Tesla za první čtvrtletí doručila přes 60 tisíc vozidel. Letos jich plánuje dostat k zákazníkům až 400 tisíc

CEO Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Po velmi úspěšných dvou navazujících čtvrtletích za druhou polovinu minulého roku se u Tesly s napětím očekávalo, jak se vypořádá s mnoha změnami a náklady a jak bude vypadat úvod letošního roku. Šéf kalifornské automobilky Elon Musk už předem řekl, že očekává pokles příjmů v prvním kvartálu a s největší pravděpodobností bude Tesla ještě jedno období v červených číslech. Po úspěšných měsících to tak bylo jisté varování pro akcionáře, kteří reagovali poklesem ceny akcií na trhu, byť Musk sliboval, že je to poslední červený kvartál.

Za první tři měsíce letošního roku nakonec Tesla doručila celkem 63 tisíc elektromobilů, ze kterých bylo 50 900 kusů nejlevnějšího Modelu 3 a celkem 12 100 kusů Modelu S a X, tedy mezičtvrtletně o 31 % méně. I přes negativní dopad na profit a nižší počet doručených vozidel má ale společnost dle svých slov stále dostatek provozního kapitálu, který byl ještě v průběhu minulého roku problém. Potřebovala ho nejen na provoz, ale i splacení miliardového dluhu, jehož finální splátka proběhla minulý měsíc.

Největším nákladem pro automobilku bylo plné uvedené Modelu 3 do prodeje v Evropě a Číně, byť doručování zatím pokulhává. S tím souvisí i další budování sítě rychlonabíjecích stanic Supercharger, nových prodejních i servisních center a samozřejmě také logistické a jiné náklady. Na druhou stranu je nutno zmínit, že těsně před uzavřením čtvrtletí bylo na cestě k zákazníkům celkem 10 600 kusů automobilů.

tesla-models

Foto: Tesla

Tesla Model S, Model 3 a Model X

Musk na to navazuje slovy, že druhý kvartál by měl být naopak i díky tomuto faktu mnohem silnější. Naopak Modely S a X zaznamenaly v doručeních výrazný pokles, oproti minulému čtvrtletí se jejich počet snížil až o polovinu. Pro porovnání, za poslední čtvrtletí minulého roku doručila Tesla celkem 90 066 vozidel, kde 27 607 představoval právě Modely S a X a dalších 63 359 připadlo na Model 3.

S poklesem doručených kusů těchto dvou, v základu dražších modelů souvisel i celkový počet vyrobených kusů automobilů. Za první letošní kvartál Tesla vyrobila celkem 77 100 vozidel, ze kterých bylo pouze 14 150 kusů Modelu S či X a 62 950 kusů Modelu 3. Oproti předcházejícímu čtvrtletí, ve kterém bylo vyrobených kusů Modelu 3 méně a Modely S a X představovaly 25 161 kusů, jde o rozdíl 11 procent.

tesla-Model-3-MountainPearl1

Přečtěte si takéTesla Model 3 v Evropanech zažehl zájem o elektromobilitu. V Norsku elektrické vozy boří rekordyTesla Model 3 v Evropanech zažehl zájem o elektromobilitu. V Norsku elektrické vozy boří rekordy

I tak si kalifornská automobilka věří a svůj původní odhad na počet celkově doručených kusů za celý letošní rok navýšila na rozmezí 360 až 400 tisíc kusů, což by oproti minulému roku představovalo až téměř 60% nárůst. Další období budou pro Teslu nicméně zajímavá. Postupně začíná s budováním továrny v Číně, kde se bude vyrábět Model 3 a nedávno představený Model Y, stejně jako chce dle Muska otevřít továrnu i v Evropě. Ta by měla sloužit především na sestavení vozidel, nikoliv výrobu jednotlivých součástí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym