Akcelerátor prestižní univerzity MIT láká stovky startupů z Evropy včetně Česka. Otevře jim dveře do celého světa

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

MIT2

Startupový svět láká stále více. Už do něj nevstupují jen ostřílení investoři, kteří chtějí pomoci nadějným myšlenkám a zároveň na nich vydělat, nebo velké korporace, jež v začínajících firmách hledají inovace a mladou krev. Zajímavý je startupový svět také pro univerzity, které chtějí zůstat v kontaktu s realitou a propojovat akademickou sféru s reálným byznysem. Stranou nechce zůstat ani prestižní americká univerzita MIT.

Vyhlášený Massachusettský technologický institut (MIT) proto po celém světě proto provozuje různé akcelerátory, které se zaměřují na pomoc a rozvoj technologických startupů. Z Polska operuje například MIT Enterprise Forum CEE, které vystrkuje růžky také do České republiky a třinácti dalších států střední a východní Evropy, kde hledá největší naděje.

První kolo jeho tříměsíčního akceleračního programu se rozběhne v nejbližších týdnech a jelikož organizátoři obdrželi stovky přihlášek od startupů z celého regionu CEE, rychle otevřeli také další kolo, které proběhne na podzim. Vybráno bude zhruba pětadvacet nejlepších startupů, jež vedle komplexní tříměsíční akcelerace získají také grant na rozvoj činnosti do výše 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) a přístup ke spolupráci a zázemí velkých technologických firem.

mit-campus

Kampus MIT

„K podávání přihlášek do programu zveme technologické startupy z Česka a zemí CEE, které rozvíjejí technologie s uplatněním ve farmaceutickém průmyslu a průmyslu 4.0, a také v energetickém sektoru, pojišťovnictví, finančnictví nebo oboru Smart Buildings,“ říká Łukasz Owczarek, Head of Acceleration v Nadaci pro technologické podnikání, která program MIT Enterprise Forum CEE organizuje.

Vybraným startupům, které získají cenné rady od zkušených mezinárodních mentorů a také zástupců největších technologických firem, bude zároveň usnadněna cesta na polský trh, který může být vzhledem k jeho velikosti pro mnoho tuzemských firem zajímavým expanzním cílem. Nepůjde však pouze o polský trh jako takový, ale pomoc s celkovou internacionalizací, což je důležitá část v životě většiny startupů, které chtějí uspět za hranicemi.

anna-du-top3

Přečtěte si takéČtrnáctiletá školačka Anna Du chce zbavit dna moří plastových částic. Vyvinula proto podvodního robotaČtrnáctiletá školačka Anna Du chce zbavit dna moří plastových částic. Vyvinula proto podvodního robota

„Naším cílem je urychlit rozvoj firem, které chtějí prorazit na mezinárodních trzích, včetně Spojených států. Pět nejlepších startupů v rámci každého ročníku akcelerace získá šanci zúčastnit se týdenního bootcampu v Bostonu. Během výjezdu mají možnost seznámit se nejen s inovačním ekosystémem, který se soustřeďuje kolem MIT, ale také příležitost navázat důležité obchodní vztahy s tamními podnikateli a představit svou technologii před investory z USA,“ připomíná Owczarek.

mitefcee

Akcelerátor MIT Enteprise Forum CEE tak může i českým startupům otevřít dveře nejen k našim severním sousedům, ale také do dalších evropských zemí a nakonec i do Spojených států. O spolupráci se startupy ze střední a východní Evropy mají navíc stále větší zájem také přední firmy z východní Asie, takže efekt účasti v akcelerátoru známé americké univerzity může být skutečně velký – startupům se díky němu mohou otevřít dveře hned do několika koutů světa.

Přihlášky do podzimního běhu akcelerátoru MIT Enterprise Forum CEE, který bude spuštěn v listopadu, mohou startupy prostřednictvím webu mitefcee.org zasílat do 30. června 2019. Zmíněný akcelerační program bude veden v modelu 24 kroků disciplinovaného podnikání, který vytvořil profesor z MIT William Aulet, a chybět nebude ani globální networking a případná konzultace s právníky, patentovými zástupci, prodejními kouči nebo specialisty z oboru HR.