Vesmírná sprcha. Díky švédskému startupu se můžete sprchovat jako astronauti z NASA a šetřit až 90 % vody

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

orbital-systems-small
0Zobrazit komentáře

Na jednu stranu je pro většinu lidí na planetě Zemi vesmír zcela nedosažitelným místem, na stranu druhou se však právě z vesmírného byznysu dostává mezi běžnou populaci stále více technologií, které různými způsoby zlepšují náš život. Příkladem je i švédský startup Orbital Systems, za nímž stojí mladý průmyslový designér Mehrdad Mahdjoubi, který z vesmíru na Zemi přináší speciální sprchu.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se sprchují astronauti ve vesmírných raketoplánech NASA? Jelikož s sebou mají na palubě jen minimální množství vody, musí využívat co nejvíce efektivní technologie, aby s vodou maximálně šetřili. Na základě toho vznikl i inovativní digitální recirkulační sprchovací systém, s nímž přišel v roce 2016 zmíněný švédský designér. Pracoval na něm v rámci projektu NASA, v němž se vymýšlely způsoby, jak ušetřit vodu při vesmírné misi na Mars.

Mehrdad-Mahdjoubi-orbital-systems

Mehrdad Mahdjoubi, CEO Orbital Systems

Mehrdad Mahdjoubi se navíc rozhodl, že nechce zůstat pouze u vesmírných misí, a proto inovativní sprchovací systém, který nazval Oas, v rámci svého startupu Orbital Systems dostává mezi širokou veřejnost. A nově si ji mohou objednat také zákazníci v České republice, kterým autoři slibují ušetřit desítky procent jak vody, tak také spotřebované energie.

Klíčovou součástí celé digitální sprchy, která je pochopitelně napojena také na cloud a mobilní aplikaci, je čidlo, jež během vteřiny rozpozná, jestli má vodu vypustit, nebo ji vrátit do oběhu. Princip sprchy od Orbital Systems tkví v recyklaci, což znamená, že se člověk pod ní umyje hned několikrát stejnou vodou. Recyklovaná voda přitom může být dokonce čistší než voda z vodovodního řadu, protože zmíněné čidlo doplňují ještě další technologie.

Axel-Guldsmeden-hotel-orbital-systems

Sprcha od Orbital Systems je i v kodaňském hotelu Axel Guldsmeden

Jakmile čidlo, na které má Orbital Systems patent, určí, že se voda může vrátit zpět do oběhu, přichází na řadu UV lampa a filtr, které dokáží velmi rychle a účinně vyčistit jindy „odpadní“ vodu na vodu čistou a pošlou ji zpátky do hlavice. Švédský startup dnes drží přes 30 patentů, jež jsou certifikované jako vesmírné technologie, a Švéd Mahdjoubi pracuje na jejich rozšíření napříč firmami i domácnostmi. Aktuálně jich je ve světě instalováno zhruba devět tisíc a nově se dostávají také do České republiky.

Návratnost investice do pár let

Na desetiminutové sprchování spotřebuje sprcha Orbital Systems pouze pět až deset litrů vody, zatímco během tradičního sprchování je spotřebováno zhruba 75 až 100 litrů vody. „Češi se sprchují v průměru 7 až 10 minut. Průměrná denní spotřeba vody na čtyřčlennou rodinu je 300 až 400 litrů, takže když by se sprchovala tímto úsporným systémem, znamenalo by to, že denně ušetří zhruba 270 až 360 litrů tedy 90 procent,“ popisuje Roman Nedvěd ze společnosti Agemon, která Orbital Systems zastupuje ve střední Evropě.

Inovativní technologie pochopitelně něco stojí. Aktuální pořizovací cena je kolem 90 tisíc korun, ale jednak tvůrci očekávají, že s rozšiřováním produkce a poptávky bude klesat i cena produktu, až na 20 až 25 tisíc korun, a navíc je třeba počítat s úspornými efekty, které Orbital Systems přináší. Šetří se jak voda, tak spotřebovaná energie na ohřev vody a podle Nedvěda je v běžné domácnosti návratnost vesmírné sprchy už do pěti let.

Navíc ve větších komerčních provozech, jako jsou bazény, sportovní centra nebo hotely a lázně, je návratnost podle výrobce poloviční, klidně jeden až dva roky. Je ovšem mít na paměti, že klíčovým komponentem celého recirkulačního systému jsou filtry, obsahující skutečnou technologii čištění, které nečistoty ve vodě absorbují. Podle Orbital Systems je pak potřeba takový filtr, který stojí 60 dolarů (1 400 korun), při každodenním sprchování po dobu 15 minut vyměnit zhruba třikrát až čtyřikrát za rok. S těmito náklady je podle všeho nutné počítat nad rámec výše zmíněných propočtů.

orbital-systems2

Debata se nicméně nevede pouze o úsporách jako takových, ale o dalekosáhlejších problémech, které jsou spojené s nedostatkem vody a také sucha, které stále více sužuje i Českou republiku, byť podobné problémy jsou v jiných koutech ještě mnohem zásadnější. Některé obce nicméně i u nás už loni vydaly zákazy například v napouštění soukromých bazénů.

„V letních měsících bývá stále častěji méně vody povrchové, ale ubývá i voda podzemní. Právě pokles její hladiny může mít vliv na náš ekosystém. K šetření vodou by se mělo přistupovat vážně a zodpovědně. Orbital Systems může být jednou z cest,“ uzavírá Nedvěd.

orbital-systems3
orbital-systems4

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym