Sláva a pád jednoho z největších hudebních producentů, který vytvořil hity pro Beyoncé, Pink či Christinu Aguileru

0Zobrazit komentáře

Jména Beyoncé či Christina Aguilera, rappeři 50 Cent, Nas, Snoop Dogg nebo T.I., ikona R&B Chris Brown či rapper a jeden z nejznámějších hudebních producentů Dr. Dre, který se díky prodeji sluchátkové firmy Beats stal jediným miliardářem na poli hip hopu. Ne, to není pouze výčet populárních interpretů dnešní doby, ale také seznam několik klientů relativně nenápadného producenta a skladatele Scotta Storche (titulní foto vpravo).

Právě on pomohl mnoha z výše zmíněných hvězd až k cestě na vrchol, když jim na přelomu tisíciletí pomáhal tvořit skladby, které později změnily hudební svět. Mezi jeho nejznámějšími klienty byla například Beyoncé pro své první album Dangerously In Love, kde jí Storch pomohl s produkcí takových hitů jako Naughty Girl, Baby Boy nebo Me, Myself And I, které ji vynesly až na vrchol a pomohly k podepsání pohádkových kontraktů. Vše ale nebylo vždy až tak růžové a během pouhých pár let se Storch dostal od svého pohádkového jmění až na dno.

Scott Storch se narodil v roce 1973, nikdy nedokončil střední školu a už jako teenager se protloukal ulicemi New Yorku a Filadelfie a mezi svými šestnáctinami a osmnáctinami byl zcela oddělen od rodičů a když mu bylo osmnáct, přestěhoval se zpět k otci do New Jersey. Tam se pomalu začala rozvíjet jeho vášeň pro hudbu. Právě v té době, tedy v roce 1991, se dostal i ke kdysi ještě neznámé hiphopové skupině The Roots, ke které se připojil jako jeden z jejích prvních členů, aby hrál na klávesy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Scott Storch (@scottstorchofficial),

Spolupracoval s ní na velké části skladeb u prvních dvou alb, ale nelíbilo se mu, že by měl s The Roots začít jezdit na koncertní turné a hrát na nich i mimo studio. Storch se vždy tak trochu stranil veřejnosti a v té době ho znala především komunita lidí kolem, ale veřejnost neměla ani tušení, že má na svědomí tolik známých hitů. Rozhodl se tedy, že zkusí štěstí na vlastní pěst jako hudební producent.

Mezi jeho prvními hity byla skladba You Got Me, stále pro The Roots, na kterou navázala spolupráce s jedním z nejsilnějších jmen té doby – Dr. Dre, na jeho hitu Still Dre, do kterého Scott Storch nahrál ikonický pianový rytmus, jež se stal součástí hlavního beatu. Vůbec největším úspěchem v jeho kariéře byla ovšem skladba Lean Back pro Terror Squad v roce 2004. Už předtím nicméně spolupracoval také s Justinem Timberlakem na jeho skladbě Cry Me a River, vůbec prvním hitu Chrise Browna Run It nebo na skladbě Candy Shop pro 50 Centa.

Doba největší slávy

To vše vyneslo Scotta Storche až na vrchol, v roce 2005, tedy ve svých 32 letech, vydělával milion dolarů měsíčně a nabídky na další spolupráci se jen hrnuly – ostatně za rok 2005 má na svědomí přes 80 skladeb. A to nejen ze strany hip hopových umělců, ale především popových zpěvaček jako zmíněná Christina Aguilera, Pink nebo Jessica Simpson. Storch neměl problém se sebevědomím, v době své největší slávy se choval jako někdo, komu patřil celý svět. Své tehdejší jmění, odhadované na 70 až 100 milionů dolarů, utrácel za drahé nemovitosti, jachty, luxusní auta, ale i šperky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Scott Storch (@scottstorchofficial),

Mezi nimi nechyběly diamantové hodinky za čtvrt milionu dolarů, 24karátový diamantový prsten za 3 miliony dolarů, vilu v Miami za více než 10 milionů a mnoho dalších věcí, ze kterých měl Storch radost pouze několik chvil a hned je měnil za další. V té době také utrácel ohromné množství peněz za různé náhodné ženy, včetně celebrit jako Paris Hilton, se kterými létal na bláznivé párty tryskáčem, kde se cena za jednosměrný let lehce vyšplhala i na čtvrt milionu dolarů. I tak si to ovšem vzhledem ke své kariéře mohl dovolit.

Horší bylo, že Scotta přestala bavit i tvorba hudby, množství lidí se od něj odvracelo zády hned poté, co pro ně vytvořil obrovské hity, a ve skutečnosti si uvědomoval, že má v sobě jakousi prázdnotu, kterou nic nezaplňovalo. Právě mezi rokem 2005 a 2006 tak naplno propadl drogám, konkrétně kokainu, kterého konzumoval ohromné množství. V průběhu roku 2006 dokázal za svou závislost i další zhýralosti utratit kolem 30 milionů dolarů za pouhých 6 měsíců a jeho život šel z kopce.

Dovolená, která změnila vše

Od nahrávání si dal kompletně pauzu a v srpnu roku 2006 odjel poprvé v životě na dovolenou, nikdy předtím si nevzal pořádné volno. Po měsíci už se z ní ale k hudbě nevrátil. Byla to doba, kdy mu začalo být všechno jedno, a nejnebezpečnější bylo, že měl dostatek peněz, které mu v soukromí jeho závislost jen podporovaly. Množství lidí se od něj kompletně odvrátilo. Sám řekl, že cena samotné drogy pro něj byla minimem, s tím, co měl, by vyžil i desítky let, ale pod jejím vlivem dělal velmi špatná rozhodnutí.

zazitky-hurricane-factory1

Přečtěte si takéParašutistou ve vesmíru. Zážitky.cz v Praze vytvořily unikátní virtuální realitu ve větrném tuneluParašutistou ve vesmíru. Zážitky.cz v Praze vytvořily unikátní virtuální realitu ve větrném tunelu

Storch si dnes s odstupem času uvědomuje, že žil jako jeho otec, který se od slibné kariéry dostal až ke dluhům a vždy utrácel víc, než si mohl dovolit. Už na začátku roku 2007 trpěl nedostatkem peněz, přestal platit výživné na své tři děti, stejně jako se dostal do dalších problémů se zákonem, což pokračovalo až do následujících let. V roce 2009 zahájil svou léčbu na rehabilitační klinice ve floridském Hollywoodu, aby se po jejím ukončení okamžitě vydal znovu koupit svou drogu. O několik měsíců později požádal o vyhlášení bankrotu.

Několik dalších let o něm nebylo prakticky slyšet, mimo zatčení v roce 2012 za držení kokainu v Las Vegas. Naplno se o něm opět začalo mluvit v polovině roku 2015, kdy požádal o další bankrot s dluhem přes 4 miliony dolarů a pouze několika tisíci dolary v kapse. Rozhodl se navíc, že kompletně restartuje svůj život, skončí s drogami a bude se znovu věnovat hudební kariéře. Od té doby spolupracoval s umělci jako jsou DJ Khaled, The Game nebo Bone Thugs-n-Harmony.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Thanksgiving was amazing !! With nothing but good company @leonardodicaprio

Příspěvek sdílený Scott Storch (@scottstorchofficial),

Nyní o svých problémech pětačtyřicetiletý Storch veřejně mluví, dokonce vydal i krátký dokument, který popisuje jeho návrat mezi hudební legendy. Už to pravděpodobně nebude nikdy jako dřív, ale sám chce upozornit na to, a trochu i inspirovat další, kteří mají s drogami problém, aby si na ně dali pozor. Množství lidí už k němu bude navždy otočeno zády, ale i tak je prý připraven bojovat dál naplno a využít svého nepopiratelného talentu, který ho kdysi dovedl až k „pohádkovému“ životu. Jak ale sám říká – dejte klukovi z ulice, co vyrůstal v chudé rodině, spoustu peněz a kompletní svobodu – nikdy to nedopadne dobře.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym