Airbnb umožní hostitelům darovat část výdělku na pomoc lidem bez domova. Bydlení chce zajistit pro 100 tisíc lidí

Nela VítováNela Vítová

airbnb2

Sídlo Airbnb v San Franciscu

0Zobrazit komentáře

Alternativní poskytovatel ubytování Airbnb nově spustil funkci, která hostitelům umožňuje odevzdat část svého výdělku a pomoci tak lidem bez domova. Funkce s názvem Donations je ode dneška dostupná pronajímatelům domácností ve Spojených státech a v nejbližší době by se měla rozšířit i do dalších zemí světa. Kalifornská firma se i díky této novince zase o krok přiblížila svému cíli, v rámci něhož chce do roku 2022 poskytnout bydlení 100 tisícům lidem v nouzi.

Díky Donations mohou pronajímatelé domů či bytů darovat část svého výdělku z ubytování filantropickým organizacím, které pomáhají lidem bez domova. Podle Airbnb jde 100 procent těchto peněz pouze důvěryhodným neziskovým organizacím, jako jsou například All Hands and Hearts, kterou mimo jiné spoluzaložila Češka Petra Němcová, Make-A-Wish Foundation, International Rescue Committee nebo Mercy Corps. Ty pravidelně poskytují domov lidem, kteří o ten svůj z nějakého důvodu přišli a nyní jsou v těžké životní situaci.

airbnb-donations

Poskytovatelé bydlení mohou sami rozhodnout, jaké procento z částky chtějí pravidelně na tyto tyto účely posílat. Každý hostitel, který se do programu zapojí, bude dostávat e-mailem novinky, ale také výroční zprávy shrnující jeho celkový přínos za poslední rok. Funkci je možné v nastavení služby pozastavit či zcela zrušit, nebo změnit částku pravidelného příspěvku.

Pomoc lidem v nouzi

Funkce Donations je součástí programu Open Homes, který Airbnb poprvé spustilo v roce 2012. Pronajímatelům umožňuje své ubytování zdarma zpřístupnit lidem, kteří vážně onemocněli, jejich domov byl zničen přírodní katastrofou nebo se dostali do jiné těžké životní situace. Podle informací Airbnb projekt dosud pomohl již 25 tisícům lidí najít dočasné bydlení. Právě proto se také společnost rozhodla v letošním roce investovat dalších 20 milionů dolarů na růst platformy a ještě více tak pomoci svým neziskovým partnerům.

petra-nemcova

Petra Němcová, spoluzakladatelka All Hands and Hearts

Airbnb odhaduje, že pokud by každý hostitel v Americe věnoval pouze 1 % svého výdělku, podařilo by se do konce roku 2019 najít bydlení pro dva miliony lidí bez domova. „Když jde o nějakou závažnou situaci, spousta pronajímatelů je ochotna pomoci. Své domovy však nemají vždy možnost zpřístupnit zdarma. Novou funkci jsme spustili, abychom jim dali jednoduchou a přímou možnost pomoci,“ říká spoluzakladatel a CPO Airbnb Joe Gebbia. „Doufáme, že díky zapojení naší společnosti, programu Open Homes a našim štědrým hostitelům dokážeme pomoci lidem v těch nejtěžších situacích.“

Airbnb dlouhodobě podporuje také neziskovou organizaci All Hands and Hearts nabízející řešení pro lidi, kteří byli vystaveni nějaké ničivé katastrofě. Spoluzakladatelka této neziskové organizace, Češka Petra Němcová, říká: „Jsme vděční za podporu Airbnb a doufáme, že díky jejich nové funkci budeme schopni pomoci více jedincům, rodinám i komunitám opravit jejich domy, školy i životy.“

Foto: Flickr/World Travel & Tourism Council

Diskuze (0)

Novinka

Anonym