Ryan Reynolds králem Hollywoodu. Podívejte se na jedny z nejlépe placených herců a hereček roku

ryan-reynolds

Foto: Netflix

Ryan Reynolds ve filmu 6 Underground

0Zobrazit komentáře

Zatímco v Česku standardně platí, že je mnohem lepší skončit u dlouhodobě vysílaného televizního seriálu než jednorázového točení filmů, v Hollywoodu je to zpravidla pořád naopak. Byť se odměna za jednotlivé seriály neustále navyšuje, za jeden film si mohou někteří herci a herečky přijít i na desítky milionů dolarů, a dokonce získat i podíl z výdělků v kinech nebo na nosičích.

Se šroubováním jejich odměn nahoru pomáhají především agenti, jež jim dohazují většinu zakázek a vyjednávají i o jejich odměnách. Někteří umělci si pak drží vysoké ceny už jen díky svému jménu, které jednoduše automaticky přivede diváky do kin a pro filmová studia znamená solidní výsledky už od otevíracího víkendu. Čísla jednotlivých honorářů u velkých filmových studií začíná ovšem postupně narušovat jeden zásadní hráč na filmovém poli – Netflix, který se nebojí hercům a herečkám platit i násobky toho, co jim nabízejí jinde.

Má to však své opodstatnění. Zatímco filmová studia často dávají hercům možnost kromě základního platu získat také část ze zisků v kinech nebo dokonce film produkovat, Netflix takovou výsadu už z podstaty zdrojů svých příjmů nemá. To, co tedy umělcům nabídne, je finální částka, která se nijak nenavyšuje, i kdyby byl film sebevíc úspěšnější. Na první pohled tak má jednoznačně nejvyšší odměny.

dwayne-johnson-min

Foto: CinemArt

Dwayne Johnson ve filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw

Své by o tom mohl říct například Ryan Reynolds, který si má letos přijít při natáčení snímku Six Underground na úctyhodných 27 milionů dolarů (zhruba 618 milionů korun). Prozatím relativně neznámý film se objevil jen na několika kratších ukázkách, na režisérském křesle ovšem stojí Michael Bay (Transformers) a mělo by jít o dosud vůbec nejdražší projekt Netflixu. Ryan Reynolds je samozřejmě také hvězdou úspěšné marvelovky Deadpool a dabérem ústřední postavy v chystaném filmu Pokémon: Detektiv Pikachu.

Letos druhým prozatím nejlépe placeným hercem je Dwayne Johnson, který má inkasovat 20 milionů dolarů (přes 450 milionů korun) za vedlejší pokračování série Rychle a zběsile s titulem Hobbs & Shaw, jenž se v kinech objeví již za několik měsíců. Dwayne Johnson je obecně zárukou úspěchu – kina se mu podařilo již několikrát zbořit filmy jako Jumanji: Vítejte v džungli!, Pobřežní hlídka nebo San Andreas.

karel-hulec

Přečtěte si takéČeši tvoří unikátní virtuální svět NeosVR, kombinující kreativitu a reálný přínos. Vybrali na něj miliony korunČeši tvoří unikátní virtuální svět NeosVR, kombinující kreativitu a reálný přínos. Vybrali na něj miliony korun

Pokud sledujete zmíněné marvelovky, pak vás pravděpodobně nepřekvapí, že v žebříčku figuruje i jedna z jejich hlavních hvězd, Robert Downey Jr., ovšem překvapivě ne za roli Iron Mana v posledních Avengers. Za ty totiž dle všeho inkasoval kolem 10 milionů dolarů (kolem 230 milionů korun), byť s velmi štědrým potenciálním bonusem, který měl jeho příjmy už v případě předchozího dílu Avengers: Infinity War posunout na vyšší desítky milionů dolarů a podobný scénář se o očekává také u Endgame, které rovněž trhá rekordy. Dvojnásobek základního honoráře, tedy celkem 20 milionů dolarů, obdrží Robert Downey Jr. za The Voyage of Doctor Dolittle, kde ztvárnil poněkud překvapivou roli doktora, který umí mluvit se zvířaty a které se v minulosti chopil Eddie Murphy.

robert-downey-junior

Foto: Falcon

Robert Downey Jr. ve filmu Avengers: Infinity War

Do filmového světa se naplno vrací i Will Smith, a to rovnou v jedné ze svých nejznámějších rolí Mika Lowreyho z filmu Mizerové, kde stál po boku Martina Lawrence. I s ním se vrátí ve filmu Bad Boys for Life, který by se dal volně přeložit jako Mizerové 3. Za další pokračování má Smith obdržet 17 milionů dolarů, zatímco Martin Lawrence 6 milionů. Oba se museli od svých nejsilnějších let uskromnit, tehdy jejich honoráře dosahovaly běžně 20 milionů dolarů.

Will Smith si ovšem snížení svého honoráře u Sony pravděpodobně vynahradí za film Bright 2 z produkce Netflixu, za něž by měl obdržet kolem 35 milionů dolarů (přes 800 milionů korun). Po Smithovi se již v novém přehledu magazínu Variety jednotlivé platy značně snižují. Za druhou hlavní roli ve výše zmíněném filmu Hobbs & Shaw, kde bude účinkovat i Dwayne Johnson, dostane akční hvězda Jason Statham celkem 13 milionů dolarů (300 milionů korun). Těsně za ním se pak umístil Tom Cruise s pokračováním legendárního filmu Top Gun s podtitulem Maverick.

Ten se v kinech objeví v červnu příštího roku. Ještě v 90. letech si ovšem Cruise za jednotlivé role říkal i o 20 milionů dolarů. Dnes za Top Gun obdrží přibližně 12 až 14 milionů dolarů (270 až 320 milionů korun). Podobnou částku bude mít na kontě i herečka Emily Blunt, jež opět ztvární hlavní roli v hororu Tiché místo v jeho druhém pokračování. To se objeví přibližně za rok.

Will Smith

Jedno z největších překvapení. Půlka, nebo nic

Je jen složité představit si, že by se herci jako Brad Pitt nebo Leonardo DiCaprio po svých obrovských rolích v posledních letech chtěli nějak uskromňovat. Ostatně v Hollywoodu patří ke stálicím, které mají diváci jednoduše v lásce. Letos ovšem udělali zásadní výjimku a oba ví moc dobře proč. Quentin Tarantino, režisér, který stojí za kultovními filmy jako Pulp Fiction, Nespoutaný Django nebo Kill Bill, už v červenci vypustí do kin novinku s názvem Tenkrát v Hollywodu, kde zmíněná dvojce ztvární hlavní role.

dicaprio

Foto: Thore Siebrands/Wikimedia

Herec a podporovatel boje proti klimatickým změnám Leonardo DiCaprio

Pitt i DiCaprio za své role běžně berou kolem 20 milionů dolarů, tentokrát si svůj honorář zkrouhli na polovinu. Důvodů to může mít hned několik – především už jen spojení s Tarantinem na jeho dalším trháku je čest, navíc si oba pravděpodobně odnesou tučné odměny v případě, že bude film slavit úspěch v kinech. S ohledem na Tarantinovy finanční výsledky v minulosti se navíc není moc čeho obávat.

Mezi Leonardem DiCapriem a Bradem Pittem se v žebříčku nenápadně směje i další z hereček seznamu – Gal Gadot. Tu můžeme znát jako představitelku role Wonder Woman, kterou si poprvé zahrála ve filmu Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti v roce 2016. Novinka v podobě Wonder Woman 1984 od gigantu Warner Bros. jí přinese 10 milionů dolarů.

Desítky milionů za Hobbs & Shaw

Hned za Gal Gadot a DiCapriem stojí herečka Margot Robbie, která se právě se zmíněným Leonardem DiCapriem objevila v příběhu finančníka a podvodníka Jordana Belforta s názvem Vlk z Wall Street. Tentokrát si ovšem odnese mezi 9 až 10 miliony dolarů za roli Harley Quinn ve filmu Birds of Prey, který se v kinech objeví začátkem února příštího roku.

Margot Robbie

Nekončí ani série herců, kteří získají solidní honorář za Rychle a zběsile: Hobbs & Shaw. Vedle Dwayna Johnsona a Jasona Stathama obdrží slušnou sumu i herec Idris Elba, kterého můžeme znát z Avengers: Infinity War, Thor: Ragnarok nebo snímku Velká hra. Za svou letošní roli v Hobbs & Shaw má získat celkem 8 milionů dolarů.

Mezi nejlépe placenými herci a herečkami dále figurují:

  • Ben Affleck (8 milionů dolarů) – Triple Frontier od Netflixu
  • Kristen Stewart (7 milionů dolarů) – Charlieho andílci
  • Joaquin Phoenix (4,5 milionu dolarů) – Joker
  • Jessica Chastain (2,5 milionu dolarů) – IT: Část druhá

Foto: Gage Skidmore / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym