SpaceX Elona Muska získalo v investicích miliardu dolarů. Loni díky startům raket firma utržila 2 miliardy

CEO Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Starty vesmírných raket už dávno nejsou doménou pouze vládních organizací, mezi kterými byla odjakživa nejvýraznější americká NASA, ale také mnoha nových startupů a společností. Ty se často snaží poučit z poznatků z minulosti a umožnit přístup do vesmíru s mnohem nižšími náklady a vyšším procentem úspěšnosti. Mezi takovými společnostmi je například americká ULA (United Launch Alliance spojující Boeing a Lockheed Martin), startup Blue Origin nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose nebo SpaceX miliardáře a vizionáře Elona Muska.

Právě SpaceX se v loňském roce ze všech firem z pohledu startů na poli těžkých raket dařilo zdaleka nejlépe, což dovedlo firmu až k dvoumiliardovému obratu. SpaceX porazilo v konkurenci dalších 7 firem, které dohromady za loňský rok vytvořily obrat kolem 8 miliard dolarů, vyplývá to z reportu finanční skupiny Jeffries, o které informoval server CNBC. Větší konkurence znamená tlak na cenu a potažmo i dostupnější starty pro zákazníky.

Od začátku roku navíc SpaceX na investicích získalo již 1 miliardu dolarů – konkrétně 1,02 miliardy (zhruba 23,5 miliardy korun), což představuje ještě vyšší částku, než po které vesmírná firma Elona Muska koukala při plánování svých dalších kroků. Peníze ovšem neslouží primárně pro starty cizích raket, ale vlastní mise, ve kterých SpaceX do vesmíru vypouští satelity, jež mají sloužit k rozvoji vlastní internetové služby Starlink dostupné po celém světě.

spacex3

Ostatně, firma již v minulém týdnu vypustila na oběžnou dráhu Země prvních 60 satelitů. Vůbec poprvé navíc realizovala misi na vlastní náklady, byť bylo jednou z dalších možností vynesení satelitů jako součást jedné z komerčních misí. Celkem by mělo SpaceX podobným způsobem dostat na nízkou oběžnou dráhu Země téměř 12 tisíc satelitů.

Zmíněná miliarda dolarů tak přijde vhod. První část firma získala po prvním letošním investičním kole v lednu, které bylo nastaveno na 500 milionů dolarů, a dalších 400 milionů v dubnu. Vyplývá to z veřejného plnění SpaceX u americké Komise pro cenné papíry a burzu (SEC). Elon Musk k tomu později dodal, že byla obě kola pro vysoký zájem investorů navýšena a nakonec se místo 900 milionů vybralo zmíněných 1,02 miliardy dolarů.

impossible-burger

Přečtěte si takéBudoucnost burgerů je v umělém mase. Trend nyní i díky investicím Billa Gatese míří z USA do EvropyBudoucnost burgerů je v umělém mase. Trend nyní i díky investicím Billa Gatese míří z USA do Evropy

Mezi investory se objevil například i prestižní kalifornský investiční fond Gigafund, za kterým stojí bývalý spoluzakladatel PayPalu a člen představenstva SpaceX Luke Nosek nebo Stephen Oskuoi. Musk před zhruba týdnem a půl navíc potvrdil, že je díky těmto krokům SpaceX na dobré cestě k bezproblémovému a neztrátovému chodu služby, která bude pro společnost zásadní. V budoucnu by totiž mohla generovat dostatečné množství příjmů, díky kterým Muskova vesmírná společnost bude moci vyvinout větší a dostupnější rakety a i další technologie.

starship-spacex-prototype

Foto: SpaceX

Část prototypu lodi SpaceX s názvem Starship

Věříme, že budeme schopni využít příjmy ze Starlinku také na financování Starship,“ dodal Musk. Starship je jeden z nejambicióznějších projektů SpaceX, který představuje vůbec největší raketu v historii firmy, jež by v budoucnu mohla mimo těžkých nákladů přepravovat mimo Zemi také lidské pasažéry – například při postupné kolonizaci Marsu.

A zatímco Musk předpokládá, že se roční příjmy firmy ze startů raket zastaví kolem hranice 3 miliard dolarů, příjmy z budoucí internetové služby Starlink by se mohly vyšplhat až na 30 miliard dolarů ročně. To by pro prozatím soukromou společnost mohlo znamenat obrovský příliv kapitálu pro další vývoj. Celý trh mezi poskytovateli internetu představuje zhruba 1 bilion dolarů, SpaceX se tak chce dostat přibližně ke 3 procentům trhu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym