhu, která je opět úzce spjata se vzděláváním.

Jak si lze jednoduše spočítat, s vlastním byznysem začali Tomáš Jízdný a Ondřej Kania už při svých studiích. Sami byli na střední škole, kde začali řešit, jak by mohli vycestovat za studii do zahraničí. Zatímco Ondřejovi vyšlo stipendium a vydal se do Spojených států, Tomáš Jízdný zůstal doma. Paradoxně to nebylo tím, že by neměl peníze, ale spíš nebylo místo, kde by se spolu rodiči mohl poradit a dozvědět víc.

„Rodiče neměli v různé programy příliš velkou důvěru, bohužel u nás nefungovala žádná služba, která by při rozhodování a výběru pomohla, a proto jsme ji později s Ondřejem založili,“ připomíná začátky JK Education Tomáš Jízdný. Zatímco Ondřej Kania se stal hlavní tváří firmy, Tomáš se staral o to, aby vše běželo jako na drátkách.

tomas-jizdny2

Foto: Rozjízdný.cz

Tomáš Jízdný

Nejprve začali posílat středoškoláky převážně do Spojených států, poté rozjeli vzdělávací veletrhy a nakonec otevřeli dvě americké akademie a vstoupili do českého gymnázia. Za šest let to byla od mladých podnikatelů slušná jízda, jenže jak už to v byznysu bývá, vize obou kamarádů se nakonec začaly stále více rozcházet.

Tomáš Jízdný cítil, že by chtěl s možnostmi kvalitního vzdělání v zahraničí oslovovat mnohem širší okruh potenciálních zájemců. V JK Education se totiž produkty týkaly výhradně exkluzivních internátních škol, které byly jen pro bohatší klientelu. „V Česku je mnoho šikovných lidí, kteří by měli mít možnost vycestovat, ale nemají ji, protože nemají dostatek informací nebo potřebné finanční zázemí, a já jim to chci umožnit,“ vysvětluje Jízdný.

Studentské půjčky jako na západě

Proto se se svým dlouholetým parťákem rozešel a koncem loňského roku prodal svůj poloviční podíl v JK Education. Do byznysu s Ondřejem Kaniou vstoupil fond Espira a Tomáš Jízdný mohl začít realizovat vlastní myšlenku. Kolik si z úspěšného projektu odnesl, prozradit nechce, ale počítat mohl rozhodně v desítkách milionů korun. Šestadvacetiletý Jízdný ostatně o všem, co řekne, nejprve dobře přemýšlí. Srovnávat se prý se svým předchozím projektem nechce, oba si jdou vlastní cestou, byť ve stejném oboru.

Když v kavárně na břehu Vltavy dojídá v odpoledních hodinách špenátové noky a mezi řečí podotýká, že se jedná o jeho první jídlo dne, protože má od rána v Praze jednu schůzku za druhou, je jasné, že je nový projekt Tomáše Jízdného v plném proudu. Ještě však zdaleka nemůže nebo nechce o všem mluvit. V hlavě však už má jasný plán, který následně začíná u šálku espressa pomalu poodkrývat.

tomas-jizdny3

Foto: Rozjízdný.cz

Tomáš Jízdný

„Aby to, co nyní rozjíždíme, vůbec dávalo smysl a mohlo fungovat, museli jsme najít a oslovit partnery. Šli jsme proto za bankami,“ začíná Jízdný popisovat začátky projektu Education.cz. Do finančních ústavů však nešel proto, aby měl peníze pro sebe, ale pro studenty. „Na západě běžně fungují studentské půjčky, díky kterým mohou studovat i na těch nejlepších domácích nebo zahraničních školách, u nás takový produkt vůbec neexistuje,“ vysvětluje.

Po několikaměsíčním vyjednávání si nakonec plácl s Komerční bankou a UniCredit Bank. Jak přiznává, určitě mu pomohlo, že se v tomto byznysu už několik let pohybuje a svými zkušenostmi banky přesvědčil, že to dává smysl. Aby ale dávalo půjčení si na studia smysl i pro studenty, musel přijít krok dva: najít školy, které jim umožní při studiu pracovat. Jelikož si navíc v zahraničí obvykle mohou studenti vydělat více peněz než v Česku, mohou studia ukončit s únosným číslem v kolonce výše splátek.

Pro každého to nejlepší

„Posílání studentů na vysoké školy do zahraničí je hlavní složka naší nové platformy Education.cz, ale zdaleka tím nekončíme. Dlouhodobě chceme fungovat jako portál o vzdělávání, na který má přijít student s ambicí vycestovat, a my mu v tom pomůžeme,“ říká Jízdný, který přiznává, že ho mrzí, že se sám na škole za hranice nepodíval. I proto má motivaci to umožnit alespoň řadě dalších studentů, ostatně ke studiím v Americe pomohl i svému bratrovi.

Jít studovat do zahraničí na střední či vysokou školu totiž nemusí být jen tak. Zatímco stovky vysokoškolských studentů každoročně vycestují na jeden či dva semestry na zkušenou na vybranou zahraniční univerzitu v rámci populárního programu Erasmus a mají vše zařízené, když chce člověk studovat vybranou zahraniční školu od začátku do konce a mít ji za svou alma mater, nestačí jen vyplnit přihlášku.

„Nejde nám jen o to, abychom poslali studenta na nějakou školu, a odškrtli si, že máme splněno. Chceme mu pomoct vybrat. Jsi nejlepší na IT? Pak je nejlepší škola MIT, ale stojí tolik peněz a aby ses tam dostal, musíš na sobě dva roky tvrdě pracovat a splnit následující podmínky. Jsi ochotný to podstoupit? Máš na to peníze, nebo potřebuješ půjčit? Jestli na všechno odpoví ano, jdeme do toho,“ načrtává fungování platformy Education.cz Jízdný.

tomas-jizdny-david

Tomáš Jízdný (vpravo) se svým bratrem Davidem na Palm Beach Atlantic University

Ambicí je, najít pro každého studenta to nejlepší. Nemusí to být nutně MIT a nemusí to být nutně ani ve Spojených státech. Pro mnoho studentů může být nejlepší škola třeba ve Velké Británii nebo v Německu. I proto budou další součástí Education.cz tzv. EduTours. Jelikož může studium v zahraničí, které trvá klidně několik let, studentovi zásadně ovlivnit život, chce Jízdný zájemcům nejprve vše ukázat. Proto je vezme na takový americký či evropský roadtrip po prestižních univerzitách.

Ve Spojených státech je běžné, že rodiny se svými dětmi podobné cesty podnikají, když se rozhodují, kde a co vlastně budou studovat. První EduTour se bude konat letos v srpnu a na to, jak fungují a vypadají vybrané americké univerzity včetně Columbia University, Harvardu, Boston University nebo NYU, se pojede podívat dvacet až třicet studentů.

karel-kovar-kovy1

Přečtěte si takéKarel Kovář alias Kovy: Nechci zapadat do nějaké škatulky. Youtuber už dnes neexistuje, ať žije influencerKarel Kovář alias Kovy: Nechci zapadat do nějaké škatulky. Youtuber už dnes neexistuje, ať žije influencer

Nepůjde o levnou záležitost, zájezd včetně kompletního servisu vyjde na pět tisíc dolarů (115 tisíc korun), ale podle Jízdného se taková investice může později nekolikanásobně vrátit, když si díky ní člověk vybere tu správnou adresu. „Je to další produkt, který u nás nemá obdoby,“ dodává a hned doplňuje třetí nohu, o které již může mluvit – přípravné kurzy na přijímací zkoušky.

Vybrat si školu v zahraničí je totiž jedna věc, ale druhá je úspěšně projít přijímacími testy. Education.cz se proto spojilo s významným vzdělávacím institutem a společně vytvořili vzdělávací kurz, který studenty připraví na jeden z nejvýznamnějších standardizovaných testů používaných při přijímání na vysoké školy ve Spojených států, tzv. SAT. Kurzy začnou hned po prázdninách, kdy se první várka studentů vrátí z premiérové EduTour.

nyu-stern

NYU Stern School of Business

Přestože se už teď Tomáš Jízdný se svým rozrůstajícím se týmem prakticky nezastaví a neustále pendluje mezi Brnem, kde vzhledem ke svým kořenům stále sídlí, a Prahou, kde jedná s různými partnery, stále to není vše, co chystá. Tady už ale odmítá prozradit podrobnosti. V pokročilé fázi má projekt, který by měl mimo jiné začít efektivně propojovat technologie a školy, ale odhalí ho až v průběhu roku. „Hodně se na to těším,“ neskrývá entuziasmus, který mu rozhodně nechybí.

Rozjezdy s Rozjídným

Vše, co Tomáš Jízdný dosud odhalil, a také vše, co teprve přijde, zastřešuje nová značka Rozjídný.cz. Pod ní nejprve mladý podnikatel spustil stejnojmennou investiční platformu, aby mohl efektivně investovat své peníze nabyté z prodeje poloviny JK Education a podporovat rozjezdy různých projektů. Ostatně i Education.cz pod ní jako jeden z prvních takových projektů spadá.

„Snažíme se hledat a pomáhat projektům, u kterých dokážeme najít synergie s tím, co děláme,“ vysvětluje. Investicím se zatím Jízdný věnuje především ve svém volném čase, kterého nemá mnoho. I tak už ale stihl vložit peníze do jednoho projektu, který paradoxně s tím, co dělá, vůbec nesouvisí.

„Každý má nějaké hobby a mně se líbí, když je někde zelená louka, na které něco vyroste. Proto jsem se rozhodl investovat do jednoho developerského projektu, ale udělal jsem to s přidanou hodnotou. Vybral jsem si oblast, kde je nedostatek bydlení a kde lidem taková investice skutečně pomůže,“ říká Jízdný a dodává, že pokud najde jen trochu dalšího volného času, zřejmě dotáhne ještě jednu záležitost, kterou má ze studií rozdělanou.

Na vysoké škole totiž došel až ke státnicím, kde však prý přítomným akademikům řekl svůj názor a odešel s nepořízenou. „Byla to taková mladická nerozvážnost, kterou si teď rozmýšlím, že dokončím, protože by to byla škoda,“ přemítá, ale právě i tato zkušenost ho později motivovala k současnému byznysu, který má jiným lidem pomoci k co nejlepšímu a nejkvalitnějšímu vzdělání.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym