Facebook chce za rok spustit vlastní kryptoměnu. Na vývoj GlobalCoinu má získat miliardu dolarů

markfb

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

0Zobrazit komentáře

Už několik let se spekuluje o tom, že Facebook chystá svou vlastní kryptoměnu, která by měla sloužit jak pro okamžité mezinárodní platby bez poplatku na vlastní platformě, tak pro nákupy jinde na internetu. Spekulace se vyrojily poté, co v kryptoměnové mánii, kdy cena Bitcoinu i dalších kryptoměn rostla závratným tempem a Facebook zakázal reklamy na všechny služby spojené s výběrem financí s cílem vytvořit novou kryptoměnu.

Později reklamy aktivoval schváleným inzerentům a mezitím postupně testoval nejrůznější technologie napojené na blockchain, tedy decentralizovanou databázi, na které je většina kryptoměn postavena. Ve vlastní blockchainové divizi pracují v rámci Facebooku aktuálně stovky zaměstnanců a do jejího čela byl jmenován Marcus David, který má spoustu zkušeností s platebními službami již z dob působení na vedoucí pozici v PayPalu a také z Facebook Messengeru.

2297216E-FF50-4D59-B865-C1063EF3A4A8

Marcus David, šéf blockchainové divize ve Facebooku

Po několika letech nenápadného testování se Facebook opět posouvá ve svých plánech dál a vlastní kryptoměnu by měl spustit již v první polovině příštího roku. A zatímco ještě loni šlo čistě o spekulace, kterým naznačovaly pouze pohyby a nábor zaměstnanců uvnitř Facebooku, nyní vše získává jasnější obrysy především díky vyjednávání šéfa Facebooku Marka Zuckerberga s guvernérem Banky Anglie Markem Carneym, o kterém informoval server The Guardian.

Kryptoměna, která bude sloužit více než 2,4 miliardy uživatelů po celém světě, má dostat název GlobalCoin a půjde s ní platit jak na Facebooku, tak na jakékoliv online službě, která si novou formu platby aktivuje. A jelikož je často problémem stabilita kryptoměn, mělo by se jednat o takzvaný stablecoin, který bude vázán na hodnotu reálných měn, od amerického dolaru přes euro až po japonský jen.

Podobný stablecoin již ve Spojených státech existuje, mají ho shodou okolností na svědomí bratři Winklevossovi, kteří se kdysi s Markem Zuckerbergem soudili o miliony dolarů kvůli údajné krádeži nápadu na největší sociální síť. Dnes jsou Winklevossovi jednou z největších autorit v blockchainovém světě, vlastní obrovskou a státem regulovanou kryptosměnárnu Gemini a právě na ní rozjeli svůj vlastní stablecoin Gemini Dolar, který je podložen americkým dolarem.

wim-stocks-top

Přečtěte si takéHerní veterán Wim Stocks: Esport je kulturní fenomén. Olympijské hry ho potřebují, aby přitáhly mladé publikumHerní veterán Wim Stocks: Esport je kulturní fenomén. Olympijské hry ho potřebují, aby přitáhly mladé publikum

Zuckerberg tak má nyní ve Facebooku plné ruce práce se všemi legislativními problémy, které musí sociální síť vyřešit ještě před spuštěním. Nejvíce času zabírají jednání s americkou vládou i partnery, kteří by zajišťovali přenos reálných financí. Mezi těmi je například platební gigant Western Union, který by měl levný a bezpečný systém na přenos peněz Facebooku pomoct vytvořit. Ostatně, tato jednání probíhají již od prosince minulého roku, kdy jsme informovali o postupném vývoji šifrovaných přenosů peněz za pomocí blockchainu v aplikaci WhatsApp, která pod Facebook spadá.

messengerpay

Platby uvnitř Facebook Messengeru

Platby jsou jedna z oblastí, do které se máme možnost zapojit a značně tím uživatelům celý proces zjednodušit. Věřím, že by mělo být v dnešní době poslání peněz stejně jednoduché jako například poslání fotografie,“ řekl Zuckerberg na konferenci pro vývojáře minulý měsíc. Kromě samotného posílání plateb by navíc mohli uživatelé měnu získávat i například za prohlížení reklam nebo produktů, které lze zakoupit od nejrůznějších retailerů.

Inovujte, ale opatrně

Na druhou stranu vyvstává otázka, jak si Facebook v jednání poradí se zajištěním důvěryhodnosti. V minulosti měl mnoho problémů se zabezpečením soukromých informací uživatelů a sám je zneužíval k nejrůznějším praktikám, především ve spojistosti s přesnějším cílením reklam. Několikrát také citlivá data ztratil, a je tak ve hvězdách, zda bude schopen vytvořit zcela bezpečnou platební metodu, při jejímž využívání se nic podobného nebude opakovat. Problémy by to mohlo působit při schválení od regulatorních orgánů.

Nepřidá tomu ani fakt, že jsou kryptoměny prozatím velmi neregulovanou komoditou a Facebook jako takový nemá žádnou navazující regulaci jako mají klasické banky. Přesná forma zabezpečení mimo úřady ve Velké Británii zajímala i Senát Spojených států amerických, který minulý měsíc poslal Zuckebergovi otevřený dopis, kde ho vyzýval k podrobnému popisu funkčnosti kryptoměny, stejně jako ochrany uživatelů a ukládání dat.

mark-zuckerberg-facebook

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Kvůli všem těmto skutečnostem proto není divu, že se představitelé Facebooku obrátili i na výše zmíněné bratry Winklevossovi a jejich kryptoměnovou směnárnu Gemini, jež je jednou z pouhých dvou firem ve Spojených státech s povolením regulatorních orgánů a napojením na americké banky. Technologie by Facebooku jistě přišla vhod. Ostatně i samotné americké banky se do vývoje na blockchainu pustily, konkrétně pak JP Morgan, která má svou vlastní interní kryptoměnu pro zrychlení a zlevnění mezinárodních transakcí.

Facebook mimo jiné na vývoj novinky hledá externí financování, do kterého by se mohly zapojit i velké společnosti jako Mastercard nebo Visa. Facebook by měl dle dostupných informací získat touto formou kolem 1 miliardy dolarů, což by v začátcích pomohlo s rychlým rozšířením na největší světové trhy a také na pojištění prostředků. Zdá se tak, že je GlobalCoin opravdu blízko, a ještě tento rok bychom o něm, v případě, že se opravdu spuštění plánuje na rok 2020, měli vědět bližší informace.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym