Tesla končí s nízkorozpočtovým režimem a nabírá další 2 miliardy dolarů. Sám Elon Musk přihodí 10 milionů

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Automobilka Tesla je jednou ze společností, která skrze inovace přináší zákazníkům produkty budoucnosti. I přesto finanční výsledky společnosti Elona Muska připomínají jízdu na horské dráze, kdy je jeden kvartál v překvapivém zisku a další se propadá do hluboké ztráty. Stejně tomu bylo i v posledním čtvrtletí, během kterého Tesla přišla o 702 milionu dolarů.

Ztrátu za minulý kvartál komentoval Elon Musk slovy, že je zdravé být občas na spartánské dietě, a dodal, že zvyšování kapitálů by nemělo nahrazovat efektivní fungování chodu společnosti. Muskova neochota navyšování kapitálu automobilky je známá. Předchozí odmítání trvalo více než rok, kdy se do značné míry spoléhal na výsledky prodeje Modelu 3, který měl přinést společnosti zisk ve všech kvartálech tohoto roku, což se však nestalo.

tesla-model-s-4

Foto: Tesla

Tesla Model S

Tesla se tedy rozhodla od nízkorozpočtového způsobu života ustoupit, a to především z toho důvodu, že ji v příštím období čeká realizace celé řady nákladných plánů. Mezi nimi je například zahájení výroby automobilů v Číně, přepracování systému prodeje a servisu vozů ve Spojených státech a vývoj nových modelů, kterými budou SUV Tesla Model Y a tahač Semi Truck. Analytici však vydali jasná varování, že bez přílivu nového kapitálu by společnost nemusela být schopna tyto své expanzní i výrobní plány realizovat.

Akcie a dluhopisy za 2 miliardy dolarů

Kalifornská automobilka proto navýší svůj kapitál skrze emitaci 2,72 milionu kusů akcií o celkové hodnotě 650 milionů dolarů a konvertibilních dluhopisů v hodnotě 1,35 miliardy dolarů. Pokud bude poptávka dostatečně vysoká, může Tesla tímto krokem získat kapitál až ve výši 2 miliard dolarů. Automobilka tak činí poprvé od roku 2016, kdy na akciovém trhu získala 2,3 miliardy dolarů.

Předtím společnost nabízela akcie a konvertibilní cenné papíry od roku 2010 každý rok, během kterých si přišla zhruba na 8 miliard dolarů. Nejčastějším způsobem, jak Tesla získávala finance pro své aktivity, byly bankovní úvěry, prodej akcií, konvertibilních dluhopisů a prodej cenných papírů krytých solárními aktivy společnosti.

tesla-service2

Přečtěte si takéTesla v Praze otevřela svůj první český servis. Majitelé elektromobilů Tesla už nemusí za hraniceTesla v Praze otevřela svůj první český servis. Majitelé elektromobilů Tesla už nemusí za hranice

Nabídka akcií na akciovém trhu se v minulosti často podepsala na snížení hodnoty akcií společnosti. V tomto případě si však akcie Tesly polepšily o 4,3 % na 244,1 dolaru, což dokazuje, že investoři stále věří ve schopnost Tesly naplnit své plány a nebojí se do ní vložit své peníze. Jedním z těchto investorů je i sám Elon Musk, který má v plánu nákup dalších akcií Tesly v hodnotě 10 milionů dolarů.

teslaemusk

Elon Musk

Analytici však odhadují, že aktuální kapitálová injekce nejspíše nebude dostatečně schopna pokrýt veškeré náklady, které společnost čekají. Tesla je známá pro své časté nedodržování slíbených termínů, a pokud by se takováto opoždění neustále opakovala, konkurence získá více prostoru na trhu. Hospodaření Tesly je navíc velice nekonzistentní a za posledních 10 let dokázala dosáhnout zisku pouze ve čtyřech kvartálech. Vše je tedy otázkou úspěšnosti vozů Tesly na světovém trhu a její schopnosti dostát svým slibům a zahájit produkci nových modelů ve slíbeném termínu.

Aktualizováno 3. 5. 16.00: Pouhý den poté, co Tesla v čele s Elonem Muska oznámila svůj záměr na vydání nových kusů akcií a konvertibilních dluhopisů a otestovala si trhy, rozhodla se kalifornská automobilka svůj plán ještě navýšit. Nově chce nabrat až 2,7 miliardy dolarů s tím, že Elon Musk se nakonec nezapojí jen 10 miliony dolarů, ale rovnou 25 miliony, za které nakoupí nové akci Tesly.

Foto: Flickr/Daniel Oberhaus

Diskuze (0)

Novinka

Anonym