Radikální zelený plán. Los Angeles se chce stát do roku 2050 jednou z nejčistších metropolí světa

los-angeles-skyline2
0Zobrazit komentáře

Když v letech 1933 až 1937 sevřela ekonomiku Spojených států Velká hospodářská krize, tehdejší prezident Franklin Roosevelt zavedl tzv. New Deal. Jednalo se o balíček reformních opatření, která měla pomoci americké ekonomice a obyvatelstvu dostat se z problémů, jež krize přinesla. Po téměř sto letech byl senátu předložen nový balíček pojmenovaný Green New Deal, který tentokrát nemyslí na ekonomiku, ale na ochranu životního prostředí.

Cílem „zeleného nového údělu“ je nulová produkce emisí, masové zavádění elektromobilů, vysokorychlostní železniční sítě, všeobecná zdravotní péče a řešení chudoby, to vše celoplošně napříč všemi státy Spojených států. Na národní úrovni se prozatím nedaří Green New Deal schválit, ovšem některá z velkých měst USA do své legislativy jeho části již přijala. Jedním z nich je i Los Angeles, po New Yorku druhé nejlidnatější americké město.

los-angeles-traffic-street-skyline

Los Angeles

„Nemyslím si, že by tu bylo něco radikálnějšího, co se týče vytvoření čistší budoucnosti pro naše vnoučata,“ cituje magazín Fast Company starosta Los Angeles Eric Garcetti. „Doufám, že to, co vytváříme, bude sloužit jako zelený návod pro každé město v zemi, i po celém světě.“

Obnovitelné zdroje a doprava bez emisí

Cílem města je do roku 2025 dodávat 55 procent elektřiny získané pouze ze stoprocentně obnovitelných zdrojů elektrické energie a přestat k její produkci využívat uhlí. Olympijské hry, které se v LA budou konat v roce 2028, již využijí 100 procent čisté energie. Do roku 2036 by mělo již 80 procent elektrické energie pocházet z obnovitelných zdrojů a na 100 procent plánuje město dosáhnout v roce 2045.

Los Angeles navíc chystá solární programy, díky kterým si budou moci pořídit solární panely i chudší vrstvy obyvatelstva. Solární panely pomohou snížit produkci CO2 domácnostem, které se spolu s továrnami řadí mezi největší znečišťovatele ovzduší v LA. Do roku 2030 bude muset každá nově postavená budova splňovat zcela bezemisní podmínky a to samé začne platit i pro všechny ostatní budovy ve městě v roce 2050.

los-angeles-skyline

Los Angeles

Podobný krok se bude týkat také dopravy. Jen v loňském roce strávil v silničním provozu každý obyvatel města v průměru 128 hodin, navíc většina z nich seděla ve voze sama. Proto chce město obyvatele více motivovat k využívání hromadné dopravy, například zlepšováním infrastruktury, dále chce stavět více pruhů pro cyklisty, zabezpečovat chodníky a přechody a vysazovat podél cest stromy. Podporovat chce také elektromobilitu.

Do roku 2025 by mělo ve městě vyrůst 25 tisíc nových nabíjecích stanic, od roku 2028 budou zaváděny bezemisní školní autobusy a taxíky a do roku 2050 budou všechny automobily ve městě vybaveny bezemisním pohonem. Město zároveň plánuje využít tunelů společnosti Boring Company Elona Muska, které svedou část provozu pod zemský povrch.

Stačí se podívat z okna

LA chystá velké změny i v oblasti vodohospodářství. Zatímco dříve se spoléhalo především na řeku Colorado a vodní zdroje z oblasti severní Kalifornie, nyní chce využívat většinu lokálních vodních zdrojů. Zlepšit chce také využívání dešťové vody, kterou bude zachytávat pomocí tzv. houbového městského systému, tedy systému propustného dláždění a zahrad. Do roku 2035 bude město recyklovat veškerou odpadní vodu a celkově se snažit snížit průměrnou spotřebu vody na obyvatele.

ethan-brown-beyond-meat-small

Přečtěte si takéNáhražka masa zbořila burzu. Beyond Meat s investicí od Gatese a DiCapria boduje s veganským burgeremNáhražka masa zbořila burzu. Beyond Meat s investicí od Gatese a DiCapria boduje s veganským burgerem

Kromě těchto tří základních pilířů přijalo LA celou řadu dalších opatření, které se budou podílet na celkovém šetrnějším přístupu města k životnímu prostředí. Produkce emisí by se měla snižovat i v lodní dopravě, město plánuje vybudovat cenově dostupné bydlení se sdílenou solární energií, elektromobilitou a službami malých městských farem. V Los Angeles chtějí zapracovat i na svém odpadním hospodářství a do roku 2050 již nic nevyvážet na skládky. Tato nová opatření dají vzniknout i zcela novým pracovním pozicím, kterých by mělo město do roku 2035 nabídnout až 300 tisíc.

los-angeles-traffic-street

Los Angeles

Na polovinu své aktuální produkce emisí se chce LA dostat do roku 2025. Gracetti, který nastoupil do své funkce v roce 2013, již schválil celou řadu zelených změn a říká: „Změna klimatu je globální hrozba. Neexistuje větší nebezpečí pro naší národní bezpečnost, náš hospodářský růst, přežití našich měst, náš svět a budoucí generace. Nepotřebujeme další studie, které by nám ukázaly pravdu o změně klimatu. Stačí se jen podívat z okna.“

Los Angeles není jediným městem v USA, které přijímá regulační balíčky pro lepší klimatické podmínky. Tento měsíc svůj vlastní Green New Deal přijal také New York, který se chce zaměřit především na budovy ve městě. Ty produkují až 67 % veškerých emisí města v rámci svého osvětlení, vytápění a ochlazování. Zhruba 50 tisíc budov ve městě musí instalovat nová okna pro lepší izolaci a provést další úpravy týkající se energetických úspor. Mezi tyto budovy patří i slavná Empire State Building či One World Trade Center.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym