Tesla Model 3 v Evropanech zažehl zájem o elektromobilitu. V Norsku elektrické vozy boří rekordy

tesla-Model-3-MountainPearl1

Tesla Model 3, jehož produkce v posledních týdnech značně vzrostla

0Zobrazit komentáře

Elektromobilita se postupem času přeměňuje ze zajímavosti na zcela respektované odvětví automobilového průmyslu. Prodejní statistiky neustále rostou a elektromobily si ročně ukrajují stále vyšší prodejní podíly. Tento trend byl až doposud spíše pozvolný, ovšem s příchodem Tesla Modelu 3 do Evropy byla na starém kontinentu rozpoutána malá elektrická revoluce.

Model 3 od Tesly je prémiový kompaktní sedan s elektrickým pohonem, který je v současné době tím nejlevnějším, co Tesla nabízí. Na evropské trhy dorazil začátkem tohoto roku a již nyní se mu daří měnit statistiky prodejů elektromobilů v jednotlivých evropských zemích. Největšího úspěchu se dočkal v Norsku, které je vůči elektromobilitě velice otevřené. Stát odměňuje majitele elektromobilů celou řadou benefitů, včetně odpuštění daně z přidané hodnoty, a snaží se motivovat i ty, kteří elektromobilem ještě nejezdí.

I z toho důvodu zde jen za minulý rok vzrostl počet registrovaných elektromobilů o 40 % a vozy na čistě elektrický pohon představovaly 31,2 % všech prodaných osobních automobilů. S příchodem Modelu 3 na norský trh začala tato čísla růst ještě výrazněji. Jen za březen bylo v zemi registrováno přes 5 tisíc kusů a elektromobily díky sedanu od Tesly překročily 50% prodejní podíl v rámci všech prodaných automobilů za měsíc březen. Sám Model 3 pak představuje rovnou polovinu z nich.

oslo-electric-cars-charging

Elektrických aut se v Norsku prodává stále více

Norsko je pro Teslu, co do počtu prodaných elektromobilů na počet obyvatel, největším trhem na světě a jen Modelů 3 tu v současné době jezdí přes 7 tisíc kusů. Tato čísla se navíc budou stále zvyšovat, protože sama norská vláda má za cíl, aby se už od roku 2025 prodávaly pouze elektromobily, což je z dnešního pohledu skutečně velmi ambiciózní. Nicméně zmíněné překročení 50% podílu elektrických aut na všech prodaných vozech v posledním měsíc naznačuje stoupající trend.

Není to jen o Norsku

Díky norské náklonnosti vůči elektromobilitě byl úspěch Modelu 3 v této zemi předvídatelný, i když jeho míra překonala i ty nejoptimističtější odhady. Model 3 však boduje i na jiných evropských trzích. I přes logistické problémy, které vozy přivážené ze Spojených států potkaly, se Tesle daří vyřizovat jednotlivé objednávky ve velmi svižném tempu.

Hned po Norsku se stal Model 3 velmi žádaným zbožím také v Německu. Zde se Tesle s předchozími modely příliš nevedlo, ovšem s příchodem Modelu 3 na místní trh zaznamenala v Německu 500% nárůst tržeb. Celkový počet objednávek zde míří k hranici 5 tisíc kusů a podle odhadů čísla porostou i nadále.

Nejprodávanějším elektromobilem se stal Model 3 rovněž v Nizozemsku, kde se počet dodaných kusů pohybuje stejně jako ve Švédsku kolem jednoho tisíce kusů. Tesle se daří i na menších trzích, jako je ten rakouský se 752 dodanými modely za měsíc březen, ale také ve Španělsku či Francii, kde však nejsou prodejní čísla tak vysoká.

Někteří stále vyčkávají

Dalo by se předpokládat, že se nákupní horečka kolem Modelu 3 začne postupně uklidňovat. Ovšem Tesla drží v rukávu ještě jeden trumf, kterým je nejlevnější verze Modelu 3. Zatímco v Evropě jsou prozatím nabízeny pouze dvě dražší verze vozu, ve Spojených státech se prodává i nejlevnější verze tohoto elektromobilu za 35 tisíc dolarů (přibližně 800 tisíc korun). A ta by se měla v horizontu několika příštích měsíců dostat i na evropský trh a lze předpokládat, že na tento okamžik čeká velká spousta zájemců, byť reálná evropská cena bude ještě o něco vyšší a měnit se bude v závislosti na úlevy v jednotlivých zemí.

advantage-cars

Tesla bude mít servis vedle showroomu Advantage Cars v pražských Vysočanech

Prozatím na elektromobily od Tesly, nejen Model 3, čekají i Češi. Již brzy by se nicméně mělo v České republice otevřít oficiální servisní středisko kalifornské automobilky, které je již prakticky připraveno v pražských Vysočanech a dolaďují se poslední detaily. Zároveň snad nedlouho poté je v plánu otevření také českého konfigurátoru na webu Tesly, díky kterému by si mohli elektrické vozy snadno objednat a koupit i čeští zákazníci. Podle neoficiálních informací je totiž i v České republice především o nejlevnější Model 3 velký zájem.

Foto: Carlos Bryant/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym