Budoucnost jménem esport. V Praze o ní promluví jeden z průkopníků herního průmyslu a bývalý viceprezident Atari Wim Stocks

Michal PtáčekMichal Ptáček

0Zobrazit komentáře

Hraní počítačových her se z původně okrajové zábavy pro outsidery stalo v posledních letech mainstreamem a například esporty jsou dnes považovány za regulérní byznysové odvětví. Ostatně jen v příštím roce mají zisky v profesionálním gamingu dosáhnout 1,5 miliardy dolarů a v následujících letech nadále skokově růst. Z původně zábavy pro geeky se tak stává miliardový byznys a spousta velkých jmen chce být samozřejmě u toho.

Do světa kompetitivního gamingu zamířil před lety i Wim Stocks, považovaný za jednoho z průkopníků herního průmyslu obecně. Tento Američan stál v devadesátých letech a na počátku nového tisíciletí v čele kultovní herní společnosti Atari, která v minulosti patřila k nejvýznamnější hráčům herního průmyslu. Kromě sady herních konzolí a počítačů dala světu hry jako Pacman, Pong nebo Space Invaders. Stocks v Atari dlouhá léta působil na pozici viceprezidenta, načež v roce 2010 zamířil do další herní značky, společnosti Virgin Gaming, kde je aktivní dodnes.

Abu Dhabi Formula One Grand Prix

Přečtěte si takéPavel Turek: Esport aneb od zábavy pro geeky k miliardovému byznysuPavel Turek: Esport aneb od zábavy pro geeky k miliardovému byznysu

Současně s tím se tento velký nadšenec do her stal před třemi lety CEO online herních lig WorldGaming a Collegiate StarLeague, které se podílejí na vzniku a propagaci online herních turnajů, lig a soutěžních eventů. Na těchto profesionálních soutěžích se utkávají hráči z celého světa ve hrách jako Call of Duty, Fortnite, FIFA 19, Counter-Strike, League of Legends nebo Starcraft 2.

wim-stocks-svi1

Právě profesionální hraní bude patřit mezi hlavní témata, kterým se bude Wim Stocks věnovat na tradičním setkání Silicon Valley Insights, kvůli kterému v polovině května zavítá do Prahy. Probere se nejen budoucnost herního průmyslu, ale i jeho aktuální stav. Není totiž tajemstvím, že ti nejlepší hráči začínají pomalu, ale jistě pobírat platy jako profesionální sportovci a tomu odpovídá i jejich fyzická a psychická příprava.

Hodiny denně strávené tréninkem, příprava s mentálními kouči nebo speciálními stravovací režim a doplňky, to vše jsou věci, na které dnešní profesionální hráči her musí myslet. I proto například vyvstává otázka, zda se v brzké budoucnosti objeví esporty podobně jako tradiční sporty jako hokej nebo fotbal na olympiádě.

0019-2018-05-16 svi-chris_ciabarra-5876

Právě paralela s hokejem není mimo jiné úplně náhodná. Například nejpopulárnější hokejová liga světa NHL během loňské sezony na sponzoringu vygenerovala 559 milionů dolarů, esporty by ovšem příští rok na sponzoringu měly dosáhnout na částku okolo 650 milionů dolarů. A to jsme teprve na začátku.

V tomto směru nás tedy čeká bezpochyby zajímavá budoucnost, a to, jaká dost možná bude, se dozvíme i 15. května v prostorách vývojářské společnosti STRV, kde setkání proběhne. Vstupenky za cenu 199 korun můžete zakoupit zde. CzechCrunch je tradičně hlavním mediálním partnerem a bude u toho.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym