Český fintech startup Twisto nabral 300 milionů korun od zahraničních investorů. Pomohou mu v expanzi po Evropě

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

michal-smida-twisto

Foto: Twisto

Michal Šmída, zakladatel a CEO Twista

0Zobrazit komentáře

Za pět let bude platit přes Twisto ve střední a východní Evropě dva miliony lidí. Takový je plán českého fintechového startupu, který vede Michal Šmída (na úvodní fotce) a aktuálně působí především na domácí půdě a růžky vystrkuje v Polsku. Ke splnění smělého cíle a významné expanzi má Twistu pomoci 11,5 milionu eur, tedy zhruba 300 milionů korun, které do něj vkládá několik zahraničních i domácích investorů.

Hlavním tahounem investičního kola Series B je nizozemsko-britsko-singapurský fond Finch Capital, následovaný nizozemským investičním fondem Velocity Capital a připojili se také ING a UNIQA, kteří do Twista investovali již v říjnu 2017, tehdy to bylo pět milionů eur. Jedním z investorů je také opět tuzemská investiční skupina Enern, která Twisto spolu s Michalem Šmídou a Mitonem zakládala. Právě i jablonecký Miton a také bývalý polský bankéř Cezary Smorszczewski drží ve firmě podíl.

twisto-card

Foto: Twisto

Twisto karta

Naopak další dosavadní podílníci, zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr a finančněporadenská společnost Partners Petra Borkovce, z Twista po poslední investici odchází. Nově vstupující fondy jejich podíly odkoupily za 2,5 milionu eur (65 milionů korun) a celková výše transakce tak přesáhla 14 milionů eur, tedy 360 milionů korun. Vedle peněz ovšem přinášejí Finch Capital a Velocity Capital také potřebné zkušenosti, které se budou Michalu Šmídovi a jeho týmu velmi hodit.

Potenciál ovládnout celý region

Podobně jako před necelými dvěma lety pomohla investice od ING Ventures a Uniqa Ventures při vstupu na polský trh, kde se Twisto postupně etablovalo s rychlou platbou v e-shopech a letos se chystá rozšířit své služby, mají nyní pomoci noví investoři v další expanzi. „Díky nově získaným prostředkům budeme jak dále investovat do rozvoje v České republice a Polsku, tak se zároveň soustředit na expanzi ve střední a východní Evropě,“ hlásí Šmída.

Podle Amana Gheie, principála fondu Finch Capital, kde se stejně jako ve Velocity Capital zaměřují takřka výhradně na finanční startupy po celém světě, představuje Twisto firmu s obrovským potenciálem. „Region střední a východní Evropy je v rámci fintechu opomíjeným trhem, a to jak globálními fintechovými startupy, tak také mezinárodními investičními fondy. Delší dobu jsme zvažovali vstoupit do společnosti, která má potenciál ovládnout tento region, což jsme našli v Twistu,“ je přesvědčen Ghei.

twisto-team

Foto: Twisto

Tým Twisto

Následující měsíce se ponesou nejen v expanzním duchu, ale Twisto chystá i novinky do své aplikace. Tuzemský fintech spustí například očekávanou možnost v podobě nahrání si vlastních peněz, což ocení především ti zákazníci, kterým nevyhovuje kredit. Pro platbu v e-shopu už v Česku využilo Twisto přes půl milionu lidí, účet má přes 60 tisíc zákazníků a v letošním roce Michal Šmída plánuje, že poprvé skončí v zisku.

Letos u zákazníků bodovalo Twisto i tím, že bylo v první vlně firem, které v Česku spustily Apple Pay, a získalo mnoho klientů z bank, kteří tuto platební službu zatím nepodporují. S Twistem totiž nemusí měnit banku. S Apple Pay už v Twistu platí 10 tisíc klientů a ještě v letošním roce by měla být spuštěna také podpora pro Google Pay.

doconomy-card

Přečtěte si takéKreditní karta od švédského Doconomy spočítá, jaké mají vaše nákupy dopad na životní prostředíKreditní karta od švédského Doconomy spočítá, jaké mají vaše nákupy dopad na životní prostředí

Po posledním investičním kolem Series B má Twisto nabráno dohromady již 21 milionů eur (540 milionů korun), přičemž dalších 15 milionů eur (385 milionů korun) získalo v úvěrech na pracovní kapitál, které slouží především k financování nákupů zákazníků. V letošním roce se má i vzhledem k plánovanému růstu několikanásobně zvýšit objem transakcí, jež přes Twisto protečou, a to až do výše 2,5 miliardy korun.

twisto-payment-eshop

Foto: Twisto

Placení v e-shopu přes Twisto Pay

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym